İlhan ALPER


BİR ZAMANLAR MÜZİK VE BURHAN PAKER


            İnsanın çocukluğundaki ipuçları bazen geleceğinin ipuçlarını verir. Özellikle mesleki eğilim ve yetenekle ilgili konularda bu ipuçlarının yolundan zamanında gidenler erişmek istedikleri hedefi ergeç elde ederler.  Bunu neden mi diyoruz?... Yaşadığımız; tanık olduğumuz; araştırıp, inceleyip öğrendiğimiz hayat hikâyelerinden biliyoruz. Yani, insanın çocukluğunda, geleceği hakkında bazı işaretler vardır. Yeter ki bunu zamanında algılayıp değerlendirebilsin. Eğitim sistemimizde bunun uygulaması ve insanların, ebeveynlerin bu konuda bilinçli bakış açısına sahip olması yeni yeni ortaya çıkmaktadır. Yeni yeni  çocuk gelişimi üzerine, özellikle özel kurumların da katkısıyla, bilimsel eğilimler anlam kazanmaktadır. Çünkü çok öncesine gittiğimizde Sayın Burhan Paker gibi müzik ustalarının çocukluğunda babalar eve bir müzik enstrümanı sokmadıkları gibi, çocuklarının da müzikle uğraşmasını bayağı bir aşağılık ve ahlak bozucu bir şey olarak görürlerdi. Gizliden gizliye yapılırdı her şey.  Hatta biliyorsunuz, çalgıcıya kız verilmezdi? Tabii bir de eğitim için önce resmi olarak bu işin çok ciddiye alınması, inanılması, sevilmesi gerekir.  Sisteme çağdaş bir açıdan bakarken, sanatın da çok iyi benimsenmesi, sevilmesi, sevdirilmek istenmesi gerekir topluma.  

İnsanın en emin olduğu şey kendi yaşamıdır, tanıklığıdır? Kendi yaşamımızdan da biliyoruz bunu. Sonrasında sayfamızın konuğu olan, Adana´mızın yetiştirdiği saz sanatçısı, bestekâr Burhan beyin yaşam hikâyesi de bu gerçeği doğruluyor? Burhan Paker, ?eti senin, kemiği benim??olduğu dönemin baba terbiyesiyle büyüyen tipik bir örnek? Adam olsun diye sıkıya almak o dönemin yöresel bir ailevi kuralı. Hele saz, müzik falan o dönemin antipatik olguları. Fakar yetenek ve sevgi hepsini aşıyor?.

Okul korosuna teklif geldiğin de, sanki kötü bir şey söylenmiş gibi kızarıp bozaran Paker; daha sonra içindeki sevgi ve yetenek bileşimiyle oluşan arzu ile  istençtendir ki babasından gizlice sazevinde bedava çalışıyor, akşam babası gelmeden de evedönüyor. Gizlice Adana Radyosu´na da giderken, TRT Adana Radyosu´nda, ta ki radyoda adının geçtiğini babasına ulaşantıranlara kadar gizliden gizliye çalışmalara katılıyor. O dönemde zaten büyük bir Çukurova okulu oluyor Adana Radyosu müzikal anlamda. Sazını kapan, türküsünü, şarkısını yapan koşuyor ben geldim diye ama geldiğine de değiyor. Altın plak alan şarkılar, türküler bile çıkıyor o büyük okuldan.  İşte Burhan Paker´in çamurda bulduğu kavalla çıktığı müzik yolculuğunda eserlerle ve sanatçılıkla ulusallaşan bir kalite farkı oluyor Adanalı sanatçıların. Bir altın çağ meydana geliyor yani sonuçta. Burhan Bey örneği, özellikle eser üreten sanatçılarımız böyle bir Çukurova altın çağının birer nadide sanatçılarıdır.      

İlhan Alper

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00