Ahmet DUMAN


Cumhur´a Ne Oldu?


 

Bu Cumhur O Cumhur mu?

Yıllarca cepheden cepheye koşturulmuş, hiç alışmadığı iklimlerde; kara kışta dondurulmuş, ot bitmeyen çöllerde kavrulmuş aşar´dan, ağa´dan mültezimden iflahı kurutulmuş aç biilaç durumda iken Mustafa Kemal´in Amasya´dan Amasya Genelgesi ile yaptığı

?1-Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikededir. Merkezi hükümet itilaf devletlerinin tesir ve murakabesi altında bulunduğundan, üzerine düşen sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Bu hal milletimizi yok olmuş gibi tanıttırıyor.

2-Milletin istiklalini gene milletin azim ve kararı kurtaracaktır.? Sözleriyle başlayan çağrısına bir an bile duraksamadan, ikirciklenmeden koşarak gelen katılan O Cumhur bu Cumhur mu?

Barış ve mutluluk içinde yaşama yolu kendisine gösterilmiş olduğu halde ülkesini bunca açmaza sürükleyenleri alanlarda ve salonlarda vecd içinde dinleyen destekleyen Cumhur, O cumhur mu?

TBMM´nin 8 Ağustos 1921 tarihinde yayınladığı Tekâlif-i Milliye Kararlarına gözünü kırpmadan uyan, bu emirler gereği yiyeceğini içeceğini giyeceğini iki çift çarığı varsa bir çiftini hiç ikirciklenmeden duraksamadan Ordusuna veren O Cumhur bu Cumhur mu?

?İmtiyazsız sınıfsız kaynaşmış bir kitle? idealinden, ?Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.? Sözlerinden vazgeçerek Egemenliğini yıllar yıllar önce zorla aldığı bir takım makamlara yeniden teslim etmek için yanıp tutuşan bu Cumhur O Cumhur olabilir mi?

Şaşkınlıktan dilim tutuluyor bazen. Bir yığın dalkavukça kalabalık laflarla; ?imtiyazsız sınıf kaynaşmış bir kitleyken, çeşitli adlandırmalarla ötekileştirenler ve  bölünmüş halklara dönüştürenleri? vecd içinde alkışlayıp destekleyen bu Cumhur O Cumhur mu?

İnsan neden, hiç görmediği yaşarken de asla göremeyeceği bir Cennet için, ya da böyle bir cennetin sözü için, üzerinde yaşadığı, her karış toprağının şehit dedelerinin kanıyla sulanmış bu Cennet gibi Vatanı feda edebilir?

Cumhur´a dair sorulacak bunlara benzer soru çok. Yanıt basit ve tek: Evet bu Cumhur O Cumhur?

Şaşkınım, ama umutluyum: Cumhuriyet ilelebet payidar kalacaktır.

Binler yaşa Cumhuriyet seni kuranlara rahmet olsun! 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22