(DEFTER) Büyükelçi Hasan Sevilir AŞAN


BÜYÜKELÇİLER KONSEYİ ÖNERİSİ : (TÜZÜK ÇALIŞMASI)

Uluslar için beka sorununun dahi gündeme gelebildiği böyle dönemlerde, bağımsız fikir ve yaklaşımlar, karar verici mekanizmalar için çıkmazda görünen meselelerin çözümünde can simidi olabilir.


Değerli okurlarımız, Büyükelçilerimiz, kıdemli Diplomatlarımız ve dış politika emektarlarımız,

Yeni Adana Gazetesinin 8 Ekim 2019 tarihli sayısında yayınlanan ‘DIŞ POLİTİKA DENEYİM DESTEĞİ: BÜYÜKELÇİLER KONSEYİ’ başlıklı yazımızda, ihtiyaca binaen Büyükelçiler Konseyi ihdasının isabetli olabileceği dile getirilmişti. 

‘Dış politikanın oluşturulması sürecinde, özellikle uluslararası kriz ve beklenmeyen diplomatik kilitlenmeler karşısındaki çözüm arayışlarında, farklı stratejik değerlendirmelere göz atma ihtiyacı duyulabilir.

Uluslar için beka sorununun dahi gündeme gelebildiği böyle dönemlerde, bağımsız fikir ve yaklaşımlar, karar verici mekanizmalar için çıkmazda görünen meselelerin çözümünde can simidi olabilir.

Fikirlerine her zaman ihtiyaç duyduğumuz, uluslararası deneyime sahip kıdemli diplomatlarımızın, görüş ve kanaatlerini daha organize bir istişari yapı içinden sunmasının isabeti izahtan varestedir’

Çok sayıda okur ve diplomatımızın olumlu yaklaştığı ve fikri katkıya hazır olduğunu bildirdiği önerimize ilişkin hazırladığımız taslak tüzük çalışması, bir başlangıç ve tartışma kağıdı oluşturması dileğiyle aşağıda bilgi ve ilginize sunulmaktadır.

‘’ TÜRK BÜYÜKELÇİLER KONSEYİ ( PLATFORMU)

Misyon

Türk Büyükelçiler Konseyi, resmi görevde olmayan, diplomatik kariyerden Büyükelçileri ve kıdemli diplomatları bir araya getiren siyaset üstü, ticari olmayan fikri temelli bağımsız bir yapılanmadır.

Türk Dış Politikalarının üretimi ve uygulama aşamalarında doğrudan katkılarda bulunup, emeği geçmiş olan Büyükelçi ve kıdemli diplomatları düşünsel anlamda bir araya getirmeyi öngörür.

Amacı, uluslararası ilişkilerde deneyim sahibi üyelerinin bilgi birikimlerini, Türk dış politikalarının güçlendirilmesi istikametinde yoğunlaştırmak, bu yönde oluşturacağı tavsiye niteliğindeki görüş ve önerilerini kamuoyu ile paylaşmaktır. 

Konseyin fikri çalışmaları, Türk dış politika performansına katkı, ulusal çıkar ve hedefler doğrultusunda görünürlüğün arttırılması, uluslararası kriz dönemlerinde ülke bekası ve ulusal güvenliği ilgilendiren meselelerin çözümüne yönelik diplomatik tavsiyelerde bulunulmasını içerebilecektir.

Konsey, Türk dış politika uygulamaları ve genel olarak uluslararası ilişkiler konularında, yerel çevrelerin yanı sıra uluslararası sivil toplum, düşünce kuruluşları, uluslararası öğütler, medya ve akademik çevrelerle iletişim içinde olabilecektir.

Usul

Türk Büyükelçiler Konseyi tüm faaliyetlerini bağımsız temelde yürütür.

Ulusal çıkarların savunulması ve ulusal stratejilere hayatiyet kazandırılmasına yönelik çalışmalarını Dışişleri Bakanlığı ve diğer ( Cumhurbaşkanlığı, TBMM, MGK, kurumsal dış politika komisyon ve komiteleri gibi) dış politika karar alıcılarıyla istişare içinde, ancak bağımsız anlayışla sürdürür.

Dış politikaya ilişkin görüş, tavsiye ve tespitlerini ulusal yarar ve hassasiyetleri gözeterek, sorumluluk bilinci içinde kamuoyu ile paylaşır.

Konsey üyeleri, bireysel görüş ve faaliyetlerini, konsey veya konsey üyeliğine atıfta bulunmadan serbestçe yürütür.

Konsey adına veya konseyle ilintili beyan ve görüşlerin Yönetim Kurulu bilgisi tahtında yapılması esastır.

Üyeleri farklı şehir veya ülkelerde yerleşik olabilecek üyelerin Konsey iç iletişim ve çalışmalarını, bu amaçla oluşturulacak web sayfası ve internet olanakları üzerinden yürütmesi öngörülmektedir.

Yapılanma

Bağımsız, ticari olmayan, güncel siyasi eğilim ve tartışmalar dışında siyasetler üstü diplomatik bir yapıdadır.

Üyeleri, resmi görevde olmayan, emekli Büyükelçi ve kıdemli diplomatlardır

Onursal Başkanı, en kıdemli üyedir.

Yönetim Kurulu 7 üyelidir ( Başkan, Yardımcısı ve 5 üye)

Kararlar Yönetim Kurulu tarafından veya izni ile ( basit çoğunlukla) hayata geçirilir.

Siyasi Parti veya yapılanmalarda görev alanların üyelikleri dönemsel dondurulur.

( Eski Dışişleri Bakanları, misafir üye olarak davet edilebilir)

Üyelik aidatı öngörülmemekte olup İhtiyaç duyulması halinde, gönüllü katkılarla ofis ve sekretarya hizmeti edinebilecektir.’’

Esenlik dileklerimizle

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00