Prof. Dr. Özer OZANKAYA


ATATÜRK´Ü DÜŞÜNCELERİYLE ÖĞRENİP ANLIYOR VE ANLATIYOR MUYUZ?


Atatürk´ün ?Benim düşüncelerimi anlıyorsanız, bu yeterlidir?   dediğini bilmemize karşın, O´nun üzerine yazılan kitaplarda bu uyarısına gereğince uyulmadığını belirterek,  birer hafta arayla yazacağım birkaç  yazıda Atatürk´ün devlet, aile, eğitim, ekonomi ve üstün değerler alanlarındaki temel düşüncelerini paylaşacağımı duyurmuş ve ilk yazıya  devlete ilişkin düşünceleriyle başlamıştım.

Bugün yine demokratik    devletin temel nitelikleri ve gereklerinden Meclis, seçim, tarikatçılık, hoşgörü  konularındaki  yaşamsal önem ve güncellik taşıyan düşüncelerini paylaşmak istiyorum.

Bunlar, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti düşmanlarından ulus olarak hiç, ama hiç duymadığımız düşüncelerdir!

 

Özellikle Atatürk´ün   Kurtuluş Savaşının en başından başlayarak ?ulusal egemenlik? ilkesine ve onu somutlaştıran Türkiye Büyük Millet Meclisi´ne   en ön sırada yer verişi karşısında, Atatürk ve Türkiye Cumhuriyet düşmanlarının  bu kurum ve ilkeyi   önemsizleştirmekte olmaları  arasındaki karşıtlık hemen kendini belli etmektedir. 

Atatürk´ten okuyalım:

ULUSAL EGEMENLİK NEDİR?

 

  • ·         ´Yurttaşın en büyük görevi, aynı zamanda en kutsal hakkı, seçim   hakkıdır. Devlet yapısının temeli olan Büyük Millet Meclisi olarak toplanan nıilletvekillerini yurttaşlar seçer ve .. egemenliğin sahibi olduğunu gösterir.´

 

  • ·          ?Egemenlik sınırlamasız ve koşulsuz olarak ulusundur. Türkiye Büyük Millet Meclisi ulusun tek ve gerçek temsilcisi olup, ulus adına egemenlik hakkını kullanır. Yasama yetkisi ve yürütme gücü Büyük Millet Meclisi´nde belirip toplanır. Meclis yasama yetkisini doğrudan doğruya kendisi kullanır. Meclis, yürütme yetkisini, kendisinin seçtiği Cumhurbaşkanı ve onun atayacağı bir Bakanlar Kurulu eliyle kullanır. Meclis hükümeti her zaman denetleyip düşürebilir.Yargı hakkı, ulus adına, yöntemine ve yasasına uygun olarak bağımsız mahkemelerce kullanılır.?
  • ·         ´Her ergin kişi dinini seçmekte özgürdür.´

 

TARİKATLARIN DEMOKRASİDE YERİ VAR MIDIR?

  • ·         "Efendiler, şimdiye değin ulusun kafasını paslandıran, uyuşturan .. düşünüşte bulunanlar olmuştur. Her halde düşünüşteki boş inançlar tümden kovulacaktır. Onlar çıkarılmadıkça kafaya gerçeğin  ışıklarını ulaştırmak olanaksızdır.

Ölülerden yardım dilemek, uygar bir ulus için utanç vericidir. ..

Bugün bilimin, tekniğin bütün kapsamıyla uygarlığın saçtığı ışıklar karşısında filan ya da falan şeyin uyarılarıyla maddi ve manevi mutluluğu arayacak ölçüde ilkel insanların Türkiye uygar topluluğunda varlığını asla kabul etmiyorum.

Efendiler ve ey ulus, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mansıplar ülkesi olamaz. En doğru, en gerçek tarikat, uygarlık tarikatıdır. Uygarlığın buyurduğunu ve istediğini yapmak, insan olmak için ye­terlidir. Tarikat başkanları hemen bu dediğim gerçeği bü­tün açıklığıyla kavrayacak ve kendiliklerinden hemen tekkelerini kapatacak, müritlerinin artık erginliğe ulaş­mış olduklarını elbette kabul edeceklerdir."

HOŞGÖRÜ VE DEMOKRASİ

  • ·         ´Düşüncelerin değişik olmasından yakınmamalıdır. Tersine, bütün düşünceler ve inançlar bir noktada birleşirse, bu hareketsizlik belirtisidir, ölüm işaretidir.´

 

  • ·         ´Hoşgörüsüz kişiler, kendi inandıkları gibi inanmayan kimseleri istedikleri gibi ezemezlerse, kendilerini cenderedeymiş gibi duyarlar. Bu nedenle hoşgörü, özgürlükçü olmayanlara karşı, elleri ayakları bağlı, kurbanlık koyun durumuna razı olmak ölçüsüne vardırılmamalıdır.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

  • ·         ´Gazeteler okul kitapları değildir. Aşağılık insanların parayla yaptırdıkları  basın mücadeleleri vardır. Basının parayla satın alınması, uluslararası para dünyasının basın üzerinde gizli etkisi ya da yalnızca yabancı devletlerin örtülü ödeneklerinin etkisi..nin kamuoyunu aldatıp yanıltmasından korkulur. Ancak basın özgürlüğünden doğan bu gibi sakıncaları gidermenin en etkili yolu, yine basın özgürlüğünün kendisidir.

(Bknz.: Atatürk, Yurttaş İçin Medeni Bilgiler ? Atatürk´ün Demokrasi Dersleri -Özleştiren, Özer Ozankaya, ADD Yayını-; Özer Ozankaya, Cumhuriyet Çınarı ? Mustafa Kemal´i ?Atatürk? Yapan Uygarlık Tasarımı, CEM Yay.; Özer Ozankaya, Atatürk ve Laiklik, CEM Yay.)

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00