Ata Alp And


BİLİM VE SANAT 


    Bilim ve sanat toplumların önemli unsurlarındandır. Uygarlığın, gelişmenin, aydınlığın lokomotif işlevleri gören unsurlarıdırlar hem; toplumları ileri bir geleceğe taşır. Bilim ve sanatın en önemli bütünleşme yanı yetenek konusundadır. 
Bir duygulanımın yansıması olarak sanata bakarken, hayal bazen sanatta önemli etken olur, bilimde ve buluşlarda da bu yerini korur. Çünkü bu konudaki gelişmeler çoğu kez bir hayalin ürünüdür. 
Sanatla bilim arasındaki somut/soyut bağlamında farklılıklar da gözükse de, her ikisi de toplumları ve ülkeleri çağdaş, aydın bir geleceğe sürükler. Olanak verildiğinde alnında ilk ışığı duyan sanatçılar, bilim adamları yetişir ki bunların ortak yanı yetenekli ve aydın olmalarıdır. 
    Fuzuli, bilimsiz şiirin temelsiz duvara benzediğini vurgular… Sanatsız ve bilimsiz bir toplum da düşünülemez… 
Olursa n’olur?.. 
Bilgisiz, bilimsiz, karanlık yaşamlarda yetişen insanlardan oluşan toplumlar oluşur ki, bu toplumların geleceğe yön verebilecek insanları oluşturan mutlu bir toplum olduğu söylenemez. Bu konuya yakın hayli anlamlı ama gerçek olan bilinen bir sözü vardır… İbn-i Sina:”Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder” der.  
Aristoteles bir vurgusunda; ”Bilim bütünü, tarih tikeli, sanat da mümkünü bildirir” der.
Savas Dimopoulos:”İnsanlar neden bilimle uğraşır? Neden sanat üretirler? Hayatta kalma başarımız ile ilgili en az öneme sahip olan şeyler, bizi tam da insan yapan şeylerdir”  sözünü tarihe bırakır.     
    Bu konuda Darwin’in meşhur bir sözü vardır, tam da sırası… 
“Bilim ve sanat, bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayanlar ise tavuk olur… ‘Tavuk toplum’, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz!”                                              Goethe’nin, “Bütün dünyanın malıdır, milletlerin sınırlarını tanımaz.” Şeklindeki sözü de bizi bilimin evrenselliğine götürür.                              Ülkemizde bilim ve sanatın yerleşmesinde, Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün sayesinde önemli gelişmeler yaşanmıştır. Binbir özveri içinde yurt dışında eğitim gören sanatçılarla, bilim adamlarımızın ülkeye kazandırdığı insan ve bu konudaki gelişmelerde öncülük etmeleri yurdumuzun önemli bir gücü olmuştur.   

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00