Ata Alp And


aktüalite ve edebiyat


                                                                          DÜŞEN BİR YAPRAK

                                                                      

            Adana´da yaşamını sürdüren Ahmet Demir, Birecik´ten geldiği 1962 yılından beri Adana´da yaşadı ve geçtiğimiz günlerde,  Adana´da tedavi olduğu bir süreçte yaşamını yitirdi.

            Ahmet Demir, döneminin adeta bir Küçük Emrah´ıymış?.

Daha 11 yaşlarındayken bestelediği ve kendisini üne kavuşturan ?Geze Geze de Yüreğime Dert Oldu? adlı barak türküsüyle ününü Birecik´in sınırlarına taşırıyor, tanınıyor?

Birçok sanatçının yolunun geçtiği sanatçı kaynağı Adana´ya yolunun düşmesinin ise sanat yaşamına olumlu katkıları oluyor. Müzikteki donanımını genç yaşta oluşturabiliyor?

Bu koşutta, Adana müzik tarihinde yönetimi, beste ve güfteleriyle önemli yeri olan Selahattin Sarıkaya ile tanıştıktan sonra da müzik yaşamının ilk rüzgârını ondan alıyor.

Pratiğini teorikle birleştirme aşamasına giren Ahmet Demir, müzikal donanımını yavaş yavaş ediniyor? Usülun müziğin dümeni olduğunu bilen sanatçı, bu konuda kendisini yetiştiriyor ve değerli besteci-şef Selahattin Sarıkaya´dan usül dersleri alıyor.

Adeta bir türkü-barak klasiği hâline gelen ?Geze Geze Yüreğime Dert Oldu?adlı türküsünü İstanbul´da plak yaptıktan sonra da tüm Türkiye tanımaya başlıyor Ahmet Demir´i.

Daha sonra, ?Geze geze?? adlı bu çok sevilen türküsünün yanına, ?Haram Oldu da Bana Bu Antebin Elleri? adlı türküsünü de koyduktan sonra şöhreti daha da artıyor sanatçı Ahmet Demir´in.

Ahmet Demir komple bir üretken sanatçı? ?Kama Yarasına Melhem Olur mu??, ?Fırat´ın Akışına?,  ?Dur Gitme?, ?Ceylan Bakışın?ın başı çektiği onlarca eserini yazıp, besteliyor, sahnede seslendiriyor, dinleyiciye ulaştırıyor.

Birecikli Ahmet Demir´in Adana´dan İstanbul´a uzanan sahne hayatı başarılı bir biçimde sürüyor, Türkiye´nin şöhreti oluyor?

Ses Sanatçısı, besteci Ahmet Demir sanat yaşamı boyunca 53 plak ve 10 kaset yapıyor. Üstelik son yıllarda yaptığı besteleri de var onun, plaklara ve kasetlere girmeyen.

Sanatımızın ve Adana´nın tarihi zenginliklerinden biri olan Sayın Ahmet Demir çok yönlü sanatçıydı. Adana ve Ş.Urfa´nın unutamayacağı, yeri doldurulmaz sanatçıya rahmet, sevenlerine, dostlarına baş sağlığı diliyorum.

 

 

YAZARLAR

  • Salı 15.1 ° / 9.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 19.1 ° / 9.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 16.4 ° / 10 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00