İlhan ALPER


ÇOCUK DERKEN?


Çocuk diyorduk değil mi?..

            Hep derler hani; ?Benim çocukluğumda şöyle böyle falan filan?? 

            Özlemdir, küçümsemedir, naiflik, nostaljidir?

            Orasını bilemeyiz de, bildiğimiz bir şey varsa, o da, çocukluğun, insan eğitiminde temel bir katmanı oluşturduğudur.

            Eğer siz, biraz da olanaklarınızın çerçevesinde insana yatırım şansını çocukluktan itibaren elde etme şansına sahipseniz, doğru insana oynama konusunda doğru yoldasınız demektir.     

Doğru yol nedir pekii?...

            Kimsenin eğitim hakkından yoksun bırakalamayacağı ve devlet okullarında eğitimin parasız olduğu vurgusu her ne kadar olsa ve uygulansa da, özel öğrenim ve okul dışına sarkan özel öğrenim kursu vb. destek olgularının bütçelere getirdiği ek yük yönünden   oluşan eğitsel dengesizlikten söz etmek de gerekir. 

            İnsan yetiştirmenin, toplumu sırtlayacak, ileriye götürebilecek insan yetiştirmenin temel direği eğitim olurken; eğitimi de yükleyebilecek, sırtında taşıyabilmenin ana temeli, çocuğun ailede ve çevresinde  aldığı eğitimdir?

            Bununla birlikte?

            Çağdaş bir eğitimle, yetiştirilme ve kendini ifade etme olanağı sağlanan bir sistemde yetiştirilen, eğitilen çocuklar Atatürk´ün de vurguladığı gibi, yarının büyükleri olarak, ülke ve toplumlarının birer ışığı olabilme şansını da  yakalamış olacaklarından kuşku yoktur.  

            Atatürk´ün öngördüğü çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak isteyen yurdumuzda, yarınlarının güvencesi olan çocuklara, onların hak ettiği yaşam ve eğitimi vermeliyiz ki sözü edilen o geleceğin ufkuna, sırtladıkları yurt ve toplumlarını götürebilsinler. Aksi takdirde, uzun vadede bunun bedelini yine kendileri ve ülkeleri ödeyeceklerdir.    

            Kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün, hedeflenen çağdaş uygarlık düzeyine erişebilmek için gerekli her şeyin mevcut olduğu, eksik olanın ise çok çalışmakla elde edilebileceği sözü her zaman kulaklarımızdadır.  

            O zaman yapılacak şey bellidir?

            Her şeyde olduğu gibi, çok çalışmak, hedef belirlemekle istenilen elde edilebilir? 

            Çok çalışmayı gerekli kılan koşullar ise çocuğa önem veren, onun yaşama alanlarını ve hakkını gözeten, çocuklarımızı geleceğe yönlendiren bir eğitim sistemidir denebilir.     

İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00