Mustafa Gazalcı -"Öğretmenin Not Defterinden"


ARINMA YA EVET, FIRSATÇILIĞA HAYIR?


mgazalci@gmail.com, www.gazalci.net

 

Fetullah Gülen cemaati, yaklaşık 40 yıldır sinsi ve gizemli bir biçimde devlette ve toplumda yayıldı. Sonunda ordu içindeki yandaşlarıyla 15 Temmuz kanlı darbe girişiminde bulundu. Tank, silah, uçaklarla saldırdı, Meclis´i bombaladı, 241 masum insanı öldürdü, yüzlercesini yaraladı.

Bereket, demokrasi güçlerinin ve halkın direnişiyle karşılaştı başarılı olamadı.

Eğer başarılı olsaydı;

Ülkede ne demokrasi kalacaktı ne özgürlük ne de hukuk...

Diyeceksiniz şimdi demokrasi, özgürlük, hukuk mu var?

Doğru, bugün de ülkemizde tam demokrasi yok. 14 yıldır AKP´nin hukuk, demokrasi tanımayan bir yönetim biçimi var.

Dahası FETÖ ile savaşım adı altında OHAL´le getirilen düzenlemeler, gazeteci, aydın tutuklamaları, yasaklar, demokrasiyle hiç mi hiç bağdaşmıyor?

Oysa baskının, darbenin panzehiri daha çok demokrasi, özgürlük, hukuktur.

Geçmişte de ülkenin aydınları, iktidar Fethullah Gülen örgütü konusunda bir değil birçok kez uyarıldı. Dinleyen olmadı.

Bugün size bundan tam 11 yıl önce TBMM verdiğimiz bir önergeden söz edeceğim.

Biliyorsunuz Fethullah Gülen eğitim alanındaki yatırımlarıyla işe başladı. Yurtlar, okullar açtı. Sonra başka alanlara ve iktidara yöneldi.

            9 Mart 2005´te bu okullarının araştırılması için 71 CHP milletvekilinin TBMM Meclis tutanaklarına geçen önergesi şöyleydi:

 ?Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Kamuoyunda Fethullah Gülen okulları olarak bilinen, yurt içinde ve dışında her aşamada öğretim yapan, okulların sayısının yaklaşık 500, bu okullarda çalışan öğretmenlerin sayısının ise 10.000 olduğu belirtilmektedir.

Yine, aynı zincire bağlı olarak çeşitli okullara hazırlamak için ülke düzeyine yayılmış yüzlerce dershane, binlerce öğrencinin barındığı yurtlar olduğu bilinmektedir.

Bu durum eğitim alanında kamu gücünden sonra ülkemizin belki de dünyanın en büyük örgütlenmesidir.

?Kısaca, devletten sonra en büyük eğitim ağını kurmuş bu örgütlenme hakkında gerçeğin araştırılması, kamuoyunun aydınlatılması gerekir. Bu görev de, en başta Türkiye Büyük Millet Meclisine düşer.

Fethullah Gülen´e bağlı okul, dershane ve yurtlarda, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununda öngörülen, öğre­tim birliği içinde laik, bilimsel bir eğitim yapılmakta mıdır?

Anayasamızın 42. maddesinde ?Eğitim ve öğretim, Ata­türk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz? diye belirtilen esaslara bu kuruluşlar uymakta mıdır? İlköğretimden üniversiteye kadar yüzlerce okulun yapımı, binlerce öğretmenin aylığı hangi kaynaktan karşılanmaktadır?

Bütün bu soruların yanıtlanması, Türkiye Büyük Millet Meclisinde araştırılıp, incelenmesi gerekir. Kamuoyunda Fethullah Gülen okulları diye bilinen bu okullar, dershaneler ve yurtlarla ilgili, Anayasanın 98. ve İçtüğüzün 104 ve 105. maddelerine göre Meclis araştırması açılmasını saygıyla dileriz.?

 

Bu Meclis Araştırma Önergesi AKP´nin oylarıyla gündeme alınmadı.

Şimdi de darbe girişimi gerekçe yapılarak hukuksuzluklar yapılıyor. Örgütün üst yapısıyla uğraşılacağına, tabandaki insanlarla uğraşılıyor.

            Elbette kanlı darbenin hukuk içinde hesabı sorulacaktır.

Ancak darbe gerekçesiyle yeni mağdurlar, hukuksuzluklar yaratılmamalıdır.

Her alanda olduğu gibi eğitim alanında bir sürü hukuksuzluklar yaşanıyor. Kurunun yanında yaş da yanıyor.

Eğitim İş açıklamasına göre 15 Temmuz 2016´dan sonraki eğitimdeki durum şöyle:

 ?Darbe girişimi sonrasında ilk olarak 15 bin 200 öğretmen açığa alınmış, özel okul çalışanı 21 bin öğretmenin de lisansı iptal edilmiştir. Sonraki süreçte 28 bin 163 öğretmen 672 sayılı KHK ile FETÖ soruşturması kapsamında görevinden ihraç edilmiştir. Terör örgütünü destekleyici faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle 11 bin 301 öğretmen görevden uzaklaştırılmış, son olarak da 2 bin 400 öğretmen açığa alınmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı, lisansı iptal edilen özel okul çalışanı 21 bin öğretmeni de göz önüne aldığımızda, yaklaşık 70 bin öğretmeni meslekten çıkarmış ya da açığa almıştır.?  

            Zamanında uyarılar dinlenseydi belki ne 15 temmuz olurdu ne de sonradan yaşananlar?

FETÖ´yle hukuk içinde uğraşmaya evet, ancak kanlı darbe girişimi gerekçe gösterilerek yeni hukuksuzluklara, fırsatçılığa hayır.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00