Cezmi DOĞANER


AVRUPA´DA HÜMANİZMA´NIN DOĞUŞU


Hümanizma  Erasmus´la başlıyor. Rotterdamlı Erasmus.  Rahip ve ?Deliliğe Övgü? kitabının yazarı. O kitabıyla alaya alıyor, gericileri, hurafecileri. Kitapda insan değerini ön plana koyuyor, insan sevgisini ön plana çıkarıyor.

Hümanizma Batı´da düşün adamlarının çabalarıyla gelişmiştir. 

?Düşün adamları Hümanizma´yı yaratan ve geliştiren kişilerdir. Batı aydınlanması XVIII. Y.Y.´da Rousseau, Voltaire, Diderot gibi düşünürlerin çabalarıyla başlıyor. Onlar bütün hurafeleri bir tarafa atarak aklın egemenliğini ortaya koydular. Daha sonraki yüzyıllarda yaşayan düşünürler de öncekileri izlediler.?

       Erasmus öncesinde  hümanizma Avrupa´da  gelişmiştir.  Bunun asıl  başlanğıcını 14. Yüzyıl sonlarında İtalya´da   Rönesans hareketinde görebiliriz. Bu hareketle; eski eserlere, eski kitaplara ve özellikle onların içindeki düşünceleri  araştırmaya büyük bir yöneliş başlıyor. Bu çabayla paralel yeni bir kültür, Rönesans Kültürü oluşuyor, ve biz buna hümanist kültür de diyoruz.

       Hümanist düşünce ile, artık  dünyaya Tanrı´dan değil, dünyaya ve Tanrı´ya insandan (insan açısından, insandan yana) bakılmaktadır.

       Artık merkeze insan alınmaktadır. İnsanı ele almak demek; aklı ele almak, aklın yüceliğini ele almak demek oluyor. Bir başka deyişle Tanrının tahtından indirilip, insan aklının tahta geçişidir bu. Bütün bu özelliklerinden ötürü hümanizma ilerici bir harekettir.

Hollanda´dan bir ışık :      

       15 ve 16. Yüzyıllar, bu insancıl hareketin, hümanizmanın yükseldiği,  doruklaştığı   yüzyıllardır. 16. Yüzyılın baş tacı edilen insanı da Erasmus dur. Erasmus  Hollandalı´dır ama hep dolaşmıştır. Paris´e, İngiltere´ye, İtalya´ya gitmiş, nitekim İsviçre´de de ölmüştür.

       Erasmus deyince akla onun ? Deliliğe Övgü? adlı kitabı gelir. Erasmus bu kitabında bir deliyi konuşturur. Deli, çevrede her olan bitenin kendine tabi olduğunu zanneder. Delinin şahsında devrin bütün egemenleri; krallar, papa, tüccarlar yerden yere çalınır. Deli diye kimse üzerine alınmaz ama deli yaman delidir.

       Erasmus´un yaptığı nedir? O, dinin toplumdan sökülmesini isteyen biri değildi. Kilise´ye hücum etti, eleştirdi. Vatikan´ın başını çektiği kokuşmanın tasfiyesini istedi. Erasmus işler daha da düzelsin istiyordu. O günkü sosyal düzen içim söyledikleri karışık, melez bir nitelik taşır. Feodallere karşı saldırılarda bulunur, öte yandan halk için ?bedensel içgüdülerine göre yaşar? der halkı küçümser. Aslında Erasmus´un istediği  ?seçkinler  toplumu?dur. Bu görüşleri,  Erasmus´un  ilerici yanının inkarını gerektirmez.

Nevzat C
25.11.2018 17:46:26
Bu kadar kisa bir yaziyla anlatma yeteneginizi kutlarim. Emegine saglik!

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22