Cezmi DOĞANER


AVRUPA´DA SOSYAL DEMOKRASİNİN BUNALIMI


Sosyal Demokrasinin belirleyici temel tavrı, demokrasi, özgürlük, dayanışma, refah ve sosyal adalet kavramlarında yatmaktadır.

?Sosyal demokrasi, toplumun her alanında demokrasiyi yerleştirmek için mücadele eder. Toplumsal hayatın her alanında demokrasiyi yerleştirmek, tek elden yürütülen iktidarların yerine, demokratik süreçleri uygulamak, hayata

geçirmek, sosyal demokrasinin özünü oluşturmaktadır. Bu geçmişte de bugün de böyledir. Bu temel nokta, Sosyal Demokratları her türlü muhafazakar ve totaliter hareketlerden ayrırır. Çünkü, toplumsal katılmayı sağlar?

Hedef:Sosyal adalet, daha iyi yaşam, özgürlük ve toplumsal barışı sağlam bir sistemle uygulamaktır.

 Avrupa´da son yirmi beş yıldır uygulanan Neo-Liberal politkalar  güvence altında olduğuna inanılan sosyal güvenlik, eşitlik ve değişime katılım gibi kazanımlar artık ortadan kaldırıldı. Ayrıca ekonomik gücün önündeki demokrasi engeli kaldırıldı. Bu süreç sessiz ve küçük adımlarla, hiçbir demokratik kazanımı direkt hedef almadan ve hiçbir tartışmaya sebebiyet vermeden aynı anda birçok alanda birden ilerlemiştir. Artık adını koymamız gerekir ki, toplumlar güçlü bir şekilde yine sosyal demokrasi öncesi dönemdeki yapılanlara benzemeye başladılar. Yine sınıf atlama şansının azaldığı ve güvencesiz alt sınıflara düşme riskinin çağaldığı, sınıflı toplumların keskin özellikleri belirginleşiyor. Sendikaların direnme gücü zayıflamış durumda ve demokratik devlet gücünü yitiriyor, böylece finansal kanunların dizgini ekonominin eline geçti.

Kısıtlayıcı sosyal politikalar artık tartışılmıyor, uygulanıyor.

İşveren örgütleriyle sendikalar arasındaki kızışmış ideolojik kavgalar bugün artık sona ermiştir.

Sosyal politikaların kısıtlanması, tartışma konusu olmaktan çıkıp sadece uygulanır olmuştur.

Çalışanların olabildiğince düşük ücret almasının olağanlaştığı bir ortam büyüyerek gelişmektedir.

İlk çalışmaya başlayan, gittikçe artan sayıdaki emekçi ya çok düşük ücretle ya da hiç ücret almaksızın staj üstüne staj yapmak zorundadır.

Gittikçe yaygınlaşan ve kısmen düzenli işin yerini alan geçici işler ortaya çıktı. Daha önce işten çıkarılmış işçileri,  kendi eski iş yerlerine geçici işçi olarak göndermek üzere taşeron şirketler kuruldu.

Düşük üçret, geçici işlerde çalışanlar işten kolaylıkla çıkarılabilmektedir.

Neoliberal politika,(25 yıldır)  gelir dağılımında derin bir uçuruma yol açtı, halk yoksullaştı, toplumları böldü ve ulus devletlerin içini boşalttı.

Sosyal Demokrasi, kendi içinde de hatalar yaparak kendini siyasal alanda zayıflatmıştır. 

Sosyal Demokrasinin geleneksel taraftarlarını yabancılaştırdı. İçini boşalttığı sosyal demokrasiyi günün gelişmelerine göre vazgeçilebilir bir ideoloji konumuna getirmiştir. (asimetirik mobilizasyon dönemi)

Geleneksel güçler-araçlar-Siyasal partiler, sendikalar, meslek odaları vb. Toplumsal değişimin rüzgarı önünde uçup gitmekteler.

