Ahmet Yaşar Aktaş


Çoklu Barolar?!!!

Müjdat Gezen ile Metin Akpınar’a hapis, kadınlara ağır hakaretler, eleştiri; çocuklara taciz, bir kereden bir şey olamaz; gerçekleri yazan 4 aydır tutuklu gazetecilere tecrit; ele geçiremediği Tele1 ile Halk tevenin ekranını karart; savurganlık, rüşvet… Güzel yurdumuzun güzel yüzü kasvet!


Amaç ne?

Sav ve kararın yanında yargının en bağımsız, özgür öğesi olan, “savunma” geçmişimize özce bir göz atalım mı?

Avukatlık konusu ilk kez, 1839 ve 1856 tarihli ıslahat fermanlarında yer buldu. 1878’de ilk örgütlenme İstanbul’da gerçekleşti.

1924’de on ve üzeri avukatın bulunduğu ilde baro kurulması kabul edildi. 1926’da “Avukat” kavramı, yasaya girdi. 1939’da “Avukatlık Yasası” ve 1961, 1982 Anayasaları, kamu tüzel kişileri olarak nitelediği Baroların işlevini güvence altına aldı.

Bir ilde, birden çok baro kurulamaz!

Adalet komisyonunda mhp/akp oylarıyla kabul edilen Türkiye’nin özgürlüğüne, adaletine yaraşır 28 maddelik yasa taslağı, bu kuralı İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde geçersiz kılıyor.

Demokrasi ne zaman doruktadır? Yargının bağımsız olmadığı yerde!!!

Toplumsal bir gereksinme, bir toplumsal talep mi var? Kamu kurumu niteliğindeki Barolar, Anayasa gereği siyasal partilere bağlı değildir, özgürdür. İşte bu yüzden iktidar,18 yıldır üzerinde kuramadığı iktidarı, baroları bölerek kurmayı mı amaçlıyor?

Baroların yurdumuzun hemen her alandaki ayrışmanın, bölünmenin dışında kalması iktidarın doğasına aykırı değil midir? O halde, bölüp parçalayalım, yönetelim, hukukun üstünlüğünü koruyalım!!!

 “Siyasal İslamcı” denen akp’ye göre yasa gerekçesi, hızla artan avukat sayısı ve stajyerlik eğitiminin gerektiği gibi yerine getirilememesidir. Bölününce, sayı mı azalacak, stajyerlik düzene mi girecek?!!!

Yurdumuzun gerçeklerini savunan, iktidarın dizisel yanlışlarına çekinmeden karşı koyan Baroların, adalet, demokrasi, özgürlük adına yasayla yandaşlaşmasının yolu döşeniyor.

Avukatlık, Avutkatlığa mı dönüşüyor? 

Daha önce de bir diğer kamu hizmeti yapan “Türk Tabipler Birliği”nin adındaki “Türk” ibaresinin çıkarılması için başarısız girişimi unuttunuz mu?

Muhalefet mi? “Vatana ihanettir”, diyor.

Ankara Valiliği, baroların barışçıl, hak arama özgürlüğünden ibaret “Büyük Savunma Mitingini” iptal etti. Neden mi? Virüs bulaşır!!! Avmler kapalı, asker uğurlama yasak virüs bulaşmaz ama mitingde? Kaldı ki, Ankara’da ne avm, ne de düğün salonu var!!!

Baro yasası değiştiriliyor ama Baro Başkanları’nın TBMM’ne girmesinin yasaklandığı meclisin kapısında duvar dibine oturarak, banklarda uyuyarak hak aradığının fotoğrafı basında ilk haber oldu. Avukatlar bile hak arama durumuna düşmüşse, vay halimize!!!

Avlanma yasası görüşülürken, avcı temsilcilerine meclisin kapısı açık. Adalet gereği…

Bu durumu barolar Ankara Adliyesi önünde protesto etmek istedi ama şanlı polisimiz biber gazıyla müdahale ederek, cübbeleri parçalanarak insan değil, metal olan avukatları çok sevindirdi! Daha ilginci, polis barikatlarını görüntüleyen bir bayan gazetecinin gözaltına alındığı basına düştü.

Görülen bu işlem, insan haklarına aşırı kertede uygun!!! İtirazı olan?

Özcesi, Baro Başkanları anlattılar, dinlemediler. Başkent’e geldiler, yürütmediler. Meclis’e almadılar. 132 Hukuk Fakültesi’nin özgür dekanlıkları, kısık bir sesle bile olsa, yaptığınız doğrudur diyemedi!

Gördüğünüz gibi, demokrasimiz, hukuk devletimiz, üniversitelerimiz dünyaya örnek! Batmış batı, bizi kıskanmaktan çatlıyor. Ne mutlu bize!!!

Kamu mesleği olarak yalnızca avukatlığın bağımsızlığı üzerine mi, yoksa toplum üzerine mi koyu bir gölge düşüyor? Kimin umurunda?

78 baro, hukuk devletine, insan onuruna inanlara destek çağrısı yapıp vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Sözüm 12 milyon emekliye, yapılan zammı düşük buluyorsanız;

işçilere kıdem tazminatını elden kaçırmak istemiyorsanız;

mağdur edilen baroları destekleyerek dayanışma geleneğimizi koruyabiliriz!

Barolar bölünse de, avukatlık mesleğinin saygınlığı, yansızlığı, gücü bir yıldız gibi parlayacak! Birlikte demokratik, özgür yaşama düşüncesiyle

sağlıcakla sevgiyle Atatürk ile kalınız!

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00