Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ATATÜRK´Ü DÜŞÜNCELERİYLE ÖĞRENİYOR, ANLIYOR VE ANLATIYOR MUYUZ?


Yıl oniki ay, özellikle de Cumhuriyet Bayramlarında, 19 Mayıslarda, 10 Kasım´larda, ? Atatürk´ümüze olan sevgi ve bağlılığımızı, O´nun eşsiz başarı ve erdemlerini bol bol anlatır, ara sıra ?Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim duygu ve düşüncelerimi anlıyorsanız, bu yeterlidir.? dediğini de söyleriz.

Ama yine yıl oniki ay, Atatürk´ün ne ulus, yurt, demokrasi, hukuk gibi devlet düzeni üzerine; ne eğitim, ne aile, ne ekonomi, ne sanat ve ahlak üzerine her biri engin ufuklar açan düşüncelerini anmıyor, anlatmıyoruz, üzerinde düşünmüyoruz..

İletişim araçlarında çok geniş tanıtım olanağı bulan, kitapçı pencerelerinde boydan boya sergilenen kimi kitaplar da Atatürk´ü, asıl olarak düşünceleriye yeterince anlatan kitaplar değildir.

Oysa Atatürk´ün BÜYÜK NUTUK´u, YURTTAŞ İÇİN MEDENİ BİLGİLER kitabı ve ciltler tutan ve her biri özenle hazırlanmış olan SÖYLEV VE DEMEÇLER´i, bu amaçla değerlendirilecek kaynaklardır. Ve bu değerlendirmeyi dizgeli (sistemli) olarak yapmış olan ve bu amaçla yararlanılabilecek bilimsel yapıtlar da vardır. Bunladan birisi de benim CUMHURİYET ÇINARI: MUSTAFA KEMAL´İ ?ATATÜRK? YAPAN UYGARLIK TASRIMI adlı kitabımdır.

Atatürk´ün sonsuzluğa yücelişinin 80. Yıldönümünde O´nun toplumsal yaşamın bu belli başlı alanlarına ilişkin düşüncelerinden kısa bir seçkiyi, üzerinde düşünülmek üzere, sırasıyla devlet, aile, eğitim, ekonomi ve üstün değerler alanlarına ilişkin olmak üzere facebook arkadaşlarımın paylaşmaları dileğimle sunmak istiyorum.

Bugün Atatürk´ün ?devlet? kurumuyla ilgili olarak ?ulusluk? ve ?demokrasi? konularındaki düşüncelerinden örnekler sunacağım:

I. DEVLET YAŞAMI ÜZERİNE

A. ULUSLUK KONUSU:

* "Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben ulu¬sumun ve en büyük atalarımın en değerli mirasından olan bağımsızlık aşkı ile dopdolu bir insanım.

Bence bir ulusta şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın varlığı ve sürekliliği, kesinlikle o ulusun özgürlük ve bağımsızlığına sahip olmasına bağlıdır. Ben kişisel olarak bu saydığım niteliklere çok önem veririm. Ve bu niteliklerin kendimde varlığını öne sürbilmek için ulusumun da aynı niteliklere sahip olmasını temel koşul sayarım. Bu nedenle ulusal bağımsızlık bence bir yaşam sorunudur. Ben, yaşayabilmek için kesinlikle özgür ve bağımsız bir ulusun çocuğu olmalıyım.

* "..aziz yurdumuzun ve bahtsız ulusumuzun kurtuluşu .. konusunda türlü zamanlardaki derin düşüncelerimin özeti ve sonucu (olarak) diyebilirim ki, ben en iyi siyasetin, her türlü anlamıyla en çok güçlü olmakta bulunduğunu kabul ederim. En çok güçlü olmak deyiminden anladığım, yalnız silâh gücü olduğunu sanmayınız. Tersine, bu bence güç toplamını oluşturan etkinliklerin sonuncusudur. Bence en çok güçlü olmak, bilim bakımından, teknik bakımından ve ahlâk bakımından güçlü olmaktır. Çünkü bu saydığım değerlerden yoksun bir ulusun bütün bireylerinin en son silâhlarla donatıldığını tasarlasak bile, güçlü olduğunu kabul etmek doğru olmaz. Bugünkü insanlık toplumunda insan olarak yer alabilmek için, eline silâh almış olmak yetmez. ... Ülkemi ve ulusumu, pek iyi tanıdığım ve yoksun bulunduğumuz ilerlemeye eriştirebilmek için, huzur ve sükûn ile, ama her halde özgürlük ve bağımsızlığı kurarak, çok sürekli çalışmak gerektiğine inanmış bulunuyorum."

? ?Yurttaşın ve devletin temeli ve bu varlıkların dünya ile ilgisinin tek kurucusu ulustur.?

? ?Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk ulusu denir.?

? ?Türk dili, Türk ulusunun yüreğidir, düşüncesidir."

? ?Ulusun toplumsal düzen ve rahatı, şimdi ve gelecekte gönenci, mutluluğu, esenliği ve korunmuşluğu, uygarlıkta ilerlemesi ve yükselmesi için insanlardan her bakımdan ilgi, çaba, kendi yararlarından vazgeçme, gerektiğinde kendini seve seve bu yola adama isteyen ulusal ahlaktır.?

? ?Türk ulusu her uygar ulus gibi, geçmişin bütün dönemlerinde buluşlarıyla, yaratılarıyla uygarlık dünyasına hizmet etmiş insanların, ulusların değerini bilir ve anılarını saygıyla korur. Türk ulusu insanlık dünyasının içtenlikli bir ailesidir.?

