İlhan ALPER


ALİ ÖZGENTÜRK´ÜN SİNEMASI


            Ali Özgentürk, Adana´nın Türk sinemasına armağan ettiği önemli değerlerden biri. Kendi sinemasının temelini oluşturabilmek için, belirlediği çizgide ivme kazanmış değerli bir yetenek.

            Ali Özgentürk şiir, öykü yazmış mı bilmiyorum ama yazmış olabileceğini de düşünüyorum.  Böyle bir his var nedense içimizde. Gençliğinde, biraz da aşk meşk halleriyle bir şeyler yazabileceğini tahmin edebiliyoruz. 

Tabii ki bu sanımızı güçlendiren olasılık Ali Özgentürk´ün gazetecilik yapması, senaryolar yazması. Sonra belli işte!.. Adana Erkek Lisesi´nde okumuş olması. Erkek Lisesi´nde okuyanlar Aziz Nesin´in her üç kişiden beşi şair olayını doğruluyor nerdeyse. Hem eskilerden bir ağabeyimiz de demişti ya,  Erkek Liselilerden şiir yazmayan yok gibi bir şey.  Olanağım olsa o Erkek Liselilerden ne kadar şiir yazan varsa bir seçki halinde bir araya getirmek isterim.

Her ne kadar da Kararsız Kasım örneğinin yaşama geçirilmesi gibi bir şeyse heveskârlıkta aşk gibi şiir de;  içerisinde damarını bulan vurgular var diye düşünürüm.

Ve her neyse?

Bu oyuncakçı dükkânındaki portrelerden biri olan Karasız Kasım´lığa daha örtüşmeli zamanlamalarda değinmek isterim ki derinleşsin ve ?heyyeee? muhabbetlerinde yerini bulsun.  

Şimdilik hemen başa sarıyoruz?

Ali Özgentürk diyorduk değil mi? Bizim karşı mahalleden, dikkat edin yaka falan demedim o her ne kadar ?ölebilirim? dese de?

Ali Özgentürk´ün Adana´da daha çok yeri olmalı.

Daha hızlı yukarı çekilmeli.

Daha, daha, daha?

Onun bu şehrin çocuğu olduğunu, bizimle olduğunu duyumsayabilmeliyiz.

Yani bazı şeylerin hakkını vermeliyiz. Yoksa bu haksızlık içimizden sürgün eder bizi. Ala Bey gibi ?artık rahatlıkla ölebilirim de? diyemeyiz. 

Sahip çıkmalıyız sonuçta hemşerilerimize.

Bizlerin teşekkür etmesinin tek yolu onların unutulmamasını sağlamaktır.

Böyle olduğumuz sürece, bereketli topraklar zaman zaman nadasa bırakılsa da vakti saati geldiğinde değerlerimiz ortaya çıkar. 

Bu mahcubiyeti lütfen devretmeyelim oldu mu?

Gidermenin, yok etmenin yolunu bulmalıyız.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8828,70%-0,62
  • DOLAR

    32,29% 0,55
  • EURO

    35,19% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2238,56% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3895,90% 0,00