Cumali KARATAŞ


***BİR KÜÇÜK BEYAZ GÜL***


Yemyeşil bir bahçede iki gül ağacı vardı. Biri kırmızı, diğeri ise pembe gül idi. Çiçekleri çok seven ev sahibi yıllar önce bu gülleri bahçeye dikmişti.

Ev sahibi bahçede bulunan ağaçların, güllerin ve asmanın bakımını sık sık yapardı. Köklerinin etrafındaki toprağı sürekli havalandırırdı. Her yıl bahar aylarında da hepsini budardı. Sıcak ve kurak yaz aylarında ise bahçeyi sık sık sulardı.

Bahçenin yola yakın köşesinde bulunan güller açtığında mis gibi kokarlardı. Yoldan gelip geçenler, bu kokuyu içlerine çekip, sevgiyle bakarlardı.

Ev sahibi gülleri çok seviyordu. Bu yüzden, bir gün beyaz bir gül getirerek, diğer iki gülün hemen yanına dikti. Üçünü de bir güzel suladı.

Kırmızı gül ile pembe gül, yanlarına bir arkadaş geldiği için çok sevindiler. Her ikisi de, beyaz güle, ?aramıza hoş geldin? dediler.  Kendilerine bir arkadaş getirdiği için de, ev sahibine teşekkür ettiler. 

Bir süre sonra beyaz gül, toprağa köklerini salarak daha sıkı tutunmaya başladı. Yavaş yavaş da büyüyordu. Her iki gül beyaz gülün sağlıklı büyümesi için ellerinden geleni yapıyorlardı?

Havanın soğuk ve yağışlı zamanlarında kırmızı gül ile pembe gül geniş dallarını beyaz gülün üzerine yayıyorlardı. Böylece, beyaz gül, yağan yağmur ve esen rüzgârlardan fazla etkilenmiyordu.                                             

Güneşli ve sıcak günlerde de, aynı şekilde onu sıcaktan koruyorlardı. Ev sahibi de gereken ilgi ve bakımı gösteriyordu.

Böyle olunca, beyaz gülün büyüyüp, serpilmesi çok uzun sürmedi. İlkbahar da diğer güllerle birlikte açmaya başladı. Tas gibi olan diğer güllere karşın, beyaz gül küçük, beyaz bir tomurcuk verdi.                              

Kırmızı gül ile pembe gül sevgiyle gülümseyerek beyaz gülü izliyorlardı.  

İki gül de, beyaz gülü çocukları gibi görüyorlardı. Onun hissettiği duyguları duyuyorlar; yaşadığı heyecanı yaşıyorlardı.

Aradan bir süre geçti?                                                                                        

Bir gün, kırmızı ve pembe gül beyaz gülün üzüldüğünü görünce, nedenini sordular.

Beyaz gül üzüntüyle:

-Ben neden sizin gibi iri iri açmıyorum, dedi.

Kırmızı gül:

-Zamanla sen de büyüyüp, boy vereceksin. İri iri güllerin olacak dedi.

Buna çok sevindi beyaz gül.

Bir süre sonra, beyaz gülün yine kaygılı olduğunu gördüler?             

Beyaz gül: 

Sizin gibi güzel kokmuyorum diyordu.                                                      

Bunun üzerine, kırmızı gül ile pembe gül beyaz gülü aralarına aldılar. Kendileri gibi güzel kokmaya başlayan beyaz güle, büyüdükçe daha güzel kokacağını söylediler. Beyaz gülün güzel gözleri artık sevgiyle gülmeye başlamıştı.

***ORMANDAN KAÇAN AVCILAR***

Sakin ve huzurlu bir orman vardı. Bu ormandaki hayvanlar her zaman mutluluk içinde yaşarlardı. Birbirlerine karşı sevgi ve saygılıydılar. Bir gün ormanın o eski neşeli ve mutlu havası bozuldu. 

Ormana gelen kalabalık bir avcı gurubu ormandaki hayvanlara zarar vermeye başladılar?                                                                                                      

Onlar geldiği zaman, ormandaki hayvanlar yuvalarını terk ediyorlardı.                                                                                          

Ormanın yakınlarındaki köylüler korkularından avcılara karşı çıkamıyorlardı. Çünkü avcılar çok tehlikeli insanlardı. Köylülere zarar verebilirlerdi.  

Ormanda olanlara oldukça üzülen aslan düşünüp taşınsa da bir çare bulamıyordu. Sonunda diğer hayvanların görüşlerinden de yararlanmayı düşündü. Fil, zürafa ve ayıyı toplantıya davet etti. Aklından yararlanmak için tilkiyi de çağırdı?                                                                                                                  

Aslan, davete gelen fil, ayı, tilki ve zürafa ile ormandaki durumu konuştu. Aslan onlara, ne yapabileceklerini sordu. 

Fil:

-Ormanın çevresine ağaçlardan kalın bir duvar çekelim, dedi. 

Ayı: 

-Ormanın dışına kanal açıp, içini su ile dolduralım, dedi.

En son söz alan tilki:

-Birlikten kuvvet doğar, avcılara karşı hepimiz birlik olalım dedi. 

