Ahmet DUMAN


CHP Bir Siyasi Partidir(3)


CHP´liler dışarıdan gelen eleştirilere kulaklarını dört açarlar; nasıl anlıyor ve etkileniyorlarsa bu eleştirilerden çok fazla etkileniyorlar. Üç haftadır kullandığım başlık aslında bir anımsatma. Olayları sizin dışınızda bazı kaynaklar abartıp önünüze atıyor siz bu abartının altında ezilip içinizde kavga etmeye başlıyorsunuz. Lütfen anımsayın SHP yakın geçmişte sık sık kurultaylar toplardı bu nedenle bir kısım medya partiye ?Kurultay Partisi? adını takmıştı. Dalga geçiyorlardı sözde! Bir tek Sosyal Demokrat çıkıp ?kardeşim bu bir siyasi partidir doğal olarak sorunlarını tartışacak ve bunu da kamuoyu ile birlikte yapacak? demedi, diyemedi? Bu eziklik karşısında toplanan kurultayların hiçbir yararı olmamıştır.

Anımsayanlar olacaktır geçen hafta yazımın sonunda bazı sorular sormuştum; bu sorulara siz ne cevap verdiniz bilmem ama ben ne kadar iyimser olursam olayım: Hayır diyorum. İki haftadır ?Farklılık? sözcüğünü tekrarlayıp duruyorum. 

Vaktiyle duyduğum bir söz çok hoşuma gitmişti; birkaç yazımda kullandığımı anımsıyorum: Düşmanınıza dikkat edin bir süre sonra O´na benzeyeceksiniz, anlamında bir söz. Siyaset hayatımız, bu sözü sık sık doğrular.

İsmet Paşa önce Bayar ve Menderes ikilisine sonra Demirel´e benzememiştir.  Etrafındakilerin çok ısrar etmelerine rağmen dini siyasete alet etmemiştir. Bülent Bey, Süleyman Bey´e, Türkeş Bey´e benzememiştir. Erdal Bey de? Bunlar ?farklılıklarını? koruyabilmiştir. Sonrakilerin farklılıkları mı daha belirgin, aynılıkları mı?

CHP´liler ?çok farklı? olduklarını söylerler. Haklıdırlar. Laikliği savunma konusunda, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaları konusunda çok duyarlı oldukları kesin.

Ekonomik politikaları hakkında belirgin bir farklılık görebiliyor musunuz? AKP ilk kurulduğu günden beri Anayasa değişikliği istedi; CHP de istedi. Hem de çok daha heyecanla; bazıları dediler ki; yapmayın bu değişiklikler Dünyanın bir yerlerinde hazırlanıp Türkiye´ye dayatılacak, bu tuzağa düşmeyin. Dinleyen olmadı. Sonra ortaya çıka çıka bir ucube çıktı. Başından sonuna kadar CHP, bu Anayasa değişikliğinde suç ortağı olmuştur. Daha maddeleri mecliste oylanırken yapılacak şey bu suça ortak olmadan meclisten çekilmekti.

CHP bir siyasi partidir. Yaşamının hiçbir döneminde Demokrasiye inanmamış olan siyaset bezirganlarının bunu kavramaları güçtür. ?Onların kongre sorunları var zaten, kendi dertlerine baksınlar? benzeri sözler söyleyenlerin nasıl göstermelik kongrelerle neler yaptıkları ortada. Sonuçları iki yıl önceden belli kongre olmaz!

CHP bir siyasi partidir. Kurultayını toplamalı yakın geçmişin hesaplaşmasını yakın geleceğin planlamasını yapmalıdır. Kurultay takvimi mahalle delege seçimlerinden başlayarak yürürlüğe sokulmalı birkaç adaylı ilçe ve il kongreleri yaparak Demokrasinin nasıl olduğunu ne olduğunu Türkiye´ye göstermelidir.

CHP bir siyasi partidir. Bu kurultay öncekilerden biçim ve içerik olarak farklı olmalıdır. İki günde Genel Başkan ve PM seçimi yapıp göstermelik bir Kurultay Sonuç Bildirgesi ile sona ermemelidir.  Hukuk, Ekonomi, İnsan Hakları, Barış ve Adalet başlıkları tek tek ele alınıp Türkiye´ye önermelerde bulunulmalıdır.  

Kesinlikle bir kez daha Farklı olduğunu gösterecektir.

İki küçük not:

Birkaç arkadaşım internet adresimin olmayışından şikayetçiler. Yazı işlerimiz bu haftadan başlayarak internet adresimi koyacaklar. İlgilendikleri için teşekkür ediyorum.

Bazıları ?Sen Tarihçi misin?? diye soruyorlar. Hayır değilim. Son elli yılı yeterince dolu yaşamış, gözlemlerde bulunmuş biri olarak deneyimlerimi gördüklerimi yaşadıklarımı paylaşıyorum. Bu yaştan sonra ?tarihçi? olmaya niyetim de yok.

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00