Ahmet DUMAN


Az Gittik, Uz Gittik...


                                                                                                                                               

?1980 Eylül´ü Ülkemizin üstüne bir çığ gibi düştüğü sıralarda biz, CHP liler 1981´de yapılacak olduğunu sandığımız seçimlerle ilgili politik tezgâhlar peşindeydik. O zamanlar ?Asker delege? modası vardı ?Yığınsal kayıtlar? gündeme henüz girmişti, ama bölgecilik ve hemşehrilik alabildiğine etkindi ve tüm bunların dışında bazı sol fraksiyonlar da bazı mahalle delegasyonuna egemen olmuşlardı. Partinin geleneksel yapısı, ideoloji, Altıok ilkeleri, Atatürkçülük ve benzeri olmazsa olmaz bildiğimiz kavramlar hepsi bir kenara itilmişti, varsa yoksa delege? Oysa darbe geliyordu birkaç arkadaş akşamları bir yerlerde oturur evlerimize dönerken ?Sabaha stadyumda görüşürüz herhalde? diyerek şakalaşırdık.?

Bu paragrafı bundan 25 yıl önce henüz CHP ikinci kez açılmamışken; Türkiye Sosyal Demokrasisi SODEP tarafından temsil edilirken Ekspres gazetesine yaptığım bir söyleşiden aldım.

Hiçbir noktasını ve virgülünü değiştirmedim?

Yazıdan rastgele haberim oldu. Hatta unutmuşum bile? Fakat görünce anımsadım. Daha da önemlisi bu görüşmeyi bizimle yapan Erhan Ünal arkadaşımızı da anımsama olanağı buldum. Kendisi Adanalı değildi Ekspres gazetesinde yanılmıyorsam birkaç yıl çalıştıktan sonra ayrıldı Ankara´ya gitti ve orada vefat ettiğini öğrendim. Allah rahmet eylesin. İyi bir insan sağlam ideolojik yapısı olan bir sosyal demokrattı? Bu eski gazete elime geçince röportajların tamamını merak etim ve doğal olarak Sevgili Nevzat Uçak´ı aradım Rahmetli Erhan Ünal ile bilgileri de O´ndan aldım. Fakat henüz Ekspres Gazetesinin arşivine ulaşmam mümkün olmadı?

Uzun bir görüşme yapmışız Erhan Ünal´la ve anlaşıldığına göre daha birçok isimle görüşme yapmış. Örneğin benimle yapılan görüşmenin sonunda: Yarın: Senatör Hayri Öner yazıyor. 29 ağustos 1992 günlü gazetede Çetin Remzi Yüreğir´le bir konuşma yapıldığı anlaşılıyor.  

Eğer becerebilir röportajların tümüne ulaşmam mümkün olursa 25 yıl önce CHP ye ve Sosyal Demokrasiye bakış açılarının bir değerlendirmesini yapmak istiyorum.

Başlıkta gördüğünüz sözün geri kalanını da yazayım ??birde geri dönüp baktık ki bir arpa boyu yol gitmemişiz? açık söylemek gerekirse yazının tümünü okuyunca ?Vay canına, yerimizde sayıyoruz yahu? dedim.

Bu eski ve solgun gazete sizin elinize geçse; Geçen haftalarda CHP nin yaşadığı ?sandıkla yapılan? delege seçimlerine bakınca başka ne söylerdiniz. 

Röportaj uzun, zamanımız var. Devam ederiz?

 

YAZARLAR

  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • Pazar 28.3 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,35% 0,15
  • EURO

    34,93% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2322,96% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00