Cezmi DOĞANER


ÇEVRE FELAKETİ YAŞIYORUZ (1)


?Güzel ülkemizde ve dünyamızda; küresel sermaye ve emperyalizmin çıkarları yüzünden, oluşan çevre kirlilikleri nedeniyle sağlıklı ve mutlu yaşamımız giderek tehlikeye düşmektedir. Bizden sonraki nesillere de daha riskli ve kirli bir dünya bırakmamız söz konusu.

Pek çok gelişmiş ülkede toplum, yaşanan çevre felaketlerine karşı hem siyasal hem de sivil toplumsal örgütleri ile gereken tepkilerini çok güzel ortaya koymaktadır. Ne yazık ki güzel ülkemizde siyasi yaşam, kısırlaştı ve sadece dinsel siyasete veya etnik kimliğe dayalı hale geldi. Çağdaş demokrasilerde olduğu gibi ülkemizde yaşanan çevre kirliliğine ve halk sağlığına karşı duyarlı bir siyaset ve siyasi güç söz konusu değil.?

"4 kanser tipi 16´ya çıktı

"Bereketli Üzerinde"ki kara bulutlar ölüm saçıyor. Termik santrallerin tehdidi altındaki Adana Yumurtalık´ta 2009´da 4 kanser tipi görülürken bu sayı 2014´te 16´ya çıktı?

Adana´nın Yumurtalık ilçesinde Çinli enerji firmaları tarafından yapılması planlanan EMBA kömürlü termik santralinin lisans iptaline karşı açılan davada bilirkişi raporu açıklandı. Sağlık Bakanlığı´nın bölgedeki kanser oranlarıyla ilgili resmi verilerini de içeren rapor, termik santrallerle ilgili korkunç gerçeği ortaya koydu. Yumurtalık´ta 2003 yılında faaliyete geçen mevcut bir termik santralın yaklaşık 2 kilometre yakınında inşa edilmek istenen EMBA Termik Santralinin halk sağlığını ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunulan bilirkişi raporunda, Yumurtalık´ta 2009 yılında 5 kanser vakası ve 4 kanser tipi görülürken, 2014´te 60 kanser vakası ve 16 kanser tipi görüldüğüne dikkat çekildi. Organik buğday ve çilek üretiminde başarı sağlayan bölgede termik santral yüzünden on yıldır organik üretim yapılamıyor. Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı İsmail Hakkı Atal, EPDK´nın neredeyse her başvuruya termik santral lisansı verdiğine dikkat çekerek, enerji üretim lisansı verilmesiyle ilgili sürece Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer bakanlıkların da dahil olması gerektiğini dile getirdi.( 29.01.2018Yusuf Yavuz,Odatv.com)

Avrupa´da ulusal Parlementolar ve Avrupa Parlementosu,

Çevreci ve korumacı bir Avrupa için katı kurallar ve önleleri uygulamak için çalışmalar yapmaktadır.  Daha çevreci bir tutumu destekleyen ulusal grupların, daha az destekleyenlere göre güç kazandığı bir kompozisyon söz konusu. İtalyan ve İspanyol tutumu daha çevreci bir Avrupa´yı destekliyor; buna göre sera gazı ek kesintileri, canlıların (insan-hayvan) sağlığı ve refahı konusunda daha katı kurallar, atık yönetiminde daha yüksek hedefler öngörülüyor. AP´nin yeni kompozisyonu, yenilenebilir enerji kaynaklarına desteği de muhtemelen arttıracak. İtalyan ve İspanyol Parlamenterler yenilenebilir enerji kaynaklarına daha hızlı bir geçişi desteklerken, İngilizler kademeli geçişi destekleyen tutumu benimsemiştir.

Çukurova Üniversitesi´nden emekli hocam, Prof. Mehmet Asil Yılmaz:

 

 ?Karadeniz Yöresinde etkili olan sağanak yağışlar yüzünden; Ordu Fatsa Perşembe ve diğer beldelerde , yollarda , tarım arazilerinde ve fındık bahçelerinde çok büyük hasarlar meydana geldi. Köprüler çöktü . Karadeniz sahil yolu trafiğe kapatıldı . Yüzlerce vatandaşımız mahsur kaldı. İnsanlarımız dün can pazarı yaşadı. 
Çünkü doğa öcünü aldı ve bu öç alma işi de maalesef önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Nedeni de; aklın, bilimin, zekanın ve öngörünün önüne rant, siyaset, popülizm ve bir de ?´bir şey olmaz mantığında ?´ aramalıdır. 
Siz doğal dere yataklarını kapatırsanız ve üstüne üslük birde dere yatağına Hidroelektrik santralleri (HES) de yaparsanız tabi ki sonuçlarına da katlanırsınız.
Yetkililer ; sizlerin bilimsel araştırma verilerine dayanmadan yaptığınız plansız ve programsız hatalarınız yüzünden maalesef Ulusumuz maddi ve manevi zararlara duçar oluyor, olmuştur veya mağdur oluyor. Aslında  sel felaketinin açtığı zararların hepsini o bölge de yolları, köprüleri, HES leri ve diğer yapılanmayı yapan sorumluların üstlenmesi gerekir diye düşünüyorum. Sizlerin bu konuda düşünceleri nedir??

Türkiye kirlenerek yok oluyor!

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22