Ata Alp And


Aktüalite ve Edebiyat KİTAP FUARLARI


Kitap Fuarlarının okurluğa biraz hareket getirdiğini söyleyebiliriz ama evrensel anlamda ortalığı kasıp kavuran hatta savaşlara hükmedecek duruma gelen bilişim sektörü karşısında ne kadar etkili olur?..

Eminiz ki bu sorunun yanıtını bizden daha çok sizler biliyorsunuzdur, daha önce de sizler vereceksinizdir. İşimiz zor sonuçta her anlamda, dünya ülkelerinin işi zor, milli güvenliğe hükmeden evrensel bir gelişme, evrensel bir tehlike olarak orda duruyor. 

Yan, okuma, okul, eğitim, kitap derken, tüm bunlardan önce bilişim sektöründeki egemenliğe bakacağız ki bunların en büyükleri de on binlerce çalışanıyla belki bir ülkenim girdisinden çok gelir elde ettiklerine koşut, üstünlüklerini de ilan eder boyuta gelmişlerdir.

Ülkeler arası soğuk savaş, bazı ipuçlarını da televizyonlarda gördüğümüz tavırlarla ortaya konan bir duruma gelmişken, kitapokuru da elbette bundan etkilenir, etkilenecektir.

Çocukları cezbeden, hatta bazılarının tehlikeli boyutlar yarattığı görülen bu oyun piyasası da küreselleştirdikleri dünyada ülkeler arası hatırı sayılır bir rakamsal boyutlara ulaşmışken, çocukları ordan çekip almak kısıtlı ve bir yere kadardır.

Konu kitap fuarından açılınca bakın nerelere geliyor?

Bizim bir anlamda da söylemek istediğimiz kitap ve yayın sektörü bilişime yenildi. Bunun başka türlü bir türlü açıklama tarzı da yoktur artık. Bilişimin dev ahtapot kolları ülkeler arası casusluk ve polisiye sızıntılara kadar girerek her şeyi kontrol altına aldı sanıyorum artık. 

Ayrıca?. Bu konu nerdeyse emperyalizmin temel çıkar noktasını da oluşturmaya başladı gibi gözüküyor. Sanırım 21. Yüzyılın petrol silahı yerini artı yararlanma ve korunma için de düşünülen çok boyutlu bilişim silahı alacaktır ki  geleceğin devasa sorunu olarak her zaman için karşımıza dikilecektir.

Konumuz kitaptı değil mi? Hatta kitap fuarları? Bakınız ama insan, toplum ve ülkelere yönelik gelecek kaygısı buna bir türlü izin vermiyor!..

 Her şeye rağmen direnmeliyiz, etki alanımızı bu uğurda kullanmalıyız. Okumuş cahillerin gözdesi olan okumamışlardan olmamalıyız. Çocukları, bizden sonraki kuşakları. Okumamışlığın ve cehaletin eline terk etmemek için elimizden gelen her türlü çaba ve özveriyi göstermeliyiz.

Fakat, fakat?  İşe önce kendimizden başlamalıyız?

Okumalıyız, okumalıyız, okumalıyız?

 

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00