Yapılan oylama sonucunda tilkinin fikri kabul gördü.

Aslan ormandaki tüm hayvanları toplayarak, tilkinin planını onlara anlattı. Tüm hayvanlar bunu çok beğendiler. Hazırlık yapmaya başladılar.  

O hafta sonu yine ormana rahat rahat gelen avcılar derin bir sessizlikle karşılaştılar. Ormanın derinliklerine doğru ilerlemeye başladılar. Kendilerini kötü bir sürprizin beklediğini bilmiyorlardı.

Ormandaki hayvanların planı tıkır tıkır işliyordu?                              

Aslanın bir işaretiyle, arılarla, sivrisinekler avcılara saldırmaya başladı. Ağaçlarda bulunan sincaplarla, maymunlar da ceviz, Hindistan cevizi, ne buldularsa atmaya başladılar.    

Daha sonra, yırtıcı kuşlar saldırdılar?                                                   

Yüzlerce kartal, doğan, şahin ve akbaba saldırıya geçti. Avcıların her tarafı yara bere içindeydi. Aslan pençesi, zürafa ise tekmesiyle avcılara saldırdı. Fil ise, hortumuna doldurduğu suyu kaçan avcılara sıkmaya başladı. Birkaç avcıyı da hortumuyla yakalayarak savurdu. 

Avcılar artık yerlerde yatıyorlardı. Ormandaki hayvanlar avcılara saldırıp, parçalamak üzereyken aslan engel oldu.

-Planı bozmayalım çocuklar? Bu onlara bir ders olsun. Bir daha yaparlarsa da, bu onların sonu olur dedi.

Neye uğradığını şaşıran yaralı avcılar tüfeklerini bırakarak, ormanın dışında bekleyen araçlarına doğru koşmaya başladılar. Canını zor kurtaran avcılar bir daha ormana gelmemeye tövbe ettiler. 

*** İBİBİK KUŞUNUN VEFASI ***

Ormana bahar gelmişti. Her taraf yemyeşildi. Sonbaharda yapraklarını döken ağaçlar, şimdi yeniden yeşil yapraklarla donanmıştı. 

İbibik kuşu da bir ağaç kovuğuna yuvasını yapmıştı. Böcek, salyangoz ve solucanlarla besleniyordu. Aslında yuvasını yavrularına hazırlıyordu. Bir süre sonra kuluçkaya yatacaktı.

Havalar biraz daha ısınınca, ibibik kuşu kuluçkaya yattı.  Baba ibibik kuşu onu beslemeye başladı. Kuluçkaya yattığının üçüncü haftasında yumurtalarından beş tane yavru çıktı.

İbibik özenle bakıyordu yavrularına. Ama buna rağmen, bir gün ibibiğin yavrularından biri yuvadan düştü. O sırada oradan geçmekte olan bir yılan düşen yavruyu gördü. Hemen yavru ibibiğe doğru yöneldi.  

Yavru ibibik kuşu yılanı görünce, korkudan çığlıklar atmaya başladı. Anne ibibik de yılanın üstüne doğru uçarak, ona engel olmaya çalışıyordu. Yuvadaki yavrular da olanları korku dolu bakışlarla izliyorlardı. Yavru ibibikler ciyak ciyak ötüyorlardı. 

 Yılan, yavru ibibiği tam yakalamak üzereydi. O sırada olayı gören iyi kalpli bir tavşan yılandan önce davrandı? Tavşan, yavru ibibiği kaptığı gibi kaçmaya başladı. Yılan gittikten sonra da, yavru ibiği getirip, anne ibibiğe teslim etti. 

Anne ibibik, bu olay karşısında çok duygulandı. Yavrusunun hayatını kurtaran tavşana çok teşekkür ederek;                                                                                  

-Bir gün başın dara düştüğünde ben de elimden geleni yaparım dedi.   Tavşan fazla umursamadı.  

 Bir gün yavrularına yiyecek taşıyan anne ibibik tavşanın zor durumda kaldığını gördü. İyiliksever tavşanın etrafı kurtlar tarafından sarılmıştı. 

Anne ibibik seslendi:

-Tavşan kardeş, tavşan kardeş biraz dayan, hemen geliyorum. Sonra da hızla uçarak, ormandaki tüm kuşları yardıma çağırdı. Onları peşine takarak olayın olduğu yere getirdi?

Kartal, şahin, akbaba ve diğer yüzlerce kuş, kurtlara saldırmaya başladı.  Şaşırıp kalan kurtlar, kaçmaya başladılar. Böylece, tavşanın hayatı kurtulmuş oldu. 

Tavşan, baştan onu umursamadığı için anne ibibiğe karşı çok mahcup olmuştu. 

-İbibik kardeş, gerçekten senin bu şekilde hayatımı kurtaracağını hiç düşünememiştim. Affet beni dedi.

Anne ibibik, tavşanın içten davranışından oldukça etkilenmişti.

 -Yarın kahvenizi içmeye geleceğim tavşan kardeş dedi

Anne ibibik, ertesi gün bir demet çiçek topladı. Tavşanın ziyaretine gitti. İbibik ile tavşan arasında güzel bir dostluk başlamıştı. 

 Cumali Karataş

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00