Vahit ŞAHİN


ALADAĞ YANGINI


Geçen yıl 29 Kasım 2016 tarihinde tüm insanları derinden acılara sürükleyen Aladağ ilçemizde çıkan özel yurt yangınında 11´i öğrenci bir öğretmen olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirmiş ve 22 öğrenci yaralanmıştı. Olaydan sonra 13 kişi gözaltına alındı, 7´si tutuklandı, mahkemesi Kozan´da sürüyor.

Yangın sonrası herkes birbirini suçladı. İtfaiye aracını yeterli olmadığını söyleyenler, sepetli itfaiye aracının bulunmamasını söyleyenler, yangına bahçe sulama hortumu ile müdahale edenler, siyasiler, siyasi olmayanlar, barolar, diğer STK´lar Aladağ´a gittiler, iddialar havada uçuştu. Ortalık toz duman, göz gözü görmez oldu.

Bu hengame içerisinde TBMM olaya müdahil oldu ve AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, CHP Grubu adına Grup Başkanvekili İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP Grubu adına Grup Başkanvekili Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve MHP Grubu adına Grup Başkanvekili Manisa Milletvekili Erkan Akçay önergesi ile TBMM´de ?Adana´nın Aladağ İlçesinde Kız Öğrenci Yurdunda Meydana Gelen Elim Yangın Vakasının Araştırılması ve Benzer Acıların Bir Kez Daha Yaşanmaması ve Kamusal Eğitim ve Barınma Haklarının Tüm Öğrencilerimiz İçin Güvence Altına Alınıp Yaygınlaştırılması İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu? kuruldu.

Komisyon 4 aylık çalışması sonunda raporunu tamamlayarak, TBMM Başkanı´na büyük bir zevk içerisinde ve fotoğraf makinelerine gülümseyerek poz verip, teslim ettiler.

Raporla ilgili Komisyon Başkanı Adana Milletvekili Fatmagül Demet Sarı Hanımefendi´nin yaptığı basın açıklaması da yine gazetemizde haber olarak yer aldı.

Ancak bu rapora itiraz vardı tabi. CHP yine ?her zamanki gibi? muhalefet şerhini koydu. 15 sayfadan oluşan bu şerh, CHP´nin resmi internet sitesinde yayınlandı. Alıp, inceledik ve gazetemizde ve gazetemizin internet sitesinde haber olarak geniş şekilde yer aldı.

Araştırma Komisyonun raporuna ulaşmak istedik. TBMM´nin internet sitesinde göremedik. Henüz yayınlanmamış.

Fakat, CHP´nin bu konudaki iddiaları yutulur cinsten değil. CHP diyor ki, ?Aladağ Meselesinin Üstü Apar Topar Örtülmüştür.?

CHP Heyeti,  ?Aladağ Yangını konusunda toplanan komisyonunun kurulma amacı suçluların yargılanması ve gerekli önlemlerin alınarak bir daha Aladağ benzeri korkunç bir olayın yaşanmaması iken, komisyonun fiili işleyişi sonucu bu amaçlara dair somut katkı yapılamamıştır? iddiasında.

?BİRİLERİ KORUNDU, GÖZ YUMULDU?

CHP şerhinde , ?Aladağ´daki yangında da dikkatle denetlendiği iddia edilen yurdun zemininin yanıcı bir madde ile kaplı olması kabul edilebilir gibi değildir ki komisyon başkanı AKP Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, Aladağ´da yapılan incelemede yerdeki halıları görüp, ?Şunları tutup fırlatasım var? diyerek durumun korkunçluğunu hissetmiştir. Bu hissiyata rağmen birilerinin korunmasına göz yumulması bizi derin bir vahamete sürüklemiştir. 11 Mayıs günü, olaydan 6 ay sonra yerinde inceleme yapan komisyon üyeleri derneğin erkek öğrenci yurdunda da aynı ihmaller ve denetimsizliğin söz konusu olduğunu görmüştür? ifadelerine yer verildi.

?KOMİSYONA GELEN KURUMLAR KENDİ REKLAMINI YAPTI?

 ?Komisyona katkı sunmak için farklı kurumlardan gelen uzmanlar, tabir yerinde ise yalnızca kendi kurumlarının reklamını yaparak komisyondan ayrılmışlardır? denilen şerhte, ?Konunun asıl müdahilleri ise komisyona dâhil bile edilmemiş bu sayede meselenin üstü apar topar örtülmüştür. Komisyonumuzun çalışmaları sırasında bakanlıklara bağlı kurumların yapmış oldukları sunumlarda ?Her kurum her işi mükemmel yapıyor? gibi bir yaklaşım sergilenmiş, ancak Aladağ yangınında 11 öğrencimizin ve bir belletmenin hayatını kaybetmesine neden olay ile ilgili hiçbir kurum sorumluluk almamıştır? denildi.

CHP, daha önce Karaman´da yaşanan benzer yurt yangını gibi bundan sonra da diğer özel yurtlarda da yaşanmaması için yaptıkları çabalarından bir netice alamadıkları gibi ?birilerinin korunduğunu? ileri sürmüşler ve bu olayın apar topar üstünün örtülmeye çalışıldığına dikkat çekmişlerdir.

Şimdi iktidar kanadı diyecektir ki ?CHP bildiğiniz CHP. Her şeye muhalifler. Buna da muhalif oldular. Muhalefet etmek için muhalefet ediyorlar.?

Bu görüşe katılmıyoruz tabi ki. Bozuk saat bile günde 2 kez doğruyu gösterir.

Şeffaf olmak lazım. CHP bu olayda şeffaflığını göstermiştir.

Biz de bu konudaki gelişmelerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00