İlhan ALPER


BİLGE ÖZGEN ŞARKILARI


                                                 Sevgi dolu şu gönlüm bir kuş gibi kanatlı.

                                    Dünyam seninle güzel, hayat seninle tatlı.

                                    Sen benim her şeyimsin; canımsın candan yakın.

                                    Unutur sanma sakın; unutmam, unutamam. (Güfte:Ayten Baykal)

Türk Müziğinde bazı isimler vardır ki kendilerine özgü ortaya koydukları bestelerle dile düşen şarkıları vardır; bu sevilen şarkılar müzikte bir harakete de neden olmuşlardır. 

Kimdir bu bestekârlar? Geniş Türk Müziği literatüründe Abdulkadir Meragi´den Sadettin Kaynak´a, Münir Nurettin Selçuk´dan Avni Anıl´a bu liste böyle uzayıp gider bin bir pırıltılı ezgiler içinde.

Neo-klasik dönemden, klasiğe, klasikten günümüze kadar olan dönemsel Türk Müziği seyrinde aslında bir haksızlık da olacaktır diğer önemli bestekârlarımızın adlarını anmamak ama, o zamanda bu kısa yazının tamamı sadece o önemli isimlerle dolacaktır. Bu da işte Türk Müziği´nin zenginliği açısından bir sanatsal hazine olarak gururlanacak diğer bir önemli konudur.    

Gerçekten zengin Türk Müziği için büyük bir şans bunca bestekârların bir arada olması; bunca önemli bestelerin dile düşen, sevilen bir beğeni çizgisinde  bir demet olarak bir arada sunulabilmesi. 

            Tüm zamanların berisinde, Türk Müziği adına salt 21. yüz yıl olarak düşündüğümüzde de, o zengin Türk Müziği hazinesine eklenecek isimler arasında Ziya Taşkent, Zekai Tunca ve Bilge Özgen gibi isimler de önemli şarkılarıyla anımsanırlar?

Sana gönül borcum var, ödemek kolay değil.

Zaman gelip geçiyor, dur demek kolay değil.

Şu yalancı dünyaya yeniden gelebilsem.

Seni bir ömür değil, bin ömür sevebilsem. (Güfte:İsmailKoçar)

İşte bunlardan biri olup, bugün konumuz olan ve Adana adına hemşerimiz olarak kabul ettiğimiz Bilge Özgen üstadın da dilimizden eksik olmayan şarkılar demeti eserleri vardır?

?Sevgi Dolu Şu Gönlüm?, ?Sana Gönül Borcum Var Ödemek Kolay Değil?, ?Susamış Topraklar Gibi Gönüller?, ?Dediler Zamanla Hep Azalırmış Sevgiler?, ?Unutur Sanma Sakın Bir Defa Seven Gönül? ve ?Seninle Buluşmamız Ne Kadar Güç Olsa da? gibi milyonların diline düşen besteleri bulunan ünlü bestekâr Bilge Özgen´dir?

Yalnız eserleri olan, sevilen şarkılarıyla değil, müziğin içinde doğup büyüyen, yüksek öğrenim döneminde ?Ses Kralı? olan, yüzlerce öğrenci yetiştiren, korolar kuran ve yöneten  bir bestekâr olan ve babadan oğula üç kuşak müzisyen bir aileden gelen Bilge Özgen´in diğer nitelikleri de birçok enstrümanı yapabilme ve çalabilmesi ile barındırdığı yeteneksel özelliklerini TRT koridorlarına kadar taşıyabilmesidir.

Gönülleri ezgiyle coşturabilen  Sayın Bilge Özgen´e sağlıklı sürdürebileceği ezgi dolu bir yaşam dilerken, Türk Müziği´ne armağan etmesi gereken daha nice eserleri borçlu olduğunu sevgiyle anımsatmak isteriz.  

Dediler zamanla hep hep azalırmış sevgiler.

Olsun, bana seninle geçen yıllarım yeter.

Nasıl olsa her şeyin zamanla sonu yokmu?

Ömür dediğimiz şey küsecek kadar çok mu? (Güfte:İlterYeşilay)

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00