Ata Alp And


BİLİM


    Bilgi ve bilim ile birlikte doğruluk, gerçeklik ve nesnellik ön plana çıkar ki, burda hemen, “İnsanın bilmediği bir şey için bilmiyorum demesi de bir bilimdir” diyen Abdullah Bin Mesud anımsanabilir. 
    Bilimselliğe koşut gerçeklik konusunda Alexis Carrel’in de, “Günümüz insanlarına gerçek, kendini yalnız ilim yoluyla kabul ettirebilir” yolundaki vurgulaması gerçekle bilim arasındaki ilişkinin güçlü bir örneği olsa gerek.    
    Gerçeklik ve de doğru-yanlış konusunda söz açtığımızda Voltaire’nin:”Yanlış bilgi dinsizleri meydana getirir, gerçek bilim ise insanı tanrının önünde dize getirir sözü dinsel bağlantılı diğer bilimsel sözleri ardına takan hayli ilginç ve anlamlı bir düşünce olsa gerek… 
    Bilim nedir diye sorduğumuzda kendimizden aldığımız yanıt, bilgiyi düşünme, karar verme, arama, görme, bulma, deneme ve sunma şeklinde özet olarak açıklanabilir genelde. 
    Gözlem ve deneylerimizi akla ve bilime uygun olarak gerçekleştirdiğimiz bilginin zincirleme sürecinden oluşan bu işleyişe genelde bilgi yolu olarak tanımlayabilmemizde de olasıdır elbet. 
    Aynı Carrel; “Bilim dünyayı değiştirmiştir, o insanlığın geçirdiği en büyük devrimlerin başlıca nedenidir” derken de, bilime günümüz penceresinden bakılan kesitler verir. 
     Bilim sorusuna çeşitli özgün yanıtlar ararken, bilim adamlarının farklı tanımları aklıma gelir ki,bu konuda yaşam/bilgi ilişki ve iletişimi yönünden Immanuel Kant’ın:”Bilim organize edilmiş bilgi, bilgiler de organize edilmiş hayattır” sözü önemli bir tanım sunmaktan geri durmaz. 
    Hz.Muhammet’in:”Bilim ile meşgul iken uyumak,  cahil olarak namaz kılmaktan daha hayırlıdır” 
    Hz. Ali’nin bazı sözleri de bilimselliğe ışık tutar:
-”İlim Çin’de de olsa gidiniz” 
-“Bilim harcandıkça artar, mal harcandıkça azalır” 
-“Bilim servetten daha kıymetlidir, çünkü serveti sen korursun, halnukibilim seni korur.” 
-“Asıl yetimler anadan, babadan değil, bilim ve ahlaktan yoksun olanlardır.”
“Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözünü söyleyen ise Hacı Bektaş-i Veli’dir.  
 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00