Ahmet DUMAN


Az Gittik, Uz Gittik-2


?Biz CHP liler treni kaçırdığımızı 1979 sonbaharında Kısmi Senato seçimleri ve beraberinde yapılan milletvekilliği ara seçimlerini kaybettiğimiz zaman anlamalıydık. Yenilgi hezimet düzeyindeydi. CHP iktidardaydı ve ?Umut? başbakandı. Ama anlaşılıyordu ki, becerememiştik.

Umut bağladığımız ?Karizma? iflas etmişti. Şöyle bir derlenip toparlanıp Partiye ve yönetim kademelerine çeki düzen vereceğimize parti iyi yönetilmiyor gerekçesiyle en sosyal demokrat en az sosyal demokrat arama kördövüşü ile paldır küldür12 Eylül´e gelivermiştik.

Oysa 78 başlarında güvenoyu alan hükümetle çok şeyler yapmak olasıydı. En azından sosyal demokrat ideolojinin gelişmesine benimsenmesine etkili olacak bir çok konuda atılımlar yapabilirdik. Gerek siyasal gerekse ekonomik ve toplumsal alanlarda bu olanaklar vardı ve CHP bu olanakları kullanabilirdi?

Anımsadınız sanırım o çok ünlü 79 seçimini. Benim yaşımdakilerin o ünlü ?bej?bej? sloganını unutmamıza olanak yok!  

Geçen yazılarımdan birinin başlığı da böyleydi (Az gittik uz gittik, 4 Ekim 2017) Bu yazının başına da aldığım ve koyu renkli olarak basılan bölümler, dediğim gibi, 25 yıl önce yayınlanan bir görüşmemden yaptığım alıntılar. Yenilgi hezimet düzeyindeydi demişim. O hezimeti, bir iş yolculuğumda Almanya´da yaşamıştım. Hafta sonu bulunduğum yerde hiçbir Türkçe ya da İngilizce ne radyo ne tv ne de gazete yoktu seçimleri izlemem olanaksızdı pazartesi sokağa çıktığımda zar zor bir Alman bulup sormuştum eliyle beş sıfır işareti yapmıştı. Adam, hiç unutmam, benim kadar üzgündü. Avrupa sosyal demokratları da bizim karizmadan çok şeyler bekliyordu!

CHP örgütü bu kritik günlerde delege seçimlerini büyük bir başarıyla yapmış bulunmaktadır! Hem de çok demokratik biçimde: Sandık koyularak ve listelerle. Bu parti içi bir işlem olmasına rağmen kamuoyunda da epeyce yankı buldu. Her zaman olduğu gibi CHP´lilerin CHP´lilere karşı kazandığı zaferlerden biri sayılabilecek zafer?  Bir çeşit Pirüs zaferi!

Fakat ulaşabildiğim kadarıyla sosyal medya ?yıkılıyor!? Geçen gün birisi yazmıştı: Seçilen delegelerin tümünü KPSS sınavı gibi bir sınava sokalım ve sadece partinin Altıok ilkelerini soralım yüzde 90 sınıfta kalırdı. Ben bu fikre katılmadığımı söylemek zorundayım. Ama benim de öyle tanıklıklarım var ki evlere şenlik!

Benim bu sosyal medya paylaşımlarında yararlı olduğunu sandığım bazı değinmeler de var; örneğin CHP´nin sol parti olduğuna da dikkat çeken bazı paylaşımlar. CHP sol parti değil ama sol da olması gerekiyor. Böyle bir zorunluluğu var!

Kamuoyunda görüntü, oldukça kötü. Bir etnisite partisi görünümünde. Bunu mevcut iktidar bilerek ve isteyerek yaptıkları algı çarpıtmalarıyla yapıyor. Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisini etnik ve dini bir takım kliklerin partisiymiş gibi göstermeye uğraşıyorlar. AKP Genel Başkanından başlayarak tüm organları bu konuyu her toplantıda her ortamda istismar etmeye ve partiyi bu işlere bulaştırmaya çalışıyorlar.  CHP bunlara karşı nasıl önlemler alıyor. Bu algı çarpıtmasına karşı yaptığı herhangi bir şey var mı?

Yukarda anlattığım seçimlerden CHP darmadağınık çıktı. Neden biliyor musunuz? Çünkü ideolojik bütünlüğü yoktu. Partiyi bir arada tutan ?Karizmaydı?   

Zaman zaman aynı konuya döneceğim?

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00