Prof. Dr. Özer OZANKAYA


"BİZİM KÖYÜN ŞARKISI" FİLMİ DOLAYISIYLA


Yakın zamanda sinema-severlerin büyük beğenisini kazanan "BİZİM KÖYÜN ŞARKISI" filminin yönetmeni Sayın Tuğçe SOYSOP´a filmin müziği konusunda gönderdiğim ve türkülerimize ilişkin bir dileğimi içeren notumu paylaşmama e-posta arkadaşlarımın izinlerini rica ediyorum:

?Sayın Tuğçe Soysop,

Film Yönetmeni
Yönetmeni olduğunuz ?Bizim Köyün Şarksı? Filmi dolayısıyla sizi ve başta sanatçılar olmak üzere filmde tüm emeği geçenleri özellikle bir toplumbilimci olarak gönülden kutluyorum.
Bu vesileyle bir dileğimi paylaşmama izninizi diliyorum:

?Bizim Köyün Şarksı?, kendi başına, müziğin çok yönlü önemini ön sıraya çıkaran bir yapıt. Edirne´den Hakkâri´ye dek ülkemizin her yerinde büyük beğeniyle izlenirken, aynı zamanda en geniş anlamında kültürel kaynaşma ve bütünleşmeye önemli katkı yapabilecek özellikte.

Ben, müziğin bu ?ulusal bütünleşme sağlayıcı? işleviyle ilgili olarak bir dileğimi belirtmek istiyorum:

Biliyorsunuz ki ?köylerimizin ?şarkısı´ değil, ?türküsü? vardır. ?Şarkı?, Farsça ?şarki = doğuya özgü? demek olup, doğunun müziğini anlatan bir sıfattır; Türkçe ses uyumu nedeniyle ?şarkı? olmuştur; ?türkü? de yine Farsça ?Türki = Türk´e özgü, Türk´ün? müziğini anlatan bir sözcüktür; Türkçe ses uyumu nedeniyle ?türkü? olmuştur.

Senaryoda birinciliği kazanan müzik yapıtı, Cumhuriyetin Türk müziğine sağladığı atılımın gerektirdiği gibi, ?ulusumuzun ince duygularını, düşüncelerini anlatan yüksek deyişlere, söyleyişlere dayalı olarak oluşturulan, onları günün son müzik kurallarına göre işleyen? bir yapıt. Bu nedenle de sizi kutluyorum.

Ben, bu film içinde, Türk müziğinin hem temel çalgısı, hem de yapımından çalınışına değin tüm terimleri Türkçe olan gerçek Türk çalgısı ?bağlama?yı daha çok vurgulamanız, türkülerimizin seçkin örneklerine bağlama eşliğinde yer vermeniz yolundaki dileğimi sizinle paylaşmak ve eğer katılırsanız bundan sonraki çalışmalarınızda değerlendirebilmenizi rica etmek istiyorum.

Bir İtalyan bestecinin ?Bağlama, Gitar ve Orkestra için Konçerto? bestelediğini bilginize getirirken, dileğimi ozan Bedri Rahmi Eyüboğlu´nun iki dizesiyle noktalayacağım:

?Nerde bir KÖY TÜRKÜSÜ duysam
Şairliğimden utanırım.?

Teşekkür ve saygılarımla.

Prof. Dr. Özer Ozankaya
Toplumbilimci?

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00