İlhan ALPER


BESTE FABRİKATÖRÜ SELAHATTİN SARIKAYA


            Bildiğim kadarıyla Selahattin Sarıkaya beste fabrikatörü bir sanatçı. Buralara, yurt dışına kadar gelen, ünlenen birçok besteleri var.  Adana´yı simgeleyen bir tek ?Adana Köprübaşı ? ya da ?KaraKaşlı Hatice´m? değil yani. Ve görüldüğü kadarıyla da, bilinenlerden çok daha fazla çok yönlülüğe hâkim bir sanatçı. Hatta şaşırtıcı bir performans. Ve? İlgilendiği dallarda verdiği nitelikli özgün ürünlerle zirveye oynamış hep. Sanat sayfamızın bu hafta girdiği detaya göre Selahattin Sarıkaya ustamızın çok yönlülüğü ve tanınan eserleri Adana ve Çukurova´da başı çeken bir özellik olarak görülmektedir?

Yalnız besteleriyle bir numara olan sanatçı hepsinden önce bir Kul Seyhani? Yani Seyhanlı bir ozan, o böyle görmüş kendini. Ve yazdıkları şairane? Nitelikli dizeler yazmış. Sadece Seyhani olarak yazdığı dizelerle kalıcılığı yakalayan sanatçı Sarıkaya; bir de bunları besteleyerek yoğun bir biçimde halka ulaştırmış, dillere düşerek ulaşmış? Halk türküsünü, şarkısını ezberlemiş. İsmen tanımayan bir müziksever türkülerinden onu tanıyabiliyor. Sonra bir de bunu bağlamasıyla sahnelere taşımış, eserlerini seslendirmiş sahnede, plakta, kasette.

            Dahası? ?Çukurova´dan Sesler? gibi yalnız Adana ve Çukurova´da değil, müzik tarihine önemli bir not düşen bir topluluğun  Adana İl Radyosu´nda doğmasına ön ayak olmuş? Kendisi Ali Limoncu´nun öğrencisi olurken, herkes öğrencisi olmuş bu kez sanatın harman yeri Adana´da sayısız öğrenci yetiştirmiş.

            Hızını alamamış İstanbul´a gitmiş, Odeon Plak Şirketi´nin müzik direktörü olarak önemli şeyler yapmış. Sonraki yıllarda Bestefon ve Sarıkaya Plak Firmalarını kurmuş.

            İbrahim Tatlıses gibi gündemde olan bir ses sanatçısı bestelerine ipotek koymuş. Onun yaptığı besteleri sahnelere, kasetlere, albümlere taşımış. Müzikseverlerin gönüllerinde taht kurmuş.

            Selahattin Sarıkaya´nın İstanbul´daki o yıllarında yaptığı en önemli şeylerden biri de Adanalı sanatçılara İstanbul´un yolunu açmasıdır?. Adana ile İstanbul arasında bir köprü kuran Selahattin Sarıkaya; . İzzet Altınmeşe, Halit Araboğlu, Müslüm Gürses, Kazım Karaörs, Burhan Paker, Burhan Bilgin, Ahmet Demir gibi birçok Adanalı sanatçının plak doldurmasına yardımcı olmuştur.

            22 Mayıs 1996´da saaat 11:00 gibi İstanbul´da yaşamını yitiren Selahattin Sarıkaya´yı saygı ve rahmetle anarken, memleketi olan Adana´da sahip çıkılmasını istiyoruz Belediyelerden.  

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00