Ahmet DUMAN


Artık Şapkadan Kuş Çıkmıyor?


Herkes o işin bir kandırmaca olduğunu bilir, ama nasıl yapıldığını anlamazlardı. Adam bir, siyah parlak silindir şapkaya elini sokar şöyle bir karıştırır, elini çıkardığında; ya bir beyaz güvercin ya da beyaz bir tavşan çıkarırdı. Güvercin sahnenin üstünde uçar bazen salonda bir zafer turu atarak dolaşır sonra sihirbazın omzuna konardı. Tavşan, ürkek ürkek sahnede dolaştıktan sonra alınıp yeniden koyulacağı kutuya girmek üzere bir köşede beklerdi. Uzun kış gecelerinin mucizesiydi köye bir sihirbazın gelişi. Sihirbaz işini bitirip şapkayı dolaştırdıktan sonra bir çay içmek üzere oturunca etrafını bazı aklı evveller sarar ve adamın bu işi nasıl yaptığını ısrarla sorarlardı. Birçok numarası vardı ama ben en çok bu şapkadan tavşan ya da güvercin çıkarma numarasını severdim. Sanki sonradan neler çıkacağını biliyormuş gibi.

Özellikle 1945 sonrasında bazı siyaset illüzyoncuları toplumların önüne bir farklı şapka koydular. Bu şapka o silindir şapkaya hiç benzemiyordu; şekli şemaili farklı üstelik başa da geçirilemiyordu. Ancak illüzyondan beklenen her şeyi yapabiliyordu zaten her zaman da kuş veya tavşan çıkaracak hali de yoktu! Savaştan önce az da olsa bazı ülkelerde bu şapka yine ortadaydı ve içinden tavşan ya da güvercin tıynetli insanlar çıkarması beklenirken Hitler ve Mussoliniyi çıkarmıştı ama olsun! Hani ünlü bir laf vardı ya: Kusursuz yönetim biçimi yoktur; az kusurlu yönetimler vardır demokrasi en az kusurlu yönetim biçimidir. İşte bu nedenle ?olsun varsın yine de yaşasın sandık ve demokrasi? denildi? İyi de oldu sanki: kadın hakları, iş ve ücret, toplu sözleşme sendikalar sosyal devlet refah ve refah devleti hep bu dört köşe şapkadan ya da sandıktan çıktı. Kıta Avrupa´sında, ABD de, Kanada da durum olağanüstüydü. Hep beyaz güvercinler ve tavşanlar çıkıyordu! Dünyanın bir de Asya´sı, Afrika´sı ve Latin Amerika´sı vardı. Buralarda da siyaset illüzyoncuları yine sandık biçiminde şapkayla gösteri yapıyorlardı ve bu şapkalardan güvercin değil yırtıcı hayvanlar çıkıyordu.

Son birkaç yıldır gerek, İngiltere ve Kıta Avrupa´sında gerek, -özellikle son başkanlık seçimlerinden sonra anlaşılacağı üzere- ABD de artık sandıktan güvercin veya tavşan yerine kuş cinsinden şahin ya da kartal sıcakkanlı hayvan cinsinden ise sırtlan cinsi hayvanlar çıkmaya başladı. Kapitalist dünya otoriter ve sağcı yönetimler tarafından yönetilmeye başlandı. ABD nin yeni başkanı seçim sırasında ne söyledi ne söz verdiyse daha ilk 100 günü dolmadan sözlerini yerine getirmeye başladı. Meksika sınırına duvar mı demişti? Yapacağım diyor. Göçmen politikasını değiştireceğim ABD ye artık kara derili ve farklı dini inançlardan kimse giremez diyor. Yasalar çıkartmaya çalışıyor. İşin ilginç yanı bizim için de son derecede garip şaşılacak derecede garip bir şey olan kamuoyu ile hukuk ve adalet sistemi Başkanı bu eylemlerinde durdurmaya çalışıyor.

Bizim ülkemizde de bu gösteri 70 yıldır devam ediyor.  Bunca yıldır şapkadan bir türlü güvercin veya tavşan çıkaramadı siyasetçi göz bağlayıcılar. Ama çeşitli sıcak ve soğukkanlı hayvanlar kuş olduğu iddia edilen bazı uçucular çıkıyor ama bunlar Demokrasinin bir hukuk düzeni olacağından ziyade hukuksuzluk ve eşitsizlik düzeni olduğunu kanıtlamaya çalışıyorlar.

Yine, yeni bir illüzyonla karşı karşıyayız. Çığırtkanlar canhıraş bağırıyorlar; rejim değişikliği değil sistem değişikliği, bakın bu sandıktan çıkacak olan bu kez bizi uçuracak vesaire? Bir de utanmazcasına yapılan şantaj; terör şantajı!

Bu sandıktan yumuşak bakışlı bir beyaz tavşan veya bir beyaz güvercin çıkmayacağı kesin.

Nasıl inanacağız bu illüzyona?

Sadece ?Hayır? duasıyla olur mu dersiniz?

YAZARLAR

  • Perşembe 24.1 ° / 11.6 ° Güneşli
  • Cuma 24.9 ° / 14.2 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.3 ° / 15.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,25% 0,26
  • EURO

    35,08% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2270,84% 0,79
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,51