Prof. Dr. Özer OZANKAYA


CHP GENEL BAŞKANI SAYIN KILIÇDAROĞLU’NUN TEMEL ÖNEMDE YANLIŞI!

AKP’nin yıkımlarından ülkemizi kurtarmanın baş koşulu, Atatürk’ü ve kurduğu çağdaş Türk toplumunun tüm kurumsal düzenlemelerini -özellikle Cumhuriyetçiliğini ve Devletçiliğini- DOĞRU ANLAMAKtır.


CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, bu 10 Kasım haftasında da “Atatürk cumhuriyet kurdu; demokrasi kurmadı” diyen, ama kendilerine yine de “2. Cumhuriyetçi” adını takmak tutarsızlığını gösteren ve böylece Atatürk’e yenilenlerin bu çelişkisini gösterecek yerde, onların sloganı sayılacak “Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak” deyimini kullanmayı sürdürüyor ve bu sözün boşluğunu, yani biri Arapça, öteki Grekçe olan Cumhuriyet ve Demokrasi kavramlarının aynı anlamda olduklarını göz ardı ediyor.

Ancak bundan daha önemlisi, Sayın Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet demokrasi değil” savının, Atatürk’ün Türk Gençliğine en büyük emaneti olan “Türkiye Cumhuriyeti”ni “değersizleştirme” saldırısı olduğunu kanımca göz ardı ediyor!

Bu savın, Atatürk’ün demokrasi uygulamamıza da, demokrasi kuramına da yaptığı ve dünyaca saygı gören büyük katkılarının görülüp gösterilmesini de engellemeğe yönelik olduğunu gözden kaçırıyor!

İkincisi, özellikle Marksistlerin karaçalması olan “Atatürk ekonomi, sosyoloji bilmezdi” savını ciddiye alıp, örneğin son olarak Gaziantep’te “Onun için İzmir İktisat Kongresini topladı” diyor! Atatürk’ün bu kongreyi açış konuşmasının, Türkiye’nin ekonomik tarihi üzerine de, dünyadaki ekonomik dizgeler konusunda ne denli sağlam bir görüşü olduğunu ortaya koyduğunu kanımca gözden kaçırıyor. Ayrıca Atatürk’ün “Yurttaş İçin Medeni Bilgiler” kitabında da, özellikle “Devletin Yurttaşa Karşı Görevleri” bölümünde hem kapitalizmin, hem de marksizmin, kendi deyişiyle, “demokrasinin belirgin nitelikleri açısından” dört dörtlük bir eleştirisini yaptığını, kendi ekonomik-düzen anlayışıyla ve buna dayalı demokratik-devletçilik uygulamasıyla, dünyanın en ünlü siyaset bilimcilerince (örneğin Maurice Duverger’ce)“her iki sistemi aşan bir yaklaşım sahibi” olarak alkışlandığını gözden kaçırıyor.

Oysa AKP’nin yıkımlarından ülkemizi kurtarmanın baş koşulu, Atatürk’ü ve kurduğu çağdaş Türk toplumunun tüm kurumsal düzenlemelerini -özellikle Cumhuriyetçiliğini ve Devletçiliğini- DOĞRU ANLAMAKtır.

Bağışlanmamı dileyerek belirteyim ki, bu konuları ayrıntılı olarak ve en geniş ölçüde doğrudan Atatürk’ün yazdıklarını kanıt göstererek anlatan bir geniş çaplı çalışmam var: CUMHURİYET ÇINARI: MUSTAFA KEMAL’İ “ ATATÜRK” YAPAN UYGARLIK TASARIMI , (CEM Yay.; Ekonomi bölümü). Bu çalışmam, Cumhuriyetimizin 75. Yıldönümünde TRT’ce 10 bölümlük bir belgesele de dönüştürüldü ve bu çalışma dolayısıyla kendileriyle görüştüğüm ülkemizin ilgili her uzmanlık alanından en saygın bilim insanları, yukardaki düşüncelerimi doğrulayıcı görüşler bildirdiler. Yine Cumhuriyetimizin 75. Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla görüştüğüm 4 kıtadan 43 bilim, sanat, siyaset ve askerlik kişilikleri de aynı doğrultuda görüşler belirttiler.   TRT’nin tüm kanallarında yayınlanan  bu görüşmeler,  DÜNYA DÜŞÜNÜRLERİ GÖZÜYLE  ATATÜRK VE CUMHURİYETİ başlığıyla (T. İş Bankası Yayını)    yayınlandı.

Ayrıca TOPLUMBİLİM kitabımın (CEM Yay.) “Ekonomi” bölümünde de konuyu ayrıntılı olarak irdelemiş bulunuyorum.

Saygılarımla.

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00