Ahmet Yaşar Aktaş


Ahlak ile Saydamlık!

Ahmet Y. Aktaş - Felsefede ahlakın yüzlerce farklı tanımı var. Özce, ahlak insanın, diğer insanlarla ilişkilerini, etkileşimlerini düzenleyen kurallar bütünüdür.


Arapça “şeffaf” sözcüğünün Türkçesi saydamlık ise, yapılan her şeyin cam gibi arkasının görülebilmesi, karanlıkların ışıkla aydınlanmış hali denebilir.

Tedbirlerimizi her ülkeden önce aldık” diyen iktidarın, muhalefetin ne denli ahlaksal, saydam davrandığına ilişkin gerçek verilere bir göz atalım.

Spor müsabakaları çok geç ertelendi. Galatasaray’ın yönetici ve teknik direktörü virüse yakalandı. Futbol federasyon başkanı istifa etmeyi aklından geçirmedi!

Virüs çıktıktan sonraki günlerde Cuma Namazı kılındı. Son olarak da, Saray’ın özel millet camisinde diyanet başkanının özel seçtiği saray personeliyle cuma namazı kılındı.

Halk olmadan, Cuma Namazı kılınabilir mi?

Bir iktidar düşünün, Cuma Namazını yasaklıyor ama bu kuralı kendi bozuyor.

İstanbul Beykoz’da özel açılmış gömütlüğe tepki gösteren kişiler, her gün onlarca cesedin gömüldüğünü, üstünün kireçlenip örtüldüğünü;eğer virüsten ölenler tehlikesizse, niçin yakınlarının bulunduğu yerlerde gömülmediğini soruyorlar!

Ege Üniversitesi’nden bir doçentin, vaka ve ölü sayının italya’dan kat be kat daha yüksek olduğu biçimindeki açıklaması henüz yalanlanmadı.

İtalya’ya olan bağlantılar kesildi dendi ama İzmir’den gemilerin gidip geldiği ortaya çıktı!

E-devlet sistemindeki vefat bilgileri içerisinde bulunan ölüm nedenihanesi boşaltıldı. Neden mi? Çünkü SağlıkBakanı’nın verdiği bilgilerle uyuşmuyor, çelişkili.

Umreden dönen 21 bin kişiden 16 bini karantinayaalınmadan Türkiye’nin her yanına su gibi dağıldığı biliniyor. İddiaya göre, rehber, termal kameraya yakalanmasınlar diye umrecilere ateş düşürücü hap yutturuyor. Bu, rehberin aklına nasıl geldi? Dahası bu kadar insana yetecek tableti nereden, nasıl, ne zaman sağladı soruları hiç sorulmadı. Dolayısıyla rehbere soruşturma da açılmadı!

TBMM’deumrecilerin arasında kaç milletvekilinin bulunduğu sorusunu iktidar henüz yanıtlamadı. Umrecilerden yalnızca 5 bini karantinaya alındı.

Tüm avrupalıların kıskandığı ülke Türkiye’deCumhurbaşkanı’nın açıklamasına göre, 41 belde, köy karantina altında.

Sağlık Bakanı’nın dünkü açıklamasına göre, 39 ilde canını yitiren varken, 42 ilde ölüm yok. Virüsten hayatını yitiren yalnızca on ilin adı verildi,geriye kalan 29 ilin adı verilmedi, okuyabilene yalnızca haritası gösterildi.Özcesi, on ilin dışındakilerde belirsizlik varken, vaka sayısı ayrıntılı mevcut. Hayatını kaybedenlerin %80’inin 60 yaş üstü denerek, sanki daha genç olan yüzde 20 yokmuş gibi bir algı oluşturuluyor! Virüs, gençleri de öldürüyor!!!

Kaldı ki, yaşamını yitirenlerin köyde mi, kent merkezinde mi olduğu da belirtilmedi! İki gün önce de, İçişleri Bakanıbüyük kentlerden köylere gidenlerin virüsü taşıdığını belirtmişti.

Verilerde bir bütünlük yok, kafa karışıyor!

Batmış denen batılı ülkeler, halkına milyarca para dağıtırken, dünyanın sayılı liderlerinden olan Cumhurbaşkanımız bağış kampanyası başlattı.Neden mi?

Merkez Bankası’nın “kefen parası”,15 Temmuz Şehitleri için toplanan paralar, İşsizlik Fonu’ndaki 134 milyar lira tüketildi! 175 ülkeye para dağıttılar. Cami yapılmadık yabancı ülke kalmadı!Niçin acaba? Üstüne üstlük 450 milyar doları aşan dış borç!

Devletin kasası tam takır, gümüş bakır!Bu, sokağa sıkma yasağının niçin alınmadığına da işaret ediyor.

TBMM konuşmasında:“Tek adam rejiminin devreye girmesiyle ekonomi dibe vurdu... Bir dakikalık masrafı 12 bin lira, bir yıllık gideri 6 milyar 480 milyon lira olan, içi danışmanların danışmanlarıyla dolu ak sarayımız var…”Diyen kim? İYİ Parti’den istifa edip akp’ye geçen bayan bir milletvekili. Ahlaklılık ile saydamlık yan yana!

Bir gündeyse Saray, “2 milyon TL harcıyor ama toplam 568 bin bağışlıyor.”Angelina Jolie’ninbir milyon dolar bağış yaptığı, dünyanın en yoksul ülkesi Kongo’nun bile tüm faturaları 3 ay devletin ödeyeceği basına yansıdı.

 

Chp genel başkan yardımcısı, “13 özel uçaktan 12’sini bağışlasın” önerisinde bulundu. Demek ki, sarayın 13 uçağı var! Vay be! Bu uçaklar, kendi cebinden mi ödendi, yoksa devletin parasıyla mı alındı?

Özel hastaneler niçin kamulaştırılmıyor ya da sayın sağlık bakanı kendi hastanesini neden halka açmıyor?Acaba halkın 1150 odalı sarayı, hastane yapılamaz mı? Bilemiyoruz!

İyi de, bu bağışla toplanacak paralar nereye harcanacak acaba? Saydamlık burada başlar!

Virüsün pozitif çıkması tehlikeye işaret eder. Daha kötüsübir insanın, bir iktidarın ahlakının, saydamlığının negatif çıkmasıdır!

Sevgiyle Atatürk ile kalınız!

 

YAZARLAR

  • Cuma 30.8 ° / 18.5 ° false
  • Cumartesi 31 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 35.8 ° / 19.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,58% 0,30
  • EURO

    35,07% 0,29
  • GRAM ALTIN

    2457,40% 0,88
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00