Ahmet DUMAN


Bu İşin Sonu Nereye Varacak?

Virüs salgınına karşı Müslüman dünyanın katkısı var mı?


Hasar gittikçe büyüyor. İşyerleri kapanıyor, fabrikalar durma noktasında. işsizlere yeni işsizler ekleniyor. Resmi açıklamalar salgının bu günden yarına hızını kesmesini beklemiyorlar ve böyle bir olasılık için de hep birkaç ay sonrasını işaret ediyorlar. Tüm dünya aynı biçimde. Bazı ülkelerde vak’a sayısı artmadığında ve ölü sayısı artmayınca küçük bir sevinç dalgası yayılıyor, fakat hemen arkasından gelen bir başka ülkedeki sayılar insanın içini karartıyor…

İnsanlık tarihi boyunca birçok benzeri felaket yaşamış. Bazıları kendi normal seyrini tamamlayıp kaybolup gitmiş; bazıları ise çeşitli ilaçlar ve önlemlerle önü kesilerek yok edilmiş. Modern çağlarda insanlığın bilim ve teknolojideki gelişmesi, araştırma-geliştirme dediğimiz kavramların içlerini doldurarak elde edilen yenilikleri doğrudan yaşam kalitesini yükseltilmesi yolunda kullanmışlardır. Şöyle bir bakın etrafınıza; artık insanlar 50-60 yıl öncesinden daha uzun yaşıyor. Bazı umarsız çaresiz denilen hastalıklar yeni ilaçlar bulunarak iyileştiriliyor.

İnsanlık bu kez zor bir sorunla karşı karşıya.

Gözümüz kulağımız bulunacak aşı veya bu hastalığa iyi gelecek ilaç haberlerinde…

Bu açıdan baktığımda içimi sızlatan bir manzara var karşımda: Bu çorbada Müslüman dünyanın bir katre tuzu yok. Magrıptan Maşrığa tüm İslam dünyasının gözü kulağı “kafirlerin” “dinsizlerin” geliştireceği aşı veya ilaçta. Öyle değilmi?

İnsanlığın son 500 yılına Müslümanların önemli sayılabilecek hiçbir katkısı yok! Varsa, cehaletimi bağışlayın, benim haberim yok.

Müslüman dünyası son krizde de olduğu gibi ahreti ve dünyası arasında sıkışıp kalmış durumda. Bu dünyada, insana birey olduğu unutturulmuş veya unutturulmaya çalışılıyor. Üstüne üstlük o, övünerek böbürlenerek kendisini yutan ve yok eden bu keşmekeşin bir parçası olduğunu düşünüyor. Düşünmüyor bile! Zaten düşünme işini de elinden almışlar.

Virüs bildiğimiz kadarıyla 2019 yılının sonbaharında Çin’de ortaya çıktı o zamandan bu yana hızla yayıldı ve yine bize söylenenlere göre mart ayı başlarında ülkemize geldiği duyuruldu… İslami ifade ile söyleyeyim: küre-i arzın önemli yerlerini işgal etmiş bulunan Müslümanlardan bir aşı, ilaç haberi aldınız mı? Elinizi vicdanınıza koyun tehlike bu kadar büyük iken size önerilen ne? Dua ve Sabır… Allah katında dilek ve isteklerimizi doğal olarak dua ile isteyeceğiz. Sabır ise Kutsal kitabımızda sonunda armağanı olan bir eylemdir. Bunların yanında İslam, aklı ve aklın kullanılmasını da yüceltmiştir. İnsanları karantinaya veya başka önlemlere ikna edebilmek için Hz. Peygamberimizin “kolera bölgesine gidilmemesini önermesini” öne çıkarıyorsunuz! Yazık!

İnanması güç belki ama çok acımasız bir gerçek var önümüzde: İslam Dünyası 21.yüzyılın sorunlarını çözmek için 15 yüzyıl öncesinin çözümlerine sığınıyor.

Bir kez daha rahmetle anmadan geçemeyeceğim: Bizi bu keşmekeşin içinden Mustafa kemal Atatürk çekip çıkartmıştı. Zorla girmeye çabalıyoruz… 

 

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51