Ahmet DUMAN


CHP Sol Parti mi?


CHP´lilerden bazıları yıllardır bu söylemde ısrarcıdırlar: CHP sol partidir! Kimse oturup yahu bu iş gerçekten böyle mi diye kendi kendine bile sormaz. İnsanlar yanıltılıyor. Kemal Bey ve ekibi bunu hep yapıyor; kendilerini solcu olarak göstermeye gayret ediyorlar. Şimdi birkaç örnek vereceğim ama garip kaçacak en iyisi örneksiz kalsın. Zaten her şey gözünüzün önünde gelişiyor. Popülaritesi yüksek bazı olaylarda veya eylemlerde fotoğraf çektirip kameralara atıp tutmak solculuk ise solcu sayılırlar?

Bu günlerde bazı CHP´liler bazılarına kızgınlar; efendim en son Bolu kampından çıkan bildiride şöyle bir ifade var: Entelektüel, akademik ve elitist bariyerleri aşıp, sağ partilere oy veren büyük kesimin diliyle konuşmak.

Lafa bakar mısınız? Okka gibi! Sanki bu zamana kadar başka bir şey yapıyorlardı! ?Bariyerleri aşmak? lafı sanki özellikle seçilmiş. ?Bariyerler!? Her ne kadar karşı olsalar da söylemde elitist bir yaklaşım var, yani cümlenin içinde yoksa bu arkadaşlar elitist bir biçem kullanırlar mı? Bundan sonra üslup Fatih ve Süleymaniye üslubu olacak ve yakında umre seferlerine de başlanabilir.

Böyle lafları edenlere kızmıyorum kızamıyorum. Bu laflara kızan alınan hatta kıyameti koparanlara iki nedenle fena kızıyorum: Birincisi, Bolu´da kampta olsalar bu kadar kızarlar mıydı?  İkincisi, CHP´nin Türkiye siyasal yelpazesindeki yerini henüz öğrenememişler.

CHP özellikle son 30 yıldır sol parti değildir. Pekii daha önce sol parti miydi? Hayır. Sosyal Demokrat parti olmaya çabalıyordu. Ancak küreselleşmenin Avrupa Sosyal Demokrasisinde yaptığı yıkım CHP´yi de etkiledi.

Şimdii soru şu: Sol parti olmanın en belirgin özelliği nedir? Nasıl Sol Parti olunur?

Solun tarihi boyunca bilinen bir gerçek vardır: Sol, kendisine dayatılan Sisteme karşı durur. Sisteme katılmaz. Sisteme karşı yeni seçenekler oluşturur. Her ülkenin olduğu gibi Türkiye´nin de kendi varoluş değerleri vardır bunlar değişmeyen değiştirilmesi tartışılamayan değerlerdir. İşte sol bu değerlere sahip çıkar. Bu değerlerin birincisi Bağımsızlık ise ikincisi demokrasidir. Herhalde hemen arkasından parlamentarizm gelecektir. Çok önemle vurgulamaya çalışacağım bir konu da Sol partiler demokratik bir biçimde yönetilir; kendi içinde Demokrasiye inanç ve güven vardır. Bakın solun tarihine bu değerler konusunu daha iyi göreceksiniz.

Şimdi bu kısa özetten sonra alın CHP´yi bu ölçütlere bir kez daha vurun. Hangisine uygun bir yapısı var? Hangi ölçüte uymaktadır?

Her şey herkesin gözü önünde olupbitti geldiğimiz bu yere merdivenle çıkmadık. CHP´yi birileri elinden tuttu tıpış tıpış buraya getirdi? Bazılarının yaptığı gibi kronolojik bilgiyle sıkmayayım istiyorum. Hepimizin bildiği yanlışlar sürdürülüp gidiyor.

?Entelektüel, elitist ve akademik bariyermiş!? Ben bunların bu terminolojiyle ne söyleyeceklerini biliyorum. Şu Altı Ok var ya Altı Ok sorunu orada görüyorlar! Dertleri tasaları o Altı Ok. ? Sağ partilere oy veren büyük kesimle? aralarındaki tek bariyer O.

Yazık!

celal topkan
10.10.2018 21:59:04
Sayın Duman, değerli büyüğüm. CHP Sol Bir Parti mi? diye soruyorsunuz. CHP üyelerinin, Genel Başkanının, Parti Meclisi üyelerinin, Milletvekillerinin, Belediye başkanlarının, İl ve ilçe başkan ve yönetimlerinin, Kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticilerinin, CHP sol bir partidir diyen bir iddiaları mı var? Böyle bir şey mi duydunuz da bu soruyu soruyorsunuz.

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22