Zekai BULUÇ


BU DÜNYADAN DR.ENGİN TONGUÇ GEÇTİ


Dr. Engin TONGUÇ , köy enstitüleri kurucusu İsmail Hakkı TONGUÇ´un oğlu olmakla birlikte Yeni Kuşak Köy Enstitülerinin başkanıydı.

Türkiye´de halk sağlığı ve koruyucu hekimliğinin öncülerinden , imece ve yeniden İmece dergilerinin yazarı olan Dr. Engin TONGUÇ ?u  Soma ?da kaybettik!

Yıllar önce yanılmıyorsam ALİ KIRCA´nın bir tvprogramında konuk milletvekili , güneydoğuda toprak ağası olan KinyasKARTAL´dı.

Ali KIRCA toprak ağası KinyasKARTAL´adönerek : Sayın KARTAL Cumhuriyet Halk Partisi Köy enstitüsüyle Türkiye´ye komünizmi mi getirecekti ? diye sordu.

Bakın Kinyas ağa ne cevap verdi :  Ya babam Cumhuriyet Halk partililer Komünizmden ne anlarlar ki ? Ben Sovyetler Birliği KTUV üniversitesinde okumuş adamım . Komünizmi ben onlardan daha iyi bilirim. Ali KIRCA  : Peki Köy enstitülerinin kapanması için niçin mücadele ettiniz ? Köy enstitülü öğretmenler köyleri  kalkındırmak için yetiştirilmiyor muydu ?

Kinyasağa : Yok babam yok ! Köye bir öğretmen gelmiş benim ağalığımı yerle bir etmiştir!

Benim köylerimde ( Bu rakam  o zaman 256 köy  olarak biliniyordu ) birer ikişer tane okur yazar adamım vardır. Asker mektubu yazarlar asker mektubu okurlar bunun karşılığında yardımcı oldukları insandan para alırlar. Kasabada , ilçede ve şehirde devlet dairelerine dilekçe yazıp karşılığını alırlardı. Babam köye gelen öğretmenler köylünün dilekçesini yazmaya asker mektubunu okumaya yazmaya başladılar.  Köylü benim adamlarımı değilde Köy enstitülü öğretmeni dinlemeye başladılar. Böyle bir şey olabilir mi ? Ha benim adamımı dinlememiş ha beni .

Bir de köylünün aklına kötü şeyler sokmaya başladılar !

Ali KIRCA : Ne gibi KİNYAS ağa ?

KinyasKARTAL : toprak reformu gibi kötü şeyler !

Hem köy enstitülerine yalnız Doğu ve Güneydoğu toprak ağaları değil , Çukurova ve Batı Anadolu toprak ağaları da karşı çıktı. Bu okulların kapatılmasıyla topraksız köylüler toprak ağalarının oy verdiği partiye oy vermeye başladılar ! İşin doğrusuda budur.

Sağlıcakla kalın.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00