Vahit ŞAHİN


CHP´DE TÜZÜK KURULTAYINA DOĞRU


CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu 30 Aralık 2017 tarihinde Adana´ya geldi, il kongresine katıldı ve orada tarihi bir konuşma yaptı. Hatta Adana Milletvekillerine talimat verdi ve dedi ki, ?Adana milletvekillerimiz burada onlara söylüyorum, önümüzdeki günlerde TBMM´ye şu siyasi partiler yasasındaki delege sisteminin kaldırılmasıyla ilgili kanun teklifini verin.?

(Tabi Adana milletvekilleri bu talimatı yerine getirdiler mi bilemiyoruz)

İl kongresinde liderlik sultasına son vereceklerini açıkladı Kemal Bey. Delege sistemini kaldıracaklarını söyledi.

X x x

Ve bu hafta sonu gerçekleştirilecek olan 19. Olağanüstü tüzük kurultayı ile ilgili 89 sayfadan oluşan tüzük değişikliği taslağı elimize geçti. İnceledik. 26 Şubat´ta yayınlandı. Örgütler, kurullar yeteri kadar inceledi mi, bu konuda raporlar yazıldı mı? Zaman yetti mi? Sanmıyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi´nden Ali Sirmen köşesinde, ?Önümüzdeki hafta toplanacak tüzük kurultayının işlevini layıkıyla yerine getirebilmesi işlevini layıkıyla yerine getirebilmesi partiyi bu usta işi politikayı oluşturacak örgütlenme modeline kavuşturmasıyla mümkün olacaktır. Kimse alınmasın ama doğrusunu söylemek gerekirse, şimdiye kadar yaşananlar, henüz bu modele erişememiş olduğunu gösteriyor? diye yazdı.

Haksız da değil hani.

Tüzükte yine adayları belirlemede delege tespiti var.

Özellikle de milletvekilliği için ön seçimin yanı sıra merkez yoklamasına yer verilmiş. Parti meclisine bu konuda büyük yetki sağlanıyor. Kurultaydan sonra en yetkili 60 kişiden oluşan organ olan PM, hangi seçim bölgesinde önseçime mi, delege tespitine mi veya merkez yoklamasına mı neye karar verecekse, veriyor. Bu da demek oluyor ki, delegelik sistemi kalkmadığı gibi, PM aracılığıyla liderlik sultasının devam edilecek. Çünkü PM´ye seçilenlerin büyük çoğunluğu kendi ekibi.

Sayın Kılıçdaroğlu´nun Adana konuşması demokrasi üzerine idi:

Kılıçdaroğlu´nun ?Nasıl bayrağımız birse, nasıl vatanımız birse demokrasimizde bir olmalıdır. Demokrasi üzerinde mücadelemiz olmalıdır. Demokrasimizi büyütmeliyiz ve derinleştirmeliyiz. Bu ülkede lider sultasına son vermeliyiz? sözü maalesef havada kaldı.

Ve son olarak; Sayın Kılıçdaroğlu, tüzük kurultayı ile ne istediğini Adana konuşmasında şöyle dile getirmişti:

?Parti içinde asla kavga istemiyorum. Birbirine sırtını dönen insanları istemiyorum. Birbirine sırtını dönenlerin hiçbirisi bu partide bir yere gelmeyecektir. Zaten kurultaydan sonra birde tüzük kurultayı yapacağız. Bir günlük bir kurultay yapacağız. Herkesin her telden konuştuğu değil, herkesin Türkiye´nin sorunlarını azimle ve kararlılıkla dile getirdiği bir tüzük yapacağız ve herkes aynı dili konuşacak.?

CHP´de herkes aynı dili nasıl konuşacaksa?

Bu tüzük kurultayı genel başkanı güçlendirme kurultayı olacak sanki.

Her partide olduğu gibi CHP´de de anlaşılan ?biat kültürü? devam edecek gibi görünüyor.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00