İlhan ALPER


ALİ LİMONCU VE ?ÇUKUROVA´DAN SESLER?


            ?Çukurova´dan Sesler? bir topluluk adı. Yaklaşık bir 60 yılönce Adanalı bağlama ustası Ali Limoncu tarafından Gazipaşa ilkokulu´nda amatörce kurulmuş ama porfesyonel topluluklara da taş çıkartan bir topluluk hâline gelmiş.

Öyle ki?

Bu amatörce kurulan toplulukta Kazım Karaörs gibi ustaların yanı sıra Can Etili, Seyhan Tütün, Mürüvvet Kekilli, İsmail Polat, Ayten Mağaracı, Mahmut Özçiftçi, Mustafa Canan, Canan Özışık, Süheyla? Zihni Yalçın, Aydın Cangürger, Ali Paköz, gibi, bazılarının müziğin tepe noktasına geldiği sanatçılar yetişmiş.

Aynı keza radyo döneminde daha da güçlenerek önemli yeteneklerle zenginleşen Halit Araboğlu, Müslüm Gürses, İzzet Altınmeşe, Şaban Gen, Necla Babacan Gen, Abdurrahman Yağdıran, Fahri Işık, Burhan Bilgin ve Devran Baba gibi nice sanatçılarla güçlenen, ?Çukurova´dan Sesler? korosu Muzaffer Sarısözen yönetimindeki ?Yurttan Sesler?le yarışan  bir topluluk olmaktan öte abartı olmasın ama dünya çapında bir halk müziği topluluğu hâline gelmiştir.

İşte Ali Limoncu usta böylesine geniş bir çerçeveye çizmiştir müzik ufkunu?

Yazmasının, bestelemesinin, seslendirmesinin yanı sıra kurduğu ?Çukurova´dan Sesler? topluluğuyla birçoğu ses sanatçısı ve bestekâr olarak şöhret olan sayısız sanatçıların yetişmesinin temelini  atmıştır.

Bunun ötesinde?

Adana Çay Bahçelerinde sahnede, ?Kızım seni Ali´ye vereyim mi??türküsünü birlikte okuduğu Neşe Karaböcek´e bant yapmış. Aşık Veysel, Muzaffer Sarısözen, Ali Ekber Çiçek ve Neşet Ertaş ile saz muhabbetleri olmuş. Âşık Veysel, saz evine gelmiş. İzzet Altınmeşe, Halit Araboğlu, Yıldız Ayhan, Ahmet Gazi Ayhan ve Müslüm Gürses gibi ses sanatçıları türkülerini okumuş. ?Bana Kara Diyen diber? ve ?Halimoğlan? gibi eserler yüzlerce şiir ve bestelerinin doruk noktasını oluşturmuş.

Adana´da öyle sanatçılar var ki ulusal anlamda henüz yeterince görülememişler. Tamam, uzun yıllardan beri başta Yeni Adana´da bilinçli bir derinlikle işleniyor ama ulusal televizyonlar bu yerli mallarına henüz ve ne yazık ki çok uzak.

Aranızdan ayrılırken, son olarak değinmek istediğim bir şey varsa ustamız konusundaki güzel dileklerimizdir?

Yıllardır evinde tedavi görüldüğü söylenen Saygıdeğer Ali Limoncu ustaya uzaklardan selamımı gönderirken sağlıklı günler, şifalar diliyorum. Dilerim yine sazı elinde olan bir Ali Limoncu usta olur.

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00