Zeynep Kural-İNCE DOKUNUŞLAR


ALLAH TEKRARINI NASİP ETSİN

Çocukken bayramlarda el öptükten sonra, el öpenlerin çok olsun, çok bayramlar göresin, denirdi.


Kaç bayramlar yaşandı birlikte, saymadım. Ama kaybettiklerimizle eksilerek büyüdük, bu eksilmenin, yaşama ne anlamlar kattığını fark ettik.

Geriye kalan, sadece güzel anılardı, onlarla avunduk.

Bir türkü, bir fotoğraf, bir ses, bir renk, bir koku, bir hayalle beliren ne varsa, onlara tutunduk.

Bazen bir çınar ağacının altında, ya da bir çam fidanının dibinde yatan geçmişlerimize sarılamadan, bazen de sevdiklerimizle kucaklaşarak kutladık.

Gidenlerin yerlerinin boş kaldığı, masalardaki sandalyelerin dolmadığı, tabakların azaldığı, kalanlarınsa gönüllerimizi şenlendirdiği çok bayramlar gördük, el öpenlerimiz de çok oldu.

Kaç kış, kaç yaz, kaç bayram geçireceğimizden habersiz, günleri birbirine ekledik.

Ve Allah tekrarını görmeyi nasip etsin, gibi cümleler kuran yaşlara geldik.

Öyle ya, her birimizin, yaşadıklarımızdan çıkardığı bir şey vardı. Hayattı bu, bazen tekrarını birlikte görmek nasip olmayabiliyordu.

Sevdiklerimizle beraber karşıladığımız her günü, biraz bayram sevinciyle yaşamayı öğrendik.

Hani, türküde, tükenip gidiyor ömür dediğin, diyor ve bir insan ömrünü neye vermeli, diye soruyor ya, en kolay harcanan şeydir ömür, yolun sonu çok çabuk geliyor.

Geriye dönüp bakıldığında, içinin neyle doldurulduğu önem kazanıyor. Bir kuş gibi elden avuçtan kayıp giderken, kimisi ne yazık ki bunu çok geç anlıyor.

Zamanı geçip gitmez sanıyor, mutluluğu ise geçici heveslerde arıyor. Oysa ne yıllar yerinde sayıyor ne de mutluluk kendi başına bir anlam taşıyor.

Sadece anlardan ibaret değildir çünkü yaşam, arkasını önünü, geçmişini geleceğini birbirine bağlıyor.

Unutmayın, aynı zamanda sevgi, vefa, aile, dostluk, doğruluk, iyilik, sorumluluk, onur, erdem gibi değerlerle yoğrulduğunda anlamlı hale geliyor, kıymetleniyor.

Yani insan, ömrünü neye verdiyse, günün birinde onla karşılaşıyor.

O halde, sağlıkla nefes aldığınız her güne, bir bayram sabahına uyanıyormuş gibi kalkın. Bütün bir yaşamı, gökyüzünü yüreğinize sığdırın. O yürekte sevgiyi yeşertin. Sevdiklerinize sarılın. Kıymet bilin. Affedenlerden, hoş görenlerden olun.

Kırgın gönülleri okşayın, çocuk bakışlara neşe katın. Çalacağınız kapıları, dokunacağınız elleri çoğaltın. Umut olun, ümit verin.

Yüzünüzü güldüren anılar biriktirin. Gönül birliği, ruh birliği, ortak duygular öyle bir anlam yükler ki gerçekleşmesini dilediklerinize, el ele verin, güçlenin.

Allah tekrarını nasip etsin, çok bayramlar yaşayın.

YAZARLAR

  • Çarşamba 35.2 ° / 19.1 ° Güneşli
  • Perşembe 35.8 ° / 20.3 ° false
  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • BIST 100

    9698,89%0,56
  • DOLAR

    32,55% 0,03
  • EURO

    34,84% -0,06
  • GRAM ALTIN

    2431,37% 0,07
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00