Ata Alp And


ALİ TEKİNTÜRE´NİN ARDINDAN


Ali Tekintüre arabesk müzik dünyasının  tanınmış bir şarkı sözü yazarıydı. Genç yaşta Adıyaman´dan gelip İstanbul´a yerleşmişti.  Arabesk müziğin rağbet gördüğü yetmişli, seksenli yıllarda tanınmış şarkılara yazdığı sözlerle tanınmıştı. Melek Sayın´ın sesinden müzik hafızamızda kalan ?Tanrım Beni Baştan Yarat? adlı şarkı sözü tanınan ilk eseriydi. Eser olmuştu; kendini kabul ettirmişti; adeta arabesk müziğin klasikleri arasına gelip yerleşmişti. Ama sanatta süreklilik çok önemliydi? ?Sürünüyorum?, ?Kırılsın Ellerim?, ?Duyar mısın Feryadımı??, ?Ağlıyorsam Yaşıyorum?, ?Ne Fayda?, ?Anadan Ayrı?, ?Köşe Kapmaca?, ?Düşünürken? ve, ?Senden Vazgeçmem?  adlı yazdığı sözler bunu sağladı.  

Milyonlara ulaşmıştı, arabesk mimarlığıyla şarkılara can veren Ali Tekintüre? ?Birisi?, ?Kaderi Ben mi Yarattım?(Bir Ümit Ver), ?Evlat?, ?Aldana Aldana?, ?Beklemek İbadet Kalmak Zulümdür? ve ?Gitme Yârim? gibi şarkılarla sürdü Tekintüre´nin müzik  fırtınası? ?Gitme? seslendi ardından, burdayım dedi müzikseverlere?. Bu, bir anlamda da önemlilik yansıtan bir gizil simge de taşıyordu ki; Ali Tekintüre´nin sanatının tesadüflere bağlı olmadığını adeta kanıtlarcasına. Artık onu yurt dışına kadar herkes tanıyordu. ..

Sade, sıradan ve samimi yaşamında bir  müzik starı olarak arabeske yön verenler arasındaydı? ?Her Saat Başında?, ?Tiryaki?, ?Acı Gerçekler?, ?Hepsi Geçer?, ?Elimde Fotoğrafın?, ?Kahrolayım?, ?Ümitlerim Bitince Gel?, ?Gurbet Yolu?, ?Akşamcı?, ?Güldür Yüzümü?, ?Tövbe Ettim?,  ?Aklı Yok? ve ?Bir Kadın Tanıdım? adlı gibi diğer tanınan şarkılarla onun müzik dünyasında estirmeye çalıştığı sanat rüzgârı, dillere düşüşüyle bir arabesk fırtınasına dönüşmüştü.

Ünlü şarkı sözleriyle yerini sağlamlaştıran bir müzik yıldızı olarak çalışmasını sürdüren Ali Tekintüre´nin şarkı sözlerinden bestelenen şarkıları Zeki Müren, Orhan Gencebay, Bülent Ersoy, Adnan Şenses, Kamuran Akkor,  Gönül Akkor, Huri Sapan, Kibariye, Gülben Ergen, Bergen, Müslüm Gürses, , Ferdi Tayfur, Muazzez Ersoy, Emrah, Mahsun Kırmızıgül, Özcan Deniz, Neşe Karaböcek, İbrahim Tatlıses, Cengiz Kurtoğlu, Ebru Gündeş, Sibel Can ve Mine Koşan gibi sanatçılar da seslendirmeyi sürdürüyorlardı. Bunlar arasında,?Dilek taşı?yla tanınan Gülden Karaböcek´in ayrı bir yeri vardı.?Seni Yakacaklar?,  ?Canım Dediklerim?, ?Benim İçin Üzülme?, ?Kadehi Şişeyi Kırarım? ve ?Gidecek Bir Gün? adlı şarkılar İbrahim Tatlıses´in 2-3 milyonluk kaset satışlarında yer alıyordu.  Yavuz Taner bestesi olan ?Gitme? adlı şarkı sözü ise yılın en sevilen (1987)  eserlerinden biri olmuştu.

Yaklaşık 1500 eseri kaset ve CD`ler de seslendirilen; 400 eseri sinema filminde yer alan; 30 eserinin adı sinema filmlerinde kullanılan, bir tanesi long play olmak üzere 11 şiir albümü bulunan rahmetli Ali Tekintüre´yi saygı ve sevgiyle anıyoruz.  
Ali Ata Alp

YAZARLAR

  • Cumartesi 24.8 ° / 13.8 ° false
  • Pazar 25.4 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 25.6 ° / 13 ° Güneşli
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,35
  • EURO

    34,75% 0,10
  • GRAM ALTIN

    2507,64% 0,95
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22