Ahmet Yaşar Aktaş


Bilimsel Gözle “ŞEHİR HASTANELERİ” MASALI!!!

Küçükken uyumamız için büyüklerimiz geceleri masal anlatırdı bize. Benim, size anlatacağım masal, hani “1 kuruş bile harcamadan” yapılacağı söylenen “şehir hastaneleri” (şh) üzerine. Ama ben masalı uyumamız için anlatmıyorum…


Önce bir anımsatmayla başlayalım. Anayasamıza göre, sağlık sektörünün kamusal bir hizmet olarak yürütülmesi gerekir. 20 yıl önce özel sektörün sağlık hizmeti payı, devlet hastanelerinin yüzde 20’sini oluştururken, şimdilerde %60’a fırlamıştır! Kim gelişmedik diyor, gelsin beri!!!

Ali-Cengiz oyunlarının oynandığı ve iktidarın kara deliklerinden biri olan şh’leri örneğinde bir tadımlık bilgiyle masalımızı sürdürelim.

Bir varmış, bir yokmuş şh’leri, ingiltere’de 1990 başlarında başlamış. 2000’lerin ortalarında ingiltere bu modelden vazgeçmiş. Nedenmiş acaba?

Yapılan araştırmalara göre, ingiliz kamuoyunun %70’den fazlası, bu modele karşıymış.  Şh projesinin bir an önce bitirilmesini talep ediyormuş. Bu arada, şh’nin ülkeyi zarara uğrattığı ortaya çıkmış.

Ayrıca aynı hastane yatırımını, şh modeliyle değil de, klasik ihale yöntemiyle gerçekleştirilmesinin daha tasarruflu olduğu da somut olarak kanıtlanmış. Sonuçta hükümet, eleştirileri, halkın bitmeyen tepkisini dikkate almak zorunda kalmış.

İngiliz hükümeti, kendi ülkesi için bu modelden vazgeçmiş amma o dönemin sağlık ve maliye bakanlarının yönetiminde yer aldığı bir danışmanlık şirketiyle şh modelini dünyanın en iyi sağlık sistemi olarak gelişmekte olan 23 ülkeye pazarlamayı bırakmamış… Emperyalizm denen şey, bu olmalı!

Gelelim, ülkemize... Gördüğünüz gibi, akp’nin en önemli projelerinden biri olan şh dış kaynaklı, yerli ve milli bir model değil! Öncelikle adından başlayalım.

Neden “devlet hastanesi” değil de, şh? Kaldı ki, “şehir” sözcüğü de Türkçe değil, farsça. Türkçesi “kent”.   

Şh, “kamu-özel işbirliği modeli” (KÖİ) olarak bilinen bir finansman modeliyle yapılıyor. Özce açıklayalım, ne menem bir model…

Akp iktidarı, Hazine arazilerini bedelsiz olarak ihaleyi alan yandaş şirkete veriyor. Hooop, şirket mülk sahibi oluyor!

Sağlık Bakanlığı (SB) hastanede, 25 yıllığına kiracı durumuna geçiyor! SB, mülkün sahibi olan şirkete 25 yıl boyunca kira ve bina bakım parası ödüyor. Dahası, SB, hastanenin bakım, onarım, yemek, temizlik, bilgi işlem gibi giderlerini de ödüyor. İyi mi?

Kira miktarı, yıllık artış oranları döviz üzerinden daha proje aşamasında sözleşmeyle belirleniyor. Üstüne üstlük ihaleyi alan yandaş şirkete, belli bir hasta sayısı garantisi veriliyor. Diyeceksiniz ki, hasta sayısı garantili hastane olur mu? Oluyor işte, beğenirseniz…

Başka bir cömertlik mi? O kentteki varolan SB’nın tüm hastaneleri kapatılıyor. Kapatılan o SB hastanelerinin her şeyi de, şh’ne taşıyorlar... Bal mı, bal… Dahası, yapılacak hastanedeki yatak sayısı, kapatılan hastanelerin yatak sayısı kadar, daha fazla değil! Peki, şh’ni kim yönetiyor, dersiniz? Elbette ihaleyi alan şirket temsilcisi…

Hastanenin maliyeti, ödenen kira tutarı ve ne tür taahhütlerde bulunulduğunu tam olarak bilemiyoruz. Neden mi? SB’na göre bu, “ticari sır”. Demek ki, devlet, sosyal devlet olmaktan çıkmış, tecimci (tüccar).

Kalkınma Bakanlığı’nın kamu özel ortaklığı raporuna göre, şu an varolan 25 şh’nin yatırım maliyeti 10 milyar ama SB’nın 25 yılda ödeyeceği kira tutarı 30 milyarı aşıyor. Özcesi, şirketler yalnızca kiradan 20 milyarcık kazanıyorlar. Hepsi bu kadarcık mı?

Hastane içinde ve çevresinde yapılan kafeterya, yemekhane, kreş, servis, otel, otopark vb.den gelen tecimsel kazançlar ve SB’na sattığı fizik tedavi, radyoloji, radyasyon onkolojisi, patoloji gibi hizmetlerden kazandığı paralar da çabası!

Akp iktidarı, şh’ne bol keseden harcarken, asgari ücrette, emekli aylıklarında ise, çok cimri…

Haa bu paralar, kimin parası? Bizim ödediğimiz vergiler değil midir? Neyse olur böyle şeyler, boş verin mi diyelim? Arkası gelecek hafta…

Sevgiyle Atatürk ile kalınız!

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00