Ahmet DUMAN


Bu Neyin Kavgası?


Bu ?Az gittik uz gittik? başlıklı dördüncü yazı olacaktı. Bu yazılara başlarken CHP´nin delege seçimleri yapılıyordu. Araya başka yazılar ve küçük bir tatil girdi üçüncünün arkasından dördüncüyü yazamadım. Belki böylesi daha iyi oldu; delege seçimleriyle başladık kongrelerle devam etmiş oluyoruz. Şimdilerde il Kongreleri yapılıyor.

Merkezdeki, yani Seyhan ve Çukurova ilçe kongrelerini izledim. Heyecansızdı. Sonucu önceden belli olunca kimse ne olacağını merak etmiyor. İl ve ilçe yönetimleri kime gerekliyse onlar delege seçimlerinden başlayarak işi bağlıyor ve kongre bir biçimsel zorunluluk haline gelmiş oluyor. Bazı ilçelerde başkanlar değişmedi hiç olmazsa genel seçimlerde oyu azalan yerel seçimlerde belediye meclis üyesi bile seçilemeyen ilçelerde başkanların veya yönetimlerin değişmesini beklerdim fakat anlaşıldığına göre başarısızlık ödüllendiriliyor. Biraz iyimser olalım: Belki bu arkadaşların yerine yeni yüzler ve kişiler bulunamıyor. Olabilir mi? Kim bilir?

İl kongreleri gergin geçiyor; Adana kongresi örneğin oldukça hareketliydi. Özellikle CHP tüzüğüne ve kongreler yönetmeliğine bakarsanız, seçimler ?çarşaf? listeyle yapılır. Katılan delegelerin yüzde onu eğer ?blok? liste isterse oylama yapılıp blok liste ile yapılır. Yani CHP´nin ?kongre yönetmeliklerinde? katılımcı, şeffaf, çok sesliliğin gereği olarak çarşaf liste önerilmiş. Ancak              ?toplam delege sayısının yüzde onu kadar imza? ile blok oy teklif edilir ve oylanır? İyi niyete ve ?çok sesliliğin? önemine bakın!

Fakat her ne hikmetse yıllardır kongreler blok listeyle yapılıyor ve böylece çok seslilik yerini el koymaya ve teksesliliğe bırakıyor. Birisi çıkıpta yahu böyle olmasın deyiverince işler karışıyor. Çok önemli bir memleket sorunuymuş gibi, kongrede işte bu liste sorunu büyük çapta tartışıldı.

Tam da bu günlerde CHP ve İdeolojisi başlıklı yazılar geçiyor aklımdan. Yukarıda değindim az gittik uz gittik yazısı bu kez yerine oturtulmayan ideoloji içerikli olacaktı.

Parti içinde veya dışında herhangi bir olayda olayı yorumlarken ideolojik tabanlı bir yorum yapabiliyor musunuz? CHP lilere  küçük bir soruyla sürdürelim konuyu: en son ne zaman bir ideolojik tartışma ortamında bulundunuz? Yahut da ülkede bunca köklü ve çok önemli kimlik ve kişilik değişimleri yaşanırken hanginizin bu olaylara karşı çözümünüz var?

İzmir İl kongresinden yandaş ve yaygın tv. ve gazeteler iki gün söz ettiler. Ne vardı İzmir il kongresinde?  Ne olmuştu ki? Kavga vardı!

Bir arkadaşım anlattı. Olay yine, yukarda sözünü ettiğim kongrede geçiyor. Adam kendini kurultay delegesi olarak yazmayan kim varsa çıkıp mikrofonu eline alıyor ve başlıyor saydırmaya. Etraftan ?ayıptır? filan diyerek susturuluyor ancak biraz sonra blok liste oylaması yapılırken canla başla oy veriyor?

İşte size bir CHP li profili?

Niye kavga ediyorlar ki?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00