Ata Alp And


aktüalite ve edebiyat - KİTAP NE DEĞİLDİR?


                                                                                           Ata Alp Ant

            Önce, ilerde belki sırası geldiğinde de açmak üzere şunu söylemek isterim? Yaşamam veda eden ve işin havasına kapılan bir kadın dernek başkanı, yapılan bir şiir etkinliğinde:?Ben şairlere kitap çıkaracağım, ben?, benn?? diye sürdürdüğü, o zaman kendi kendime içimden de gizliden gizliye ironistce gülümsemelerimi tutamadığım fasa fiso laflar gelir aklıma. Sonra, çıkardı mı?... Yok? Aklı başında olanın isteyebileceği de bir şey değildi bu, kitaba mendil serme gibi saçma olan bir şeydi bu?

            Her neyse, kitap konusundan uzaklaşmayalım?

            Tıpkı şair, âşık ya da ozan vb. çok yönlü tanımlara kapı açıldığında olduğu gibi, kitap konusunda da bir tanımda bulunmak istediğimizde ne olduğu değil de, en olmadığı üzerinde gittiğimizde de derdimizi anlatabiliriz?

              Yani, ille de kitap şudur, budur diye yazmaya, anlatmaya çalışmaya hiç de gereksinim duymadan, olumsuzlukları sıraladıkça, geride kalan olumlu olanlar tanımımızı dolaylı yönden güçlendirecektir. Sırası geldikçe de konuyu açmaya çalışırız.

            O halde? Öncelikle kitap salt yazanını mutlu eden bir amaç taşımaz. Öyle olsa önüne gelen bastırır parayı ve sanatının keyfini sürerdi. Bu nedenle, kişi her ne kadar bunu iddia etse de işin aslı öyle değildir.

            Nedir peki?..

            Siz istemezseniz de, kitap basıp piyasaya sürdüğünüzde ?Saldım çayıra, mevlam kayıra? özdeyişinin hükmü geçerlidir? Yani bir kitap, bir dergi, bir şiir sizden çıktıktan sonra genel paylaşıma açık ve gücü oranında toplumun malı olmaya da adaydır.   

İkinci olarak şunu söyleyebiliriz?

Tek kişilik gözlem, fobi ya da megalomanvari iç ve dış seslenişlerin kitap için hiçbir kıymeti harbiyesi olmadığı gibi, insanın kendisi bunu bilip, icabında kendi koşullarının olası yarattığı ?kral çıplak? tuzağına düşmemesi gerektiğinden tutun, yazanın içinde kendini aşması gibi bir özgüvene sahip olması gerekir.

Üçüncüsü? Topluma, sanata armağan etmeye çalıştığımız bir kitabın her koşulda arkasında durmalıyız. Hatası varsa farkına vardıkça, öğrendikçe düzeltmeliyiz; geniştilmiş/düzeltilmiş 2. baskılar bunun içindir. Bunlar doğaldır doğal olmasına da, yetenek, bilgi, birikim ve donanım olarak kitaba uzanana ellerin bazen yer değiştirmesi gerektiği de görülebiliyor bu kitap olayında. Bunun dışında? Kitaba ibareler koyarak dokunulmasını engelleyen setler çekme fobisinde bulunmak da bazen monologvari müsamerelerin bir finali olabiliyor.     

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00