İlhan ALPER


ASRIN TANIĞI YENİ ADANA


            Yeni Adana gazetesi için işte, 100 yılın gazetesi, şudur, budur demekle olmaz? Bir gerçeğin, bir umudun gazetesidir Yeni Adana ki, bu umudun arkasında öyle kişisel ya da ailevi bir çıkar falan yok bilindiği gibi. Eee ne var o halde?... Can siperane bir yurtseverlik var, askerlik, erlik var, karargâhlık, Mehmetçiklik var?

Yeni Adana gazetesi ne zaman ki Ahmet Remzi ve Avni Doğan´ın düşüncelerinde filizlenmiştir, işte o zamandan beri baskının, şiddetin, yıldırmanın boy hedefi haline gelmiştir. Tehdit edilmiştir, kapatılmıştır, aranmıştır, sürülmüştür, vur emri çıkarılmıştır. Yalnız işgal güçleri tarafından değil, işgal ve düşman yanlısı gazetelerin de hücumuna uğramıştır? Şimdi burdan bizim anlattığımız hikâye gibi de değil her şey. Her olay gibi bunun da cürmünün pahası zamanındadır. Bir umut ışığının olmadığı o karanlık günlerde tüm yetersizliklere rağmen bütün gücüyle direnmişlerdir işgale karşı.

Tüm tehlikeler karşısında pes etmeyen Yeni Adana Toroslar´a kaçmıştır. Oralarda direnmenin, düşmanı yurttan atmanın, yurtsever aydınlanmanın düşünce ve kalem olarak öncülüğünü yapmak gibi kutsal gerekçelerin simgesel bir ürünüdür.     

            ?Kurur kuruya gadan alim.? demekle olmuyor tabii bunlar?  Yerel basının, özellikle Yeni Adana gazetesi gibi onurlu bir geçmişi olan, tüm dünya tarafından bilinen anıt bir gazetenin yaşatılması gerekir.

            Yeni Adana gazetesi o günden bugüne değin geçen yüzyıllık süreçte yurtsever bir basın organı olarak Kurtuluş sonrası işlevini de başarıyla sürdüren saygınlığa erişen bir onur kaynağımızdır?

            Şöyle bir bakıyoruz da, dile kolay tam 33 yıldır geçmiş yazarlığımızın üstünden. Yeni Adana gazetesinin değişik yerlerdeki 3-4 noktada sürdürdüğü yayın yaşamında ilkeli yazarlığın, gazeteciliğin hamurunda biraz olsun biz de yoğrulmuşuz. Edindiğimiz tüm kazanımların kendimiz için bir deneyim ve onur kaynağı olduğunu da düşünmüşüzdür yerine göre.

            Şu da ki? Hani bizim Adana´da, yüzüne demek gibi olmasın? diye bir söz vardır? İşte, o sözü antiparenteze alarak, doğru yerde, doğru zamanda, doğru insanlarla olunan birlikteliğin mutlu ve olumlu bir noktaya erişilmesi duygusunun tadılmasında adımız adına bir öznellik taşıdığını belirtebiliriz.

            Ahmet Remzi ve Avni Doğan Beyleri saygıyla anarken, topluma, basına, ülkeye mal olan Yeni Adana gazetesinin artık Yüregir ailesi malı ve aidiyeti olmaktan da çıktığının altını çizmek isteriz ki, yüzyıllar yaşamasının da gerekçe ve gereksiniminin de bir güç kaynağı olur belki.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00