Ata Alp And


BURHAN PAKER´İN ARDINDAN


Çukurova´nın, Çukurova denince de bilmeliyiz ki öncelikle Adana´nın salt edebiyat ya da sinema değil, müzikte de yoğun bir sanatçı birikimi vardır. Son yıllarda bu konuya daha çok eğilmemiz de bir yerde bunun bir göstergesidir. Bu müzik damarının en dikkate alındığı yanı ise eser sahibi bestecilerdir. Bunların içerisinde ise en öne çıkanlar, deyim yerindeyse, yapıtlarıyla sanatlarına imzalarını atan bestekârlarımızdır?

Rahmetli Burhan Paker de bunlardan biriydi? Arkadaşı Müslüm Gürses´in ?Dünya Ne Hâle Gelmiş? ve ?Sevenler Anlar? gibi yapıtları vardı. Arabesk olarak bilinen bu yapıtları gençliğin dilindeydi. Türkiye´nin iyi neyzenlerinden biri olan Burhan Paker, Adana Radyosu döneminde de bulunmuştu. Plak ve kaset döneminin en hareketli döneminde de stüdyo çalışmalarında yer almıştı. İstanbul´dan kendi isteğiyle Adana´ya döndüğünde de gazinoların saz ekibinde yer alan Paker, Adana Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı´nda öğretim üyesi olarak yer alan bir bestekârdı. Burhan Paker Belediye konservatuarının yanı sıra; Çukurova Üniversitesi Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Nefesli Çalgılar Bölümü´nde öğretim üyesi olarak 28 yıl çalıştıktan sonra emekli olmuştu. Kıymetli sanatçı Burhan Paker, gerek konservatuar ve gerekse üniversitenin güzel sanatlar bölümünün yanı sıra, verdiği özel derslerle birçok öğrenci de yetiştiren bir sanatçıydı.

Merhum Burhan Paker´in 3 yıl kadar önce vefat eden kardeşi Tahir Paker de başta Burhan Bayar´ın bestelediği ?Mutlu Ol Yeter?, ?Yalan? ve ?Yalnızım Dostlar? gibi birçok tanınmış şarkının güftesini yazan söz yazarıydı. Rahmetli Burhan Paker ve Tahir Paker Adana´dan ve müzik dünyasının kalbinden sonsuzluğa kayarken güzel şarkıları bize hatıra bıraktılar?

 

DÜNYA NE HÂLE GELMİŞ

Dünya ne hale gelmiş/Sevgi yalan dostluk yalan değil mi
İnsan oğlu çok değişmiş/Sevgi yalan dostluk yalan değil mi
***
Yıllarca sevip saydığın,/Sözlerine inandığın
Dertlerine katlandığın/Dostlar yalan sevgi yalan değil mi
***
Bak gelip geçiyor zaman./Gerçek bir dostun oldu mu?
Bak inleyip duruyorsun/Gelip halini sordu mu?
Sordu mu arkadaşım?/Ben sorana rastlamadım.
Kim bulmuş gerçek bir dost/Ben bulana rastlamadım.
***
Feryadım sanki bir şarkı/Zevkle dinliyor dostlarım değil mi?
Senin neye yandığını/Sanki bilmiyor dostların değil mi?
***
Baksana rengin sararmış/Siyah saçların ağarmış
Gözlerin neden kararmış/Sana günah sana yazık değil mi?

 

Burhan Paker

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22