İlhan ALPER


ARABESK


            Bir dönem az tartışılmadı arabesk?

            Hatta TRT egemenliğindeki tek kanallı televizyon zamanlarında başta Orhan Gencebay olmak üzere uzun yıllardır TRT ekranları arabeskçi sanatçılara yasaklanıp durdu.

            Yalnız teknik ve müzikal yapısı nedeniyle değil, konu ya da içerik olgusu ileri sürülerek arabeske karşı çıkıldı. Bu süreçte uzun yıllardır devam eden kargaşada bir sonuç alınabilmesi olası değildi.

            Özellikle Türk Müziği ya da Türk Sanat Müziği ile ilgilenenler başta karşı çıkmaktaydılar. Arabeskin diğer müzik dallarına da zararı olabileceğini haykırır durdular.    

            Şimdi bu doğru muydu?..

Yani yozlaştırabileceği meselesi. Bu konuda konuşacak olanlar müzikolog düzeyinde insanlardır kuşkusuz. Teknik yönden konuya hâkim olanların da kaygılarını dile getirmesi kadar doğal bir şey olamaz.

Usul ve makamlarla işleyişi sağlanan, belli başlı bazı ses düzenlerinin kontrol ve terbiyesinden geçen müzikallikte konuya duyarlı olan uzmanlara göre güfte ve beste yönünden bir yozlaştırma olacağı kesindi.

Arabesk´in kurucusu sayılan Orhan Gencebay´a göre ise konu tamamen farklı bir şeydi?. Orhan Gencebay arabeskin isim babası olmadığını söylerken yaptığı müziği bu tanımlara sığdırmanın yanlış ve yetersiz olduğunu söyleyip;  arabesk Arap etkinliği demektir; ben arabeskçi değilim demiştir.

Kuşkusuz ki, müziğin evrensellik ilkesi içerisindeki oynadığı özgünlük sonucuyla konuya yaklaştığımızda eleştirilen birçok şeyi de aşmış olacağız demektir. Burda önemli olan ezginin özgünlük aşamasında yerini bulup bulmadığıdır.

            Kaldı ki bir de, içerik olayına karşı çıkmalar vardı.  Olumsuz duygu, düşünce ya da yaşam öyküsü istenmiyordu. Olumsuzlukları anlatan güfteler bir tarafa itilmekteydi. Böyle bir sancı vardı sonuçta bir zamanlar.

            Durum böyleyken, sonunda Arabesk konusunda geniş bir kabul görme olayı yaşanmaya başladı. Radyo ve TRT organlarında arabesk konusunda ki yumuşama kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı.

            Bu gün gündemden düşen Türk Müziğini kurtaracak gibi algılatmaya çalışan yerler, odaklar sadece ve sadece bir yanılsama yaratmadan öteye giden bir şey değildir. İçerik konusu ise sanatın olması gereken demokratik zeminine hiçmi hiçuymamaktadır.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00