Ahmet DUMAN


CHP Kurultayından %49 u Toparlayabilecek Kararlar Çıkabilir mi?


Belli olmaz; çıkabilir de? Fakat benim böyle bir karar üretebileceğine dair umutlarım zayıf.

Neden zayıf? Hemen söyleyeyim; Perşembenin gelişi Çarşambadan belli demişiz ya işte bu nedenle umudum yok.

Kurultay süreci mahallelerde yapılan mahalle kongreleriyle başlıyor. İzlediğim kadarıyla ?Perşembe´nin gelişi? yapılan delege seçimlerinden belli oldu! Diğer illerde neler olduğunu yakından izleme fırsatımız olmadı ancak, Adana yeterince örnek oldu?

Oyunun adı ben seni seçeyim sen de beni seç olarak koyulmuştu; öyle de sürüp gidiyor?

Çarşafa tuluma takılmadan bir kongre süreci yaşanabilseydi çıkacak sonuç daha farklı olabilirdi. Keşke şöyle bir küçük hesap yapılsaydı: Gelecek kurultay normal süresinde yapılırsa 2020 yılında yapılacak. Bu ne demek? Bu, o günlerde CHP nin kurultay yapabilip yapamayacağı belli değil demek! Bir anlamda bu kurultay CHP´lilerin görüp görecekleri son kurultay olabilir. Kısmen olağan koşullarda yapılabilecek son kurultay bu?

Hükümetin veya hükümet yerine yetki kullanıp karar veren Makamın emir ve talimatları ile iki yıldır ilginç bir demokrasi deneyimi yaşadık. Bu deneyim bir bize şunu öğretmiş olmalı: İstediğiniz kadar Siyasi Partiler Yasası uyarınca parti içerisinde yasa çerçevesinde bir muhalefet eylemi başlatıp bunu kongrenize getirip sonuçlandıramayabiliyorsunuz. Örneği açmanın gereği yok anladığınızı sanıyorum isimler ve unvanlar ile uzun uzun sizi uğraştırmayalım.

Gelecek Kurultay isteyenin istediği gibi Genel Başkan Adayı olabileceği bir Kurultay olmayabilir. Ne karar alacağınız, aldığınız bu kararların bazılarının hoşuna gitmediği durumlarda yargı aracılığıyla uygulanması yasaklanabilir. Bazı kararlar bahane edilerek Partiniz kapatılabilinir.

Bu gün yaşadığınız ortamı iyi değerlendirin. Türkiye şu anda bir savaş ortamına itilmiş durumda. Sınır ötesi bir askeri harekât yapılıyor. Türkiye buna benzer harekâtları 1984yılından beri yapıyor. İlk harekâtlardan biriyle ilgili haberleri ülke sıkıyönetimle yönetildiği için yabancı radyoların yayınından öğrenmiştik. Peki, şimdi size bir soru bu askeri eylem başladığından beri parlamento, bakanlar kurulu veya başbakanın oluru haberi var mı? Nasıl başladı bu harekât bir düşünün ve nasıl sürdürülüyor?

CHP Kurultayı bu gün yaşadıklarıyla gelecekte yaşayacaklarını iyi değerlendirmeli? Kırıp dökmeden, döküp saçmadan birbirinizi üzmeden bir kurultay yapmalarını salık veririm. Unutmayın: O hep gururlandığınız %49 var ya; onların da gözü sizde!   

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 15.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9548,57%0,19
  • DOLAR

    32,49% 0,16
  • EURO

    34,80% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2487,88% 1,05
  • Ç. ALTIN

    4157,48% -1,05