Zekai BULUÇ


ATATÜRK VELİEFENDİ HİPODROMUNDA NEDEN SİNİRLENDİ? 

  At yarışçılığını bir sosyal etkinlik olarak gören M.Kemal ATATÜRK , Türkiye Jokey Kurumu'nun kurulması için arkadaşlarına bir öneride bulunur ve toplumun ileri gelenlerine örnek olmak arzusuyla kendisi de bir yarış atı alıp TJK ya kayıt yaptırır.


           ATATÜRK’ün almış olduğu atın orjini çok kaliteli değildir ! Bir pazar günü koşulacak yarış için atını kaydettirir !

           Aynı koşuda koşacak atların sahipleri ATATÜRK’ün atının birinci gelmesi için fikir birliğine varırlar ! Kimi at sahibi yarıştan önce atına biraz tuz yedirip, sonra da önüne iki kova su koyup içirtir.Kimi at sahibi ise atlarına binecek jokeylere ‘’ Yarışıyormuş gibi yap !’’ ‘ Atı iç kulvardan dış kulvara doğru yönlendir ! ‘’ ‘’ Atın yularını çekerek temposunu düşür! ‘’ gibi nasihat (!) ederler !

          Yarış başlar at sahiplerinin verdiği görev (!) jokeylerce yerine getirilir! ATATÜRK’ün atı güle oynaya birinci olur ! Oynanan tiyatronun farkına varan M.Kemal ATATÜRK at sahiplerine dönüp ‘’ Yazıklar olsun ! ‘’ diyerek şeref tribününden aşağı iner ve bir daha Veliefendi Hipodromuna uğramaz !

           Bence M.Kemal ATATÜRK at yarışlarının ; bir gün resmi ve gayri resmi kumara döneceğini bilseydi bu işe öncülük yapmazdı.

           Evde kalın.

           Sağlıcakla kalın. 

NOT: Gayri resmi oynanan at yarışı kumarında; TJK'nın ikili ve çifte bahis için verdiği paranın yüzde 10 fazlası ödenir! Gayri resmi at yarışı kumarı oynatanlara ; halk arasında ‘’ Yazıcı ‘’ ismi verilir. Gayri resmi yarışlara yüzde on fazla para ödenmesi kumara teşvik etmenin daniskasıdır !

Kaynak : Çok uzun yıllar önce bu konuyu gazeteci Yalçın DOĞAN yazmıştı.Bende özetledim!

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00