Cezmi DOĞANER


ANAOKULU EĞİTİMİNİN GELİŞİM ALANLARI


Anaokulu eğitiminde başlıca şu gelişim alanlarına önem verilir:

-Dil gelişimi

-Bilişsel (zihinsel) gelişim

-Sosyal-duygusal gelişim

-Duygusal ve algısal gelişim

-Bedensel geişim-Müzik ve güzel sanatlar eğitimi

-Bilişsel (zihinsel) gelişim, çocuğun yaşantıları sonucu bir nesne üzerine bilgi kazanması ya da o nesneyi öğrenmesidir. Bu alan içinde sistemli olarak kavram geilşimine önem verilip, çocuğa örneğin sınıflandırma, kıyaslama gibi çeşitli zşhinsel etkinlikler sunulur.

-Sosyal-duygusal gelişim ile kısaca çocuğun diğer arkadaşlarıyla beraber oynaması, çalışması, konuşması, onları dinlemesi vb. kastedilir. Bu alanı geliştirmek için program içinde, çocukların birlikte yapması gereken oyuncak ev, elişi, grup konuşması gibi birçok sayıda etkinlik bulunmaktadır. Çocuğun özbenliğinin geliştirmesini sağlayacaktır.

-Duygusal ve algısal gelişim, çocuğun duyu yoluyla nesnelerin özelliklerini ayırması ve duygusal uyarım sonucu nesnelerin, olayların, koşulların ve ilişkilerin bilincine varmasıdır.

-Bedense gelişim, çocuğun hareket oyunları aracılığıyla bedensel yapısının görev bakımından değişiklikler göstermesidir.

 -Müzik eğitimi ile çocuğun şarkı söylemesi ve bunun için gerekli bilgi, beceri, beğeni kazandırmak amaçlanır. Anaokulunda müzik eğitimi, basit şarkı ve tekerlemelerin dinlenmesi, öğretilmesi ve tekrarlanmasından oluşur. Çocuk çeşitli resim, kil, baskı çalışmaları ile güzel sanatları öğrenir.

Dil gelişimi

Sözlü dil gelişimi; çocuğun sözcük dağarcını geliştirmeyi ve kavram gelişimini ilerletmeyi içermektedir. Bu da çocuğa başlıca konuşma ve dinleme etkinlikleri ile kazandırılmaktadır. Örneğin çocukların kendi aralarında ya da öğretmenle konuşacakları ortamlar yaratılmaktadır.

Burada öğretmenin rolü önemlidir. Öğretmen çocukları, sürekli aralarında konuşma yapmaya özendirmelidir. Geliştirmeye çalışılan dil, standard Türkçedir. Anaokuluna başlayan çocukların bazılarının evlerinde konuştukları dil ve şive farklılıkları olabilir. Bu durumlarda çocuğa zorlamadan düzeltmeler gidilmelidir. Çocuğun ?diline? olumlu şekilde yaklaşılmalıdır. Evinde öğrenmiş olduğu ?aile dili? hiçbir zaman horlanmamalı veya yargılanmamalıdır.

Sözli dil amaçlarını şöyle sıralayabiliriz:

-Sözcük dağarcını geliştirmek;

-Kavramsal gelişimi ilerletmek;

-Geniş dil etkinlikleri ve dil ortamları sunarak çocuğa, kendi yaşam dünyasından alınma konular üzerinde anlatma, istedikleri hakkında konuşma ve diyalog kurma becerisini kazandırmak;

-Kendi yaşam dünyası ile ilgili ve düzeyine uygun bilgileri, soruları yönergeleri vb. anlayacak derecede yeterli dinleme ve anlama becerisini kazandırmak;

-Günlük konuşmalarda, ikili konuşmalarda uyulması gereken sosyal becerileri kazandırmak.

 

YAZARLAR

  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • BIST 100

    9670,53%0,26
  • DOLAR

    32,52% -0,08
  • EURO

    34,78% -0,23
  • GRAM ALTIN

    2421,67% -0,33
  • Ç. ALTIN

    3982,08% -0,92