Ata Alp And


aktüalite ve edebiyat - KİTAP VE SANAT


            Kitap fuarlarının kurulması ve çeşitli kentlere yayılan bir kurumsallaşma içerisinde olmasının özellikle Türkiye sanat ve kültürü açısından yararlı bir kazanım olduğu söylenebilir. 

            Neden özellikle bizim için yararlı olduğu vurgusuna gelince sağır sultanlar bile duydu ve biliyor artık bizim okur oranımızın; günlük gazete tirajımızın, yılda basılan, okunan kitap sayısının gelişmiş ülkelerle oranının uçurum farklılıklarını?

Zaman zaman okuyoruz, bilgileniyoruz. Milyonlarca satan günlük gazetelerin paranın rengine göre değişmeyen çizgisinin ve salt habercilik, basın ilkesinin değişmeyen bir koşul olduğunun.

Dergilerde de bu durum farklı değil?

Onlar da kalmış gerisin geriye, çağın bilişim ve iletişim rüzgârı birçok şeyi olduğu gibi onu da etkilemiş. Varlık´la Yeditepe´yle, Hisar´la, Akbaba´yla, Yankı´yla  esen fırtınalar Gırgır, Fırt, vb. dergilerin esintisine dönüşüp, bu günlere gelmiş. 

Kitaplar derseniz?

Şimdi araştırmalara dalıp da yığınla rakam da ortaya koymayalım. Kitap dostluklarının genelleşmesine bakalım, bizim dışımızda ve kendi yerimizi arayalım biraz, o zaman sonuca yaklaşırız?

Tabii bir zorlama da var, yok değil?

Paraya endeksli bu zorlama evrensel arayışı bile gerektirebilir?

Çin´den, Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen çocuk kitaplarına kadar, şair olmayan ama konuşma şiiri yazan isim sahibi yazarların şiir de aldatıcılığa yönelmeleri, salt pedagogların gölgesinde sanattan uzak gelişen kitapların piyasayı allak bullak etmesi bazı yayınevlerinin yüz karası olsa gerek.

Olayları salt ticari boyut etrafında döndürmek çok yanlış bir şey elbette. Yazarların kitabına yerine göre pedagog gölgesi düşmeli elbette. Bu kitabı güçlendirir, doğru yöne iter, yarar sağlar ama yayınevlerinin ticari bir buluşu gibi algılanan yazar olmayan pedagogların eline kalem verirseniz o zaman da sanatsal yönü olmayan bir öğreticilikle başka bir hata ve yanılgıya neden olmuş olursunuz.

O nedenle? Hep bana, hep bana diyen yayınevlerinin bu işi düzeltebileceği olası değil. Hatta bırakın düzeltmeyi, bu yönde yeni bir kapı bulsalar ticari boyutu o yana doğru sürüklemekten sakınmayacaklardır. Çoğunun umurlarında değildir çünkü piyasaya nitelikli, yararlı, özgün yayınlar sunmak. Varsa yoksa ticaridir? Basıp, basıp giderler bu yönde

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00