Ahmet DUMAN


Ben Dememiş miydim?


Yazının başlığına bakmayın. Şu, ?ben dememiş miydim? çokbilmişliğini hiç sevmiyorum. Vaktiyle, Falih Rıfkı ?hep haklı çıkıyorum ama iş işten geçmiş oluyor? dermiş. Ama ne yapacaksın gezip dolaşıp bazı endişeleriniz önünüze gerçekleşmiş olarak gelince bir zorunluluk durumu doğuyor ve ?ama ben bunu söylemiştim? deyiveriyorsunuz.

15 Temmuz darbesinin hemen ertesi sayılabilecek günlerde; 28 Temmuz´da Yeni Adana´da yazımın başlığı Üçüncü Dünya ile ilgiliydi. ?15 Temmuza Bir de Üçüncü Dünyadan Bakalım ? başlıklı Yazımın içinde Üçüncü Dünya´da darbelerin kime vurduğunu da yazmışım.

?Darbe, iki yüzü de kesen bir bıçak gibidir. Yapabilir sonuçlandırabilirseniz kahraman olursunuz. Yapamaz elinize yüzünüze bulaştırırsanız olmadık hakaret ve küfürle yargılanırsınız; eğer şansınız varsa yargılanırsınız. Darbeci bunu göze almıştır zaten. O sadece yapması gerekeni yapar. Bu kez de öyle oldu. Cumhuriyet ve Demokrasi deneyimimizin 60 yıllık bir dönemine tanıklık ettim; gördüm ki tüm darbeler sıradan insanlara yapılır. Biz sanırız ki, iktidarlar değişir siyaset farklılaşır. Hayır, sıradan yaşamlara ve insanlara yapılır darbe. Doğrudan doğruya sıradan yaşamları altüst eder?

Sayılara şöyle bir bakıyorum da yine aynı şeyler oluyor: Onbinlerce insan işinden yerinden yurdundan ediliyor. Aileler korku içinde, herkes birbirinin muhbiri, doğru yanlış kaynayıp gidiyor? Kimse kimsenin gözünün yaşına bakmıyor. Evine ekmek götüremeyen, korku içinde gözleri büyümüş erkekler, umutsuz kadınlar ve kaygılı, boş gözlerle korkulu bakan çocuklar?

Hele çocuklar hele çocuklar; neler çekerler? Tek suçları bir üçüncü dünya ülkesinde doğmak?

Zor şey üçüncü dünyada yaşamak?? Bu satırları o yazıdan aldım.

Gele gele geldiğimiz yerde sıradan insanların mağduriyetleri giderek yükseliyor. Sayıları da öyle. Cumhurbaşkanının ?sayıları kaç olursa olsun hepsi bulunup cezalandırılacaklar? talimatıyla olağan gayretkeşler sürekli yeni darbeciler buluyorlar. Bulunanlar, işlerinden evlerinden yerlerinden yurtlarından ediliyorlar. Sabah bir TV yorumcusunun söylediğine göre sayı 300 bini bulmuş!  Az sayı değil. Emeklilik hakları da içinde olmak üzere her şeyleri elinden alınmış 300 bin insan! 300 bin çekirdek aile ortalama bir milyon iki yüz bin kişi. Etrafları akrabaları yakınlarıyla hesaplarsanız inanılmaz bir mağdurlar topluluğu?

Muhalefetin bu mağdurlara sahip çıkması olası değil! Aslında kolay da değil. ?darbeci? veya ?fetocü? olarak suçlanmaktan korkuyor muhalefet.

Öte yandan kulaktan kulağa yayılan bir söylenti: Sözde, AKP grubunda bazı millet vekilleri ?kurunun yanında yaş da yakılmasın? diyerek şikayet ediyorlarmış. Başbakan da aynı kanaatte o beşüş yüzüyle ?kurunun yanında yaş yakılmayacak? diyor. Bizde inşallah diyoruz. Ama yaşlar da yakılmaya devam ediliyor gibime geliyor.

Bir takım eksiklikler ise hala sürüyor.  Ordu, temizleniyor. Adliye, temizleniyor. Milli eğitim, temizleniyor. Diğer kamu kurum ve kuruluşları temizlenmeye devam ediliyor.

Siyaset? Siyaset temizleniyor mu? Gördüğümüz kadarıyla: Hayır. Temizlenmiyor.

Bunca araştırma soruşturma yapılıyor; bu alçak darbecilerin siyaset ayağını kimler oluşturuyor? Merak etmiyor musunuz? Örneğin darbe başarılı olsaydı kim Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı olacaktı? Bakanlar kurulu kimlerden oluşacaktı? Aklınıza böyle sorular gelmiyor mu?

Amaa, O Hal Yasası uyarınca çıkarılan KHK´lerle Cumhuriyetin yeniden yapılandırılması işlemi hızla devam ediyor.

Taylan Sökmen
7.09.2016 23:04:01
Hala siyasetin, yaşadığımız hayatın bir gerçekliği olarak değil de uzak durulması gereken tehlikeli bir alan veya kurnazlık, açgözlülük ve ilkesizlik gibi olumsuz davranış forumlarıyla birlikte anılan bir alan olarak görülmesi bu konu da yapılması gereken çok şeyin olduğunu ortaya koymaktadır. Siyaset Bilimi, insanlar arasındaki toplumsal ilişkilerin iktidar, güç, otorite, meşruiyet ve egemenlik yönleriyle ilgilenen ve bu ilişkilerin analizi üzerinde uzmanlaşan çağdaş bir sosyal bilim disiplini olduğunu en azından seçilmişler ve seçilmek isteyen siyasetçilerin pratik deneyimleri ile birlikte uygulanması gerçekleşir. Çevremizde yapılan siyasetlere ve siyasetçilere baktığımızda inşallah daha kötü olmaz ve "ben dememiş miydim" çok bilmişliği yaşanmaz.

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00