? ?Bugün büyük çağdaş uluslar olan Fransızların, İngilizlerin, değişik ırkların birbirine karışması sonucu oluştuğu bilinmektedir.?

? ?Bugünkü Türk ulusu siyasal ve toplumsal kuruluşu içinde kendilerine Kürtlük düşüncesinin, Çerkezlik düşüncesinin ve dahası Lazlık düşüncesinin ya da Boşnaklık düşüncesinin yaymacası yapılmak istenmiş yurttaş ve ulusdaşlarımız vardır. Ama geçmişin baskı dönemleri ürünü olan bu yanlış adlandırmalar, birkaç düşman maşası, gerici beyinsizden başka hiçbir ulus bireyi üzerinde üzüntüden başka bir etki yapamamıştır. Çünkü, bu ulus bireyleri de genel Türk topluluğu gibi aynı ortak geçmişe, tarihe, ahlaka, haklara sahip bulunuyorlar.?

? ?Bugün içimizde bulunan Hıristiyan, Musevi yurttaşlar, yazgılarını ve talihlerini Türk ulusluğuna gönülden istekleriyle bağladıktan sonra kendilerine yan gözle yabancı gibi bakılmak, uygar Türk ulusunun soylu ahlakından beklenebilir mi??

? ?Ortak ulusal düşüncenin, ahlakın, duygunun, coşkunun, anı ve geleneklerin ulus bireylerinde ortaya çıkmasını ve kökleşmesini sağlayan ortak geçmiş, birlikte yapılmış tarih, bilinçleri ve kafaları doğrudan doğruya birleştiren ortak dil, ulusların oluşumunda en önemli etkenlerdir.?

? ?Ulusluk sorunu bireysel ve ortaklaşa özgürlük sorunudur. Demek oluyor ki bir ulusu oluşturan bireylerin o ulus içinde her türlü özgürlüğü; yaşamak özgürlüğü, çalışmak özgürlüğü, düşünce ve inanç özgürlüğü güvence altında bulunmalıdır. Bunun gibi bir ulusun bir bütünlük olarak da her türlü özgürlüğü, başka deyişle kendi topraklarında, dışarının hiçbir karışması ve sınırlaması olmaksızın özgür ve bağımsız yaşaması ve çalışması gerekir.?

B. DEMOKRASİ KONUSU

? ?Demokrasi, temel özelliği ile siyasal niteliktedir. Demokrasi, bir toplumsal yardım ya da bir ekonomik örgüt düzeni değildir. Demokrasi maddi gönenç sorunu değildir. Böyle bir görüş, yurttaşların siyasal özgürlük gereksinimini uyutmayı amaçlar. Demokrasi siyasal niteliktedir; onun ereği, ulusun yönetenler üzerindeki denetimi sayesinde siyasal özgürlüğü sağlamaktır.?

? ?Demokrasi, düşünseldir; bir kafa işidir. Kesinlikle bir mide konusu değildir. Hükümet ilkesi de, bir adalet sevgisini ve ahlak düşüncesini gerektirir.

Demokrasi, yurt sevgisidir, aynı zamanda babalık ve analıktır.?

? ?Demokrasinin bütün anlamıyla ülküsü, bütün ulusun aynı zamanda yöneten durumunda bulunabilmesini, hiç olmazsa devletin son istencini yalnız ulusun anlatıp ortaya koymasını ister.?

? ?Cumhuriyet, milletvekillerinden kurulu meclisi ve belli bir süre için seçilmiş devlet başkanı ile, ulusal egemenliğin korunmasını en iyi sağlayan düzendir. Cumhuriyette meclis, cumhurbaşkanı ve hükümet, halkın özgürlüğünü, güvenliğini ve rahatını düşünmek ve sağlamaya çalışmaktan başka bir şey yapamazlar. Çünkü bunlar bilirler ki kendilerini erk ve yetki yerine belli bir süre için getiren, istenç ve egemenliğin sahibi olan ulustur. Ve yine bunlar bilirler ki, erk yerine saltanat sürmek için değil, ulusa hizmet için getirilmişlerdir. Ulusa karşı konumlarını ve görevlerini kötüye kullanacak olurlarsa, şu ya da bu yolla, ulusal istencin kendileri hakkında da belirmesiyle karşı karşıya kalabilirler. Ulusça, ulus adına devleti yönetmeye yetkili kılınanlar için, gerektiğinde ulusa hesap vermek zorunluluğu, gelişigüzel ve gönlünce davranmakla bağdaşamaz.?

? Hükümet kurmaktan amaç, önce birey özgürlüğünün sağlanmasıdır. .. Bir toplumu, bir bölüm insanların bakış açılarının zorla tutsağı ve cılız bağımlıları olarak yaşatma yolu, doğal ve akla uygun bir hükümet düzeni gibi görülemez.

? Biz ülke halkı bireylerinin ve değişik sınıf üyelerinin birbirlerine yardımlarını aynı değer ve nitelikte görürüz; hepsinin çıkarlarının aynı ölçüde ve eşitlikseverlik duygusuyla sağlanmasına çalışmak isteriz. Bu yolun ulusun genel gönenci, devlet yapısının güçlenmesi için daha uygun olduğu görüşündeyiz. Bizim görüşümüzde çiftçi, çoban, işçi, tüccar, sanatkâr, doktor, kısacası herhangi bir toplumsal kurumda çalışan yurttaşın hak, çıkar ve özgürlüğü eşittir. Devlete bu anlayış ile en yüksek ölçüde yararlı olmak ve ulusun güvenini ve istencini yerinde kullanabilmek, bizce, bizim anladığımız anlamda, halk hükümeti yönetimi ile olanaklıdır."

 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00