Ahmet DUMAN


Alkışlayıcılar?


                                                                                                                    

TV´lerin gündüz programlarında, birkaç tane, konuları ve konukları canlı olan programlar var; bunlara TV sözlüğünde reality-show deniliyor. Birkaç yıl öncesine kadar ?evlendirme programı? adı altında yayın yapıyorlar bekâr erkek ve kadınlara eş adayları bulup tanıştırıyor sonra evlendiriyorlardı. Nasıl olduysa bazı muhafazakâr ve mütedeyyin çevrelerin eleştirilerine hedef oldukları için, örf adet ve geleneklerimize uymadıkları gerekçesiyle yasaklandılar.  Şimdilerde içerik ve biçim değiştirerek yayınlarını sürdürenleri var. O programlarda benim en çok dikkatimi çeken, programa katılan seyircilerdi.  Seyircilerin çoğunluğu, arada erkekler de olsa, kadındı. Bunlar herhalde kanalın özel davetiyle filan geliyor sanırdım sonra anladım ki iş öyle değil! Bunlar belli bir organizasyona bağlı düzenli olarak kanala getirilip işleri bitince de yerlerine götürülen ?profesyonel seyirciler??  İşleride; kendilerine işaret edildiği anda alkışla veya sesli olarak tezahürat yapmak? Sürekli izlediğinizde ayırt edebiliyorsunuz?

İzleyicisi olduğumuz reality-showlardan biri de Tayyip Beyin şovları. Biçim olarak diğerlerinin aynı: Kameralar sürekli olarak sunucunun üstünde. İçerik olarak biraz ayrı: ne de olsa siyasi! Evlendirme veya kayıpları bulma programının sunucuları siyasi konulara arada sırada şöyle bir değinebilseler de Tayyip Beyin programlarında sadece siyaset var?

Bu programların Tayyip Beyin programlarıyla birebir örtüştüğü bölüm seyirciler bölümü. Örtüşüyor demek belki biraz aşırı olabilir, benzeşiyor daha doğru bir kelime! Hele bazı bölümleri tümüyle benzeşiyor. Ama heyecan faktöründe Tayyip Beyin açık ara önde olduğu söylenebilir; Tayyip Bey´in seyirci veya dinleyicilerinin çoğunluğu çok heyecanlılar her an ağlayabilecek durumda alesta bekliyorlar, hatta bazıları gerekmese bile Reis´i görür görmez ağlamaya başlıyor. Kameralar özellikle bu muhabbet ve sevgi akışını kayıt etmekte ve yayınlamaktadırlar? Bilindiği üzere bu programlar çoğunlukla Cumhurbaşkanlığının resmi konutunda büyük salonlarda yapılıyor. Konukların birçoğu tanıdık kimseler Türkiye´nin tanınmış iş, bilim ve sanat insanları, yakın çekimlerde görünüyorlar.

Bu günlerde Cumhurbaşkanı, AKP Genel Başkan sıfatıyla katıldığı bir toplantıda İsmet Paşanın bir fotoğrafını sallayarak ?işte bakın elinde ABD bayrağı var. Bunlar Amerikancı? dedi. Alkış aldı. CHP den başka kimse ?yahu yapmayın bu iş yanlış? demedi.

Tayyip Bey´in dinleyicileri arasında çok başarılı iş insanları var, Dünya´nın ve Türkiye´nin en iyi okullarında okumuş birkaç yabancı dil konuşabilenleri var. Bazıları denizaşırı ülkelerde işler yapıyorlar.Türkiye´nin ve Dünya´nın yakın tarihini çok iyi biliyorlar. İsmet İnönü´nün salladığı bayrakları hepsi çok iyi bilir? Tayyip Bey´in salladığı bayrakları da. Doğudan batıya kuzeyden güneye sallamadığı bayrak kalmadı, Örneğin; Abdullah Bey´le birlikte salladıkları Ermenistan bayrağından başlayabiliriz, sık sık veya  konjoktüre göre İran bayrağı, Irak´ın kuzeyindeki aşiretin bayrağı, Esad,  Esed olmadan önce Suriye Bayrağı, yine Abdullah Bey´le birlikte sallamaktan zevk aldıkları Suudi bayrağı ve niceleri?

İsmet Paşa, ABD bayrağı sallamış! Vay canına! İşte tam bu pozda dinlediler hepsi ve alkışladılar? Bazıları övdüler bile: ?yahu adam neler buluyor.? Oysa, hepsi biliyorlardı bu milletin yüzyıllar süren makus talihini yenmenin, Nazi çizmesi altında paspas gibi olmanın ne demek olduğunu? Ama alkışladılar. bazıları neredeyse sevincinden kalkıp Reisin boynuna sarılıp öpecek kadar coşkuluydu.

1950 seçimlerinde, CHP´nin sloganı ?Türk Anası Sana Gözyaşı Döktürmedik!? idi. Kısaca İsmet Paşayı özetleyen bir slogandı.

Dün yanlışı alkışla bu gün yanlışın yanlış olduğu söylenince alkışla?

Bu bir evlendirme ya da kayıpları arama programı değil ki?

Evlendirme veya kayıpları arama programında seyircilere haksızlık etmeyeyim: Onlar arada bir mikrofonu alıp sunucuya veya katılımcıya bir çift laf edebiliyorlar?

Berikilerin düşünme şansları bile yok?

 

 

 

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00