Sosyal demokrasi, artan sorunlar ve azalan kapasite arasında varlığını kabul ettirmek için kendi başarı tarihini gözden geçirmelidir. Sosyal demokratlar, ancak siyasal sermayelerinin mobilizasyonu ve onun akılcı kullanımı, siyasal bir proje çerçevesinde  bağlantılı olduğunda güçlü davranabilmişlerdir. Bu bağlantı ortak bir amaç gerektirir. İkisi arasındaki köprü de ütopyada yatar. Ütopya, daha iyi bir yarını, herkes için eşit ve gerçek şans sunan düzgün bir toplumu tanımlar. Ütopyalar, gerçek bir geleceğin ayrıntılı tanımları değildir. Onlar, ulaşılmaya değer ve herkesin üzerinde birleşebileceği sabit hedeflerdir. Sonuçta ütopyanın ne kadarının gerçekleşmiş olduğu önemli değildir. İnsanların, ona ulaşabileceğine inanmaları, motivasyon için yeterlidir. Ütopyalar, siyasal biçimlemede yön tayini için normatif bir pusula işlevi görürler.

Ütopya aslında pusuladan daha fazla bir şeydir. Ütopya, ilerici politika yetisinin bir ön koşuludur. Mobilizasyon kabiliyeti bulunmayan bir ilerici politika ise statükonun direncini kıramaz. Öte yandan, ortak vizyona tutkulu bir inancı olmayan insanlar da kitle halinde mobilize edilemezler. Daha iyi bir dünyaya ilişkin pozitif vizyon, eski düzeni parçalamaktan korkan insanları harekete geçirir. Yeterli sayıda insan, ancak başka bir dünyanın mümkün olacağına inandığı taktirde bu amaç uğrunda çaba harcar. Farklı çıkaralara sahip insanlar, ancak daha iyi bir gelecek vizyonu ekeseninde dayanışma içinde birleşebilir. Toplumsal mücadelede sosyal ve ulusal sınırları aşarak dayanışma içinde birleşmeyi, yalnızca ütopyanın kenetleyici gücü sağlar. Daha iyi yarınlara olan inanç, insanlara bu amaç için bugün mücadele cesareti verir. Özgürleştirici projelerin esas güç kaynağı, işte bu, -daha iyi yarınlar için- ?burada? ve şimdi mücadele etme iradesidir.

Bu ütopyanın normatif vizyonu, yaşamda herkes için eşit şanslara dayalı iyi veya düzgün bir toplumdur. Siyasal ve ekonomik sistem, bu amaca hizmet edecek şekilde değiştirilmelidir. Bu, sosyal adalet, sürdürülebilir ve dinamik bir büyüme yolunda makas değiştirme anlamına gelir.

Bu ise ancak farklı deneyim, eylem ve söylem dünyaları arasında köprü oluşturma olanağı verecek somut projeler sayesinde gerçekleşebilir.

Bir ütopyanın inanırlığı da sadece siyasal aktörlerin ciddiyetine-güvenirliliğine-bağlıdır. Ortak birleştirici olarak, ancak inanılır bir ütopya bugünün muhtelif protesto hareketlerini bir siyasal projeye dönüştürebilir. İyi-dürüst toplum yoluna girmek için gerekli güç kaynaklarını, yanlızca bu yöntem seferber edebilir. 

İnsanlar bu anlamda iyi yaşam için iyi işe ihtiyaç duyarlar. İyi iş, insanın kendini geliştirmesi için olanaklar sunar. Böylesi bir iş, insanların kendine güvenini artırır ve fiziksel ve psikolojik sağlığının temelini oluşturur. Her şeyden önce de iyi işi güvenceli bir yaşam planı için dayanak işlevi görürür. Bu, tersinden şu demektir: iyi iş ihmal edilirse insanların iyi bir yaşam temeli de sarsılmış olur.

--------------------------------------------------------------------

Kaynak: Dünyada Sosyal Demokrasi, Thomas Meyer

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00