EĞİTİMCİNİN KALEMİNDEN-Kemal Çelikkaya


ALTMIŞ BEŞ YAŞ ÜSTÜ YOLCULARI VE ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ


Değerli okurlarım, Hepimiz biliriz ki devletler gibi belediyeler de kanunlarla, yönetmeliklerle yani belirli kurallarla yönetilir. Belediyeler, toplumun huzur ve güvenliği için meclisi toplar, halkın sorunlarını tespit edip çözüm yolları arar. Belediye meclisi aldığı kararları imzalar, alınan bu kararlarla toplum yönetilir. Toplum,  düzgün yönetiliyorsa uygulama devam eder. Huzursuzluk artmışsa kanun ve yönetmelikler değiştirilir, toplumu mutlu edecek yeni kurallar getirilir.

Türkiye Cumhuriyeti, hukukun üstünlüğüne bağlı kalarak yönetilirdi. Yönetilirdi diyorum; çünkü yakın zamanda bu anlayış yerle bir edildi. Devletimiz, sivil toplum kuruluşları, demokratik kuruluşlar  hukukun üstünlüğüne uyarak yaşamaya çalışırlardı. Yaşadığımız şu son on yılda hukukun üstünlüğü örselendi desek yeridir.

Yerel yöneticilerimizin aldıkları meclis kararları ile halkın birçok sorununu çözmeye çalıştıkları gibi ulaşım sorunu konusunda da alınan bir karar, yaşlıların ücretsiz taşınmasıdır. Yaşlılarımız adına olumlu bir karardır.  Yaşlılarımız için alınan bu kararlar, halk otobüsü şoförleriyle konuşularak alınmakta olduğunu biliyoruz. Belirli kurallarla ortak alınan bu kararlarda, tüm taraflar kendini sorumlu hissetmelidir.  Lakin, uygulama hiç de öyle değil. Uygulamada yaşlı bir yolcu, hiç tanımadığı evladı yaşındaki bir şoförün hakaretine maruz  kalabiliyor. Bunu niye mi söylüyorum, şahit olduğum için gelin size hikayeyi anlatayım, ne dersiniz?

Durağın birinde benimle beraber bekleyen engelli bir vatandaşla otobüs bekliyoruz. Halk otobüsü geldi, durması için işaret verdik; fakat yanımızdan hızla geçti. Biz orada kaldık. Yanımızda başka yolcular olsa dururdu diye düşündüm. Sadece ikimizin olması, durmaması için bir fırsattı. İnsanlarımız ne zaman fırsatçı oldular? Neyse. ? Otobüsün arkasından el kol hareketiyle birlikte yuuuh!? dedim. Yanımdaki arkadaş da seni Allah´a havale ediyorum, dedi ve sonra birbirimize baktık.

Bazen de yaşlılarımız, şoförlere ? Bu benim yasal hakkım, git derdini belediyeye anlat, ? diyerek kendilerini bu tür durumlarda savunmak zorunda kalıyorlar. Tartışmaları hiç hoş olmuyor. Tartışmanın sonucunda, katkı sunayım diyen yaşlılar çıkarıp bir lira veriyor. Parasının tamamını veren de var, plaka numarasını alıp belediyeyi şikâyet eden de var. Sakin bir yolculuk yapabilmek için değerli sorumlular, şoförler diyor ki ? Devlet, yaşlı yolcular için bize az ödenek ayırıyor. Ayrılan bu ödeneği zamanında alamıyoruz, ödeneği talep ettiğimizde de bize ceza kesiyorlar. ? Tabii ki şoförlerin de talepleri dikkate alınmalıdır. Yaşlı yolcularla şoförleri karşı karşıya getirmemek gerekir. Ulusal medyada hatırlanacağı gibi halk otobüsü şoförü, bir şehit anasına ? Bana ne senin şehidinden, ? diyerek ülkemizde infial yarattı. O şoförün görevden alındığını öğrendik. Böyle olayların yaşanması son derece üzücüdür.

Geçen yıl  Fevzipaşa Mahallesi´ne halk otobüsüyle gittim. Aracın içindeki ortam müsait olunca şoföre dedim ki ? Yaşlılarla muhatap olacağınıza neden bu sorunu yetkililerle çözmüyorsunuz? ?  şoförün verdiği cevap insanı anlamaktan çok uzaktı , ? Günde elli kişiyi bedavaya taşıdığımız oluyor. Yaşlı babam bile binse gıcık alıyorum. Adil bir paylaşım olsa biz de kurtulsak, ? dedi. Son cümlesi ?adil bir paylaşım olsa.? Bu cümle sorunu anlamaya yönelikti ama yaşlılara bakışı beni rahatsız etti.

Benim düşüncem ücretin eşit olarak ?yolcu,devlet ya da belediye,otobüs işletmesi?  tarafından pay edilmesi. Bu şekilde olursa huzursuzluğun giderilebileceği kanaatindeyim. Bu düşüncemin de taraflarca da kabul göreceğini düşünüyorum.

Sevgili araç sahipleri ve değerli kurum yöneticileri,  bu rahatsız edici durumun tatlıya bağlanarak huzursuzluğun giderilmesi  ve huzurlu bir ortamın yaratılmasını yaşlılarımız adına rica ediyorum. Sevgiler, saygılar. Hoşça yolculuklar? 

                                                                                              Kemal ÇELİKKAYA

 

   

   

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00