İlhan ALPER


ALİ LİMONCU OLMAK


Yassıveren

            Ali Limoncu gibi sanatçılar hakkında söz söyleyebilmek bize düşer mi?... Ya da eskilerin deyimiyle ne haddimize efendim? Neden ne haddinize derseniz eğer halk şairi, bestekâr, derlemezi, saz ustası gibi çok yönlü özgün sanatsal değerler taşıyan önemli bir

yetenek Ali Limoncu. Aldığımız bilgilere göre de bu değerli yetenek olan sevgili Limoni Ali Baba ağır bir şekilde hastaymış. Kendisine selam ve sevgilerimizi gönderiyor, esenlikler diliyoruz? 

            Yıl 2016? Şimdi çok uzaklardan bakmamız lazım tabii ki ona ama en yakından anımsamamız? Onunla 80´li yıllardan beri tanıştığımızı ama daha öncesinden ise oğlu Halim Bey için askerde yazıp kaleme aldığını bildiğimiz o pek tanınan ?Mektup yazdım köşeli? yani nakaratıyla tanınan haliyle ?Halim oğlan? ile gerçek bir Çukurova türkücüsü olan rahmetli Halit Araboğlu´nun sesiyle kulaklarımızda kalan, Karacaoğlan´dan bestelediği ?Bana kara diyen dilber? adlı türküsü akıllardadır hâlâ.

            Dahası Ali Baba sazlı bir halk şairi. Sahnelerde de uzun yıllar yer almış. Bir dönemin topluluk fırtınası ?Çukurova´dan Sesler?i Adana Radyosu kurulmadan kurmuş, sonradan radyoda yönetmiş. Ses ve saz olarak sayısız öğrenciler yetiştirerek müziğe hizmetlerini sürdürmüş?      

Peki nasıl müziğe başlamış?..Bana gelen notlardan da yararlanarak bir bakalım? Dört-beş yaşlarında süpürge çalarak saza başlamış. Kendi kendine bağlama öğrenmiş. Askerlik öncesi 16 yaşlarında iken Tilki-Milki, Efe Mehmet, İboşların Ali ağa, Urfalı Babi Yılmaz ve birkaç dede ile birlikte saz çalıp söylemişler. 1948/1952 yılları arasındaki askerlik döneminde şiir, saz, beste denemeleri yapmış. Askerlik dönüşü de devam etmiş bunlara. ?Çukurova´dan Sesler´i? kurnuş. Kazım Karaörs ve Selahattin Sarıkaya birlikte çalışmaları yapmış. Okuldaki Mürüvvet Kekilli´yi radyoyu kazandırmış.  Adana Çay Bahçelerinde sahnede, ?Kızım seni Ali´ye vereyim mi??türküsünü birlikte okuduğu Neşe Karaböcek´e bant yapmış. Yazdığı şiir ve deyişlerde Limoni Ali Baba mahlasını kullanmış. 500 kadar şiir yazmış.Bunlardan bazılarını bestelemiş. Dokuz telli sazı var.Arka kapağı yuvarlak; açıp kapayınca tiz-pes ses veriyor.Özay Gönlüm, Ali Limoncu´nun yaptığı sazdan etkilenerek sazını yapmış. Aşık Veysel, Muzaffer Sarısözen, Ali Ekber Çiçek ve Neşet Ertaş ile saz muhabbetleri olmuş. Âşık Veysel, saz evine gelmiş. İzzet Altınmeşe, Halit Araboğlu, Yıldız Ayhan, Ahmet Gazi Ayhan ve Müslüm Gürses gibi ses sanatçıları türkülerini okumuş. ?Halimoğlan? ile başlayan (1962) besteleri yüzü aşmış. ?Bana Kara Diyen Dilber? ile devam eden besteleri ?Bahçelerde Gezersin.?, ?Dağlar Başında Durdum,Kınalı Keklik Vurdum.?, ?Adana´ya Gidek Gidek Kalk Gidek.? İle devam etmiş. Son olarak da Adanalı Cemali´den bestelediği bir şiiri televizyon belgeselinden izleyeli bir15 yıl kadar oldu.

HAYATIN SIRRI

Yaşadım yıllarca ben bu dünyada.

Yolum yokuş oldu, gücüm yetmedi.

Deli çaylar gibi aktım deryada.

Hayatın sırrına aklım ermedi.

***

Kimi çalar, çırpar; kimi temelden.

Kimi yakar, yıkar; kimi dümenden.

Kimi dalavere, kimi dönenden.

Bir Adem kulunu gözüm görmedi.

***

Cemâli´m bulunmaz doğrunun izi.

Kıymete alınmaz merdin bir sözü.

Bu dünyada gülmez garibin yüzü.

Yalanı, dolanı gönül sevmedi.

Adanalı  Cemâli

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00