Ahmet DUMAN


Az Gittik, Uz Gittik-3


Yazılarımı Gazetede çıktıktan sonra sosyal medyada da yayınlıyorum, daha doğrusu paylaşıyorum. Bazen ?beğen? düğmesine tıklanıyor bazen de ?yorum? yapılıyor. Bu iki kelime sosyal medyanın sihirli kelimeleri. Bir yazının bilmem kaç bin beğeni alması ya da ?tıklanması? oldukça önemli. Bu nedenle önemlerine binaen tırnak içinde yazdım.

Geçen hafta yazdığım ?Az Gittik Uz gittik 2?ye çok önemsediğim ve sevdiğim, çok eski yıllarda birlikte siyaset yaptığım iki değerli arkadaşım, Yaşar Sevik ve Hüseyin Cerit  ?yorum? yapmışlar. Hoşuma gitti. Her ikisinin de, yazımda sözünü ettiğim konularda söyleyecek önemli sözleri olduğunu düşünüyorum.

Ben bu yazıları; ?Bakın ben bunları taa 1992 yılında söylemişim? çokbilmişliğini göstermek veya geçmişte kalmış onca şeylerle bir takım kişi ve kuruluşa çatmak veya eleştirmek için yazmıyorum? Kısa yazarlık deneyimim içinde klavyenin arkasına saklanmak gibi bir alışkanlık edinemedim. Hepimiz bu kentte yaşıyoruz ve her yerde her zaman karşılaşıyoruz bir çok şeyi zaten uzak veya yakın geçmişte yüz yüze tartışıp konuşmuşuz.

?1983 yılının ilkbaharında Sosyal Demokratlar kaçırdıkları treni yakalayabilirlerdi. Partileşme aceleye getirilmeseydi, parti kurmak için bazı karizmalardan isim ve soy isimlerden yardım umulmasaydı bu fırsat kaçırılmazdı. Ama bakın ne oldu? Partileşmeye izin çıkar çıkmaz CHP´liler doğru Or-An sitesine gittik. Hava alabildiğince soğuktu. ?Karizma? kapısında koruma polisleri ile yukarılardaydı; yoğun bahar soğuğunda kalın pardesuler, resmi kıyafetler içinde koruma polisinden gelecek olumlu bir yanıt beklediler. Yanıt gelmedi.

Karizma partileşmeye karşı çıkıyordu haklıydı kendince; 10 yıllık yasak vardı ve kendisi siyaset yapamayacaktı öyleyse hiç kimse de yapmasındı? Yaparlarda birileri başarırsa ne olurdu karizması? Ve panik başladı CHP lilerde.

Şekspir oyunlarından birinde bir kral vardır savaş alanında atını kaybeder ve bağırır ?bana bir at, bana bir at? ve bir at için her şeyini verecektir. Biz de panik halinde ?Bir lider, bir lider? diye dolaşmaya başladık. Doğal olarak yanlışlıklar da başladı derken SODEP kuruldu? Yanlış başlangıçlar yanlış sonuçlar doğuruyor ve sürdü gitti yanlışlık??  

Yine 9 Ağustos 1992 tarihli Ekspres gazetesinde benimle yapılmış olan söyleşiden yaptığım bir alıntı.

Dikkatinizi bir konuya çekmek istiyorum yaptığım alıntılarda hem 1980 darbesi öncesine hem 1980 sonrasına hem de bu güne değiniler var. Dediğim gibi bir polemik değil amacım. Bu kadar uzun bir süreçte neler yapıldı? Nasıl yapılmalıydı? Bundan sonra neler yapılmalı? Az bir zaman dilimi değil 1977 seçimlerinden bu zamana kaç yıl geçmiş? 40 yıl! Az değil.

Bir hesaplaşma? Kesinlikle değil. Bir yüzleşme, belki de bir özeleştiri.

Çünkü hepimiz O gemideydik?  

 

Meraklısına küçük bir not: Yukarıdaki replik: Şekspir´in III. Richard adlı oyunundan ?bana bir at, bana bir at verin krallığımı vereyim?

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22