Ahmet DUMAN


Az Gittik Uz Gittik 4


 

Yine bir Az Gittik Uz Gittik başlıklı yazıyla karşınızdayım. Nedeni şu; eğer CHP ile ilgili bir şey yazacak isem ister istemez geçmişin zafer ya da hezimet günlerine gidiyor aklım. Size de tuhaf gelmiyor mu? Ülke ne ile uğraşıyor, CHP ne ile uğraşıyor?

Yine çok tuhaf: Bir siyasi partide olması olanaklı olmayan bazı şeyler CHP de oluyor. Herkesin bir CHP si var! Herkese göre bir CHP var. Özellikle yerel yönetimlerdeki CHP´lilerin CHP si bambaşka. Kırılma da oralardan başlıyor?

Neden İstanbul İl Kongresinden sonra bu kadar tuhaf şeyler oluyor sanıyorsunuz? Yeni seçilen İl Başkanının da bir CHP si var? Başkan hiçbir şeyi saklamamış her şeyi mikrofonların kameraların önünde yapmış söylemiş; gizlisi saklısı yok. Seçimden sonra parti genel merkezinin savunması veya kınaması hiçbir işe yaramıyor. Yetişmiş bir insan söyledikleri ve dile getirdiği düşünceleriyle bağlıdır. Yeni başkan da zaten yok onu demek istemedim yanlış anlaşıldı filan demiyor, Demek gereğini de duymadığı açık; çünkü ?partili? destekçileri var. Çok değerli insanların hangi nedenlerle partiden atıldığı ya da dışlandığı hatta linç edildiği kararların daha henüz mürekkebi kurumadı! Partiden uzaklaştırılmış ya da dışlanmış bu insanları şöyle bir göz önüne getirip bir de İstanbul İl başkanına bakınca şaşırıp kalıyorsunuz!

1977 seçimleri yapıldıktan sonra CHP liler hemen seçim akşamı sokaklara döküldük. Coşkun kalabalıklar Türkiye´nin her yerinde sokaklara döküldü. Haklıydılar da, o tarihe 27 yıllık bir muhalefetin acısı yaşanıyordu. şenlik kıyamet! Başkent sokakları da öyleydi orada yapılan şenlikler çok daha coşkuluydu. O kalabalıklarla birlikte olan bir arkadaşım ?Ne olduğunu anlayamadan kendimizi orada bulduk? demişti. Kendilerini buldukları yer Süleyman Demirel´in evinin olduğu sokak?  Ve CHP geleneğine Sosyal Demokrat İdeolojiye taban tabana zıt bir sokak diliyle tezahüratlar. Türkiye´yi 12 Eylül cehennemine getiren öfke ve kızgınlık o gece Siyasi edebiyatta Y-MC olarak yerini alacak olan koalisyonun temelini atmıştır. Sonradan anlatılanlara göre Süleyman Bey bu galiz tezahürata son derece kızgın ve sinirli ?bunlara iktidar teslim edilmez!? diye söylenmiş. ne söylenmesi bas bas bağırmış! Evet, o sokakta, o gece Türkiye´yi yönetecek kadrolara uygun bir ağırbaşlılık gösterilememiştir.   Sonuç malum.

Çok değil iki hafta sonra CHP yeni bir kurultay yapacak. Kurultaydan hemen sonra Türkiye yeni ve çok ciddi bir takım seçimlerle dolu yıla girecek. İzleyip göreceğiz. Bu kurultayda nasıl bir hazırlık yapılacak. 2019 yılı Türkiye için ve CHP için nasıl bir yıl olacak?

Geçen kurultay yapıldıktan sonra Yeni Adana´ya yazdığım yazıda bir konuya dikkat çekmişim(*)CHP Kurultay Delegelerinin içinde CHP ye oy vermeyenler olduğunu yazmışım. Sistem yine aynı sistem bu kurultayda da aynı yerlerden aynı sayıda kurultay delegeleri gelecekler ve oy kullanacaklar. Geçen kurultayda bunların sayısı 280! Geçen yıllarda bu konuda hiçbir çalışma yapılmamış. Neden yapılmadığını herhalde tahmin edebiliyorsunuz? Anlayamadığım bir konu da şu: Bazı ilçelerde Partinin aldığı oy sıfır! Ama bu ilçelerde İlçe Yönetim kurulları var. Hiç olmazsa insan yönetici olduğu partiye oy verir değil mi?

Son bir şey;  CHP´de bir siyasetçi için Genel Başkanlığa gelmek büyük başarı. Son derecede onurlu bir görev.

Yıllardır gözlemlediğim bir şey var ki; bu onurlu görevde her şeye karşın kalmak da ayrıca bir üstün başarı ve liyakat gerektiriyor olmalı? 

(*) 11Şubat 2016 5. sayfa  